Σχετικά με την χτεσινή έναρξη των εργασιών για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από την Τουρκία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ν. Χριστοδουλίδης βρίσκονται σε διαδικασία ενημέρωσης τόσο σε ευρωπαϊκόκαι διεθνές επίπεδο, ενώ θα ενημερώσουν συγκεκριμένα και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ. Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη με Μπένετ

Στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προσφεύγει η Κύπρος προκειμένου να ενημερώσει για την έναρξη των εργασιών ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από την Τουρκία.

Ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σχετικά με την χτεσινή έναρξη των εργασιών που αφορούν την υλοποίηση της απόφασης για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από την Τουρκία, ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο ίδιος βρίσκονται σε διαδικασία ενημέρωσης τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Μάλιστα ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι σήμερα θα ενημερωθούν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια ενέργεια που έρχεται και σε αντίθεση και με πρόσφατη προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε συνέχεια της προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τόνισε το θέμα θα βρίσκεται και στις συζητήσεις στο προσεχές Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ν. Μπένετ τον ενημέρωσε σχετικά για τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράλληλα ενημέρωσε τον κ. Μπένετ, για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα νοτιοδυτικά της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παρενόχληση του Nautical GEO και άλλες παραβιάσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να είναι σε επαφή και σημείωσαν ότι προσβλέπουν σε συνάντησή τους σύντομα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως εάν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση, η κατάρρευση της λεγόμενης «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους δεν επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου αλλά και επί της θαλάσσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσκοπούν ανάμεσα σε άλλα, να προωθήσουν μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, «κάτι το οποίο ούτε εμείς, ούτε η διεθνής κοινότητα μπορούμε να αποδεχτούμε ή καν να συζητήσουμε».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι με ευθύνη της τουρκικής πλευράς δεν κατέστη εφιτκό να υπάρξει διορισμός ενός ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίβλεψη των προοπτικών επανέξαρξης των συνομιλιών, σημειώνοντας ωστόσο ότι, όπως είπε, βλέπουμε κάποια δραστηριοποίηση από κάποια μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr