Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία - Νέα δημοσκόπηση-κόλαφος για το CDU - Άνοδος για το SPD

Γερμανία – Νέα δημοσκόπηση-κόλαφος για το CDU – Άνοδος για το SPD

Οι Χριστιανοδημοκράτες βλέπουν να πέφτουν κάτω από το 20% ενώ οι Σοσιαλδημοκρατικού να βρίσκονται κοντά στο 30%.

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU). Μετά το ιστορικά χειρότερο αποτέλεσμα (24,1%) στις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας στις 26 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό τους υποχώρησε κάτω από το 20% στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa, την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», τα ποσοστά των CDU/CSU υποχώρησαν κατά μιάμιση μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα το ποσοστό τους ανέρχεται στο 19,5%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που μετρήθηκε ποτέ από το εν λόγω Ινστιτούτο Insa για τα κόμματα CDU/CSU.

Το ποσοστό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) ανέρχεται πλέον στο 28,5% (+0,5%) ενώ στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές είχε λάβει 25,7%, των Πρασίνων στο 16% (+0,5%), των Φιλελευθέρων (FDP) στο 14,5% (+1%), της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στο 11% (+1%) και της Αριστεράς (Die Linke) στο 4% (-0,5%).

Επαναλαμβάνονται οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Στο μεταξύ, οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στα τρία κόμματα, που ελπίζουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, επαναλήφθηκαν χτες στο Βερολίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Σοσιαλδημοκράτες νίκησαν τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.

Εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θα συνεχίσουν να συζητούν τομείς στους οποίους μπορεί να συμφωνήσουν ή να υπάρξει διαφωνία.

Ο στόχος είναι ο σχηματισμός ενός αποκαλούμενου συνασπισμού «φανάρι», που έχει πάρει το όνομά του από τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στη χώρα για τα τρία κόμματα, με τον Όλαφ Σολτς του SPD στο αξίωμα του καγκελαρίου.

Το FDP επαναλαμβάνει τις θεμελιώδεις θέσεις του πριν από τις συνομιλίες. Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel πως στις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος περιλαμβανονται οι φορολογικές αυξήσεις και η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Γερμανίας.

Εντούτοις πρόσθεσε πως είναι αισιόδοξος για τις πιθανότητες να ενταχθεί το κόμμα του σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το SPD και τους Πρασίνους επειδή, μολονότι υπάρχουν «τριβές», και τα τρία κόμματα θέλουν να κυβερνήσουν.

«Μέχρι στιγμής όλα γίνονται με μεγάλη σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Είναι σαφές σε όλα τα κόμματα πως πρόκειται για τη χώρα μας».

Συναντήσεις σε διάφορα κομματικά επίπεδα είναι προγραμματισμένες στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας.

Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες, με την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024