Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Vegan και cruelty free καλλυντικά - Ποιες οι διαφορές τους

Vegan και cruelty free καλλυντικά – Ποιες οι διαφορές τους

Κι όμως, υπάρχουν vegan καλλυντικά που δεν είναι cruelty free!

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιθυμούν να γνωρίζουν πως κατασκευάζονται τα προϊόντα που επιλέγουν.

Τα τελευταία χρόνια ειδικά, έχουν δυναμώσει οι φωνές όσων ζητούν να σταματήσει η κακομεταχείριση και η εκμετάλλευση των ζώων, επιλέγοντας προϊόντα «cruelty-free» δηλαδή προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα πριν βγουν στην αγορά.

Τα προϊόντα cruelty free δεν είναι καινούρια στην αγορά, απλά παλιότερα ο αριθμός τους ήταν πολύ περιορισμένος. Οι περισσότερες εταιρείες επέλεγαν να τεστάρουν τα προϊόντα τους σε ζώα πριν βγουν στην αγορά γιατί ήταν η ασφαλέστερη και οικονομικότερη διαδικασία ελέγχου.

Με την πρόοδο της επιστήμης αλλά και με την πίεση -αρχικά μικρής- μερίδας καταναλωτών, οι εταιρείες στράφηκαν σε πιο οικολογικές μεθόδους πιστοποίησής των προϊόντων τους.

Παράλληλα, κυρίως στις χώρες της Δύσης, εξαιτίας της περιβαλλοντικής κρίσης, αναπτύσσονται ραγδαία κινήματα με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων.

Η vegan διατροφή με την πλήρη απουσία όχι μόνο του κρέατος, αλλά και όλων των ζωικών προϊόντων από το διατροφολόγιο, έχει αποκτήσει φανατικούς ακολούθους, ενώ φαίνεται ότι όλο και περισσότερος κόσμος γνωρίζει τα περιβαλλοντικά οφέλη που έχει η μείωση της κατανάλωσης των ζωικών προϊόντων. Οι νεότεροι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν αγκαλιάσει περισσότερο τις vegan/vegeterian επιλογές, και είναι αυτοί που ζητούν περισσότερα cruelty free προϊόντα.

Έτσι, το δυναμικό κοινό που.. ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε καλλυντικά και είδη ομορφιάς, κατά κάποιον τρόπο «υποχρέωσε» τις εταιρείες να επανεξετάσουν τον τρόπο που λειτουργούσαν μέχρι στιγμής.

«Κανείς δε θέλει να αγοράζει μάσκαρα που έχει κάψει τα μάτια ενός μικρού κουνελιού»

Ένα από τα πολλά βίντεο για τα cruelty free καλλυντικά που μπορεί να βρει κανείς στις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν περισσότερο τα νέα παιδιά, όπως TikTok και Instagram, κλείνει με αυτή την αφοπλιστική ατάκα.

Μέσω κι άλλων τέτοιων βίντεο στα social media, πολλές εταιρείες έχουν κατηγορηθεί ότι δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε ζώα και πως, όσο ισχύει αυτό, δε θα πρέπει κανείς να αγοράζει από τις συγκεκριμένες μάρκες.

Vegan προϊόντα

Μια νεότερη προσθήκη στην γκάμα των εταιρειών καλλυντικών είναι τα προϊόντα vegan, δηλαδή προϊόντα που δεν περιέχουν κανένα ζωικό προϊόν ή και ζωικό παράγωγο.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα απαιτούν μια περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία παραγωγής και συνήθως έχουν και μεγαλύτερο κόστος.

Επειδή πολλά από τα συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των ζωικών προκαλούν αλλεργίες σε αρκετό κόσμο, τα vegan καλλυντικά έχουν μικρότερο κοινό, κυρίως όσους ακολουθούν έναν αυστηρά vegan τρόπο ζωής (διατροφή, ενδυμασία).

Είναι όμως τα vegan προϊόντα και cruelty free;

Αν βιαστήκατε να απαντήσετε ναι, γιατί αυτό ακούγεται πιο λογικό, κι όμως.. κάνετε λάθος!

Οι εταιρείες που βγάζουν στην αγορά vegan προϊόντα δεν είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να μην δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε ζώα, κάτι που δυστυχώς δε γνωρίζουν οι περισσότεροι καταναλωτές.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο για τις εταιρείες να βγάζουν στην αγορά προϊόντα που σε κανένα στάδιο της παραγωγής τους δεν έχουν τεσταριστεί σε ζώα.

Οι περισσότερες εταιρείες καλλυντικών προμηθεύονται πρώτες ύλες από τους ίδιους παραγωγούς, που σημαίνει πως είναι και χρονοβόρο αλλά κυρίως οικονομικά επιζήμιο να βρίσκουν υλικά που είναι cruelty free.

Επιπλέον, υπάρχει και το «εμπόδιο» της Κίνας, όπου σύμφωνα με την εκεί νομοθεσία, προκειμένου να εισαχθούν στην -τεράστια- αγορά της καλλυντικά από το εξωτερικό, πρέπει να είναι δοκιμασμένα σε ζώα.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024