Ένα πολύ καλό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής λειτουργεί στο δήμο Χαλανδρίου. Εκεί μαθαίνουν τα παιδιά να κυκλοφορούν σωστά για την δική τους ασφάλεια. Ένα αναμφίβολα δώρο ζωής, που είναι δωρεάν όμως μόνο για τα παιδιά των δημοσίων σχολείων του Χαλανδρίου. Τα υπόλοιπα παιδιά που αδυνατούν να πληρώσουν, τότε δεν θα μάθουν αυτά τα σημαντικά για τη ζωή τους μαθήματα

Οι εκπαιδεύσεις στο αναβαθμισμένο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου ξεκινούν και πάλι, έπειτα από σχεδόν δύο έτη απουσίας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Χαλανδρίου: «Τα μαθήματα οδικής ασφάλειας και οδικής συμπεριφοράς γίνονται σε συνθήκες προσομοίωσης, με ηλεκτρικά αυτοκινητάκια, τα οποία κινούνται σε πίστες με σήματα οδικής κυκλοφορίας. Μέσα από την κίνηση σ’ αυτές τις πίστες, δίνεται στους μαθητές μια ζωντανή απεικόνιση περιβάλλοντος οδικής κυκλοφορίας. Τα παιδιά μαθαίνουν, «παίζοντας» με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα, να «διαβάζουν» τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, να σέβονται την προτεραιότητα, να προσέχουν τους πεζούς, να παρκάρουν εκεί που επιτρέπεται και το σημαντικότερο να καταλάβουν πως σκέφτεται ένας οδηγός ώστε να προσέχουν, όταν περπατούν στην πόλη».

Αυτό αξίζει σχολιασμού. Διότι -ειδικά η επισήμανση πως τα παιδιά μαθαίνουν να παρκάρουν εκεί που επιτρέπεται – μάλλον αποτελεί ένα ατυχές σχόλιο. Διότι, σχεδόν οι περισσότεροι κάτοικοι του Χαλανδρίου έχουν να λένε για πεζοδρόμια απροσπέλαστα από οχήματα στα περισσότερα σημεία της πόλης. Να υποθέσουμε, πως ελπίζουν να διδάξουν στα παιδιά να συμπεριφέρονται εντελώς διαφορετικά από ότι πολλοί ενήλικες αναφορικά με το παρκάρισμα στο δήμο Χαλανδρίου. Μια βόλτα των παιδιών στην πόλη θα τα δίδασκε πολλά σε σχέση με όσα δεν πρέπει να κάνουν όταν αρχίσουν να οδηγούνε. Πολλοί πάντως αναρωτιούνται αν υπάρχει στοιχειωδώς έλεγχος της δημοτικής αστυνομίας για παράνομο παρκάρισμα.

Το Χαλάνδρι αναμφίβολα αποτελεί μια μεγάλη εμπορική όσο και «ψυχαγωγική» αγορά. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο για όποια δημοτική αρχή να διαχειριστεί όλο αυτόν τον όγκο οχημάτων. Ωστόσο η παράνομη στάθμευση αλλά και το γεγονός πως η κατάσταση της ασφάλτου (πολλές, πάρα πολλές λακκούβες) σε στενά της πόλης δείχνουν πως η δημοτική Αρχή οφείλει να προσπαθήσει παραπάνω.

Για να επανέλθουμε στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, είναι πράγματι μια πολύ καλή προσπάθεια τόσο από πλευράς εγκαταστάσεων όσο και οργάνωσης και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Διαβάζουμε από τον Δήμο Χαλανδρίου: «Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία είναι εξαιρετικά «ζωντανή» και αποδοτική και κερδίζει αμέσως ενδιαφέρον των μικρών φίλων.

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου λειτουργεί με τμήματα από 10 έως 45 παιδιών, ηλικίας έως 9 ετών. Η εκπαιδευτική ώρα διαρκεί περίπου 90 λεπτά, που περιλαμβάνουν 15 λεπτά σεμιναρίου και περίπου 1 ώρα -ανάλογα με τον αριθμό τον παιδιών- διαδρομής στην πίστα με τα ειδικά οχήματα.

Διαθέτει πίστα αυτοκινήτων, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κερκίδες, καντίνα – αναψυκτήριο, τουαλέτες, χώρους πρασίνου, παγκάκια, βραδινό φωτισμό καθώς και χώρους στάθμευσης.

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στην ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι εύκολα προσβάσιμο, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αττική Οδό αλλά και από τις γειτονικές περιοχές των Βριλησσίων, Μελισσίων, Πεντέλης, Γέρακα και Κηφισιάς».

Η δημοτική ανώνυμη εταιρεία «ΦΛΥΑ», που έχει τη διαχείριση του Πάρκου, αναγνωρίζοντας τη σημασία του εκπαιδευτικού αυτού θεσμού, προχώρησε τους τελευταίους  μήνες σε έργα που συνέβαλαν στην αναβάθμισή του, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες στους χρήστες του. Έγινε όντως πολύ καλή δουλειά στις υποδομές.

Στο πλαίσιο αυτό, βάφτηκαν όλες οι πίστες, τοποθετήθηκε χλοοτάπητας στον υπόλοιπο χώρο, έγινε φύτευση μεγάλων δέντρων και αποκαταστάθηκε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου.

«Είναι σε όλους μας γνωστός ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι Έλληνες στην άσφαλτο. Η εκπαίδευση των οδηγών από μικρή ηλικία είναι το πιο σημαντικό βήμα για να μειώσουμε τα οδικά ατυχήματα. Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα εξοικειώσει τα παιδιά μας με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, αλλά θα ευαισθητοποιήσει και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας», υπογραμμίζει η ΦΛΥΑ Α.Ε.

Το κόστος συμμετοχής για την εκπαίδευση στο Πάρκο Κυκλοφορικής Αγωγής είναι 3 € /παιδί. Δηλαδή, προκειμένου να εκπαιδευτούν τα παιδιά ώστε να μειωθούν τα ατυχήματα -σκοπός υπεράνω κάθε χρηματικού αντιτίμου- οφείλει να καταβάλλει 3 ευρώ στην κάθε του επίσκεψη. Δωρεάν είναι μόνο για τα δημόσια σχολεία του Δήμου Χαλανδρίου.

Στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που βιώνουν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες εξαιτίας πανδημίας, διαρκής οικονομικής κρίσης και ανατίμησης βασικών αγαθών καλούνται να πληρώνουν 3 ευρώ -εξαιρούνται τα παιδιά από τα δημόσια σχολεία Χαλανδρίου-το κάθε μάθημα των παιδιών στη δημοτική επιχείρηση του δήμου Χαλανδρίου όπου σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2018 (έως τότε υπάρχουν αναρτημένα οικονομικά στοιχεία στον ιστότοπο της επιχείρησης) το σύνολο της καθαρής θέσης ήταν 596 χιλιάδες ευρώ και τα έξοδα της διοίκησης 313 χιλιάδες ευρώ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr