Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα κάρυ θαλασσινών αναζωπύρωσε την διαμάχη Κορέας- Ιαπωνίας

Ένα κάρυ θαλασσινών αναζωπύρωσε την διαμάχη Κορέας- Ιαπωνίας

Βασικά, μια σημαιούλα τοποθετημένη πάνω σε έναν λοφίσκο ρυζιού

Κι όμως, ένα απλό μπολ με κάρυ βρίσκεται στο κέντρο των τελευταίων…επεισοδίων μιας μακροχρόνιας εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Ιαπωνίας και Κορέας.

ΜΜΕ στη Βόρεια και Νότια Κορέα αντέδρασαν με οργή μετά από αναφορά σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης για κάρυ θαλασσινών που πωλείται στην Ιαπωνία και περιλαμβάνει ρύζι, τοποθετημένο σε σχήμα που μοιάζει με τα νησιά Takeshima, τα οποία οι Κορεάτες αναφέρουν ως Dokdo.

Οι βραχονησίδες, οι οποίες βρίσκονται περίπου σε ίση απόσταση μεταξύ των δύο χωρών στην Ιαπωνική Θάλασσα – ή στην Ανατολική Θάλασσα σύμφωνα με τους Κορεάτες – διοικούνται από τη Νότια Κορέα, αλλά η Ιαπωνία επιμένει ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της.

Η διαμάχη για την κυριαρχία των νησιών έχει δυσχεράνει τους διμερείς δεσμούς τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις διαφωνίες σχετικά με τη χρήση της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του πολέμου σεξουαλικών σκλάβων της Κορέας και της καταναγκαστικής εργασίας.

Το πιάτο σερβίρεται με μια ιαπωνική σημαία «καρφωμένη» σε έναν από τους λόφους ρυζιού, οι οποίοι περιβάλλονται από μια «θάλασσα» από σάλτσα κάρυ: ξεκάθαρο (γεω)πολιτικό σχόλιο.

Ο κρατικός ελεγχόμενος από την Βόρεια Κορέα ιστότοπος Uriminzokkiri ανέφερε ότι το πιάτο πρόδιδε τις ιαπωνικές φιλοδοξίες να «αιχμαλωτίσουν» τα νησιά, όπου ζει ένα μικρό αστυνομικό απόσπασμα μαζί με τον μοναδικό του κάτοικο, Kim Shin-yeol, ο οποίος ζούσε εκεί με τον σύζυγό της, Kim Sung-do, μέχρι το σπίτι του.

Το πιάτο σερβίρεται σε ένα εστιατόριο στο νησί Okinoshima στο Shimane, τον ιαπωνικό νομό που βρίσκεται πιο κοντά στην αμφισβητούμενη περιοχή και συνοδεύεται από πίκλες και σούπα.

Τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας έχουν επίσης αναφερθεί στο πιάτο, με έναν καθηγητή πανεπιστημίου να λέει στην εφημερίδα Dong-A-Ilbo ότι η Ιαπωνία είχε χρησιμοποιήσει ένα «τυπικό φθηνό κόλπο» για να προωθήσει τους ισχυρισμούς της ότι της ανήκουν τα νησιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πιάτο αναζωπυρώνει τη διαμάχη.

Το 2017, Ιάπωνες αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν αφού οι γαρίδες που αλιεύθηκαν στα νερά του Ντόκντο εμφανίστηκαν στο μενού σε κρατικό δείπνο κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Νότια Κορέα!

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024