Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συντρίμμια υπερηχητικού πυραύλου των Ναζί βρέθηκαν στην Αγγλία – Τι ήταν οι διαβόητοι V2

Συντρίμμια υπερηχητικού πυραύλου των Ναζί βρέθηκαν στην Αγγλία – Τι ήταν οι διαβόητοι V2

Το όπλο που έγινε φόβος και τρόμος του Λονδίνου

Σχεδόν έναν αιώνα μετά, συντρίμμια υπερηχητικού πυραύλου V2 που εκτοξεύτηκε από τη ναζιστική γερμανία εναντίον του Λονδίνου βρέθηκαν σε χωράφι της Αγγλίας.

Ο V2 ήταν ο πρώτος υπερηχητικός πύραυλος και αποτέλεσε τη βάση του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ μετά το τέλος του πολέμου, όταν ο δημιουργός τους, Βέρνερ φον Μπράουν, μετακόμισε στις ΗΠΑ.

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν κοντά στο χωριό του Μέιντστοουν στη νοτιοδυτική Αγγλία ανήκουν στον έκτο πύραυλο V2 που ανακαλύπτουν οι αδελφοί Κόλιν και Σον Ουέλτς, αρχαιολόγοι που ειδικεύονται στις εμπόλεμες συγκρούσεις.

To χωράφι όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια ήταν οπωρώνας το 1945 (Colin Welch)

Η θέση όπου είχε συντριβεί ο συγκεκριμένος V2 ήταν γνωστή, μέχρι σήμερα όμως δεν είχε ερευνηθεί. Η ανασκαφή έφερε στο φως 800 κιλά μεταλλικών αντικειμένων από την έκρηξη του πυραύλου τα μεσάνυχτα της 14ης Φεβρουαρίου 1945, θαμμένα σε βάθος 4,5 μέτρων.

«Ο πύραυλος φτάνει σε βάθος 1,5 μέτρου πριν εκραγεί» εξήγησε στο LiveScience ο Κόλιν Ουέλτς.

Οι πύραυλοι V2 είχαν γίνει φόβος και τρόμος για τους κατοίκους του Λονδίνου επειδή ήταν σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστούν και έπεφταν στο στόχο χωρίς να ακούγονται καθώς πλησιάζουν.

Σύμφωνα με το Πολεμικό Μουσείο του Λονδίνου, περίπου 9.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς με V2.

Ο πρώτος V2 χτύπησε τη βρετανική πρωτεύουσα στις 7 Σεπτεμβρίου 1944, λίγους μήνες μετά την πρώτη επίθεση με την «ιπτάμενη βόμβα» V1, η οποία θεωρείται ο πρώτος πύραυλος κρουζ. Οι V1 πετούσαν με ταχύτητα αεροπλάνου και η Βασιλική Αεροπορία έμαθε τελικά πώς να τους καταρρίπτει. Παρήγαγαν εξάλλου εκκωφαντικό θόρυβο που λειτουργούσε ως προειδοποίηση.

Οι αδελφοί Ουέλες έχουν ανακαλύψει μέχρι σήμερα τα συντρίμμια δεκάδων V1, οι οποίοι εκτοξεύονταν συνήθως από την κατεχόμενη Γαλλία. Οι V2, αντίθετα, εκτοξεύονταν από γερμανικό έδαφος. Έφταναν σε ύψος 80 χιλιομέτρων και χτυπούσαν το στόχο με ταχύτητα 5.600 χιλιομέτρων την ώρα, περίπου τριπλάσια της ταχύτητας του ήχου.

Οι κωδικοί αριθμοί που βρέθηκαν στα συντρίμμια δείχνουν ότι οι V2 παράγονταν και εκτός Γερμανίας (Colin Welch)

Ο πύραυλος που βρέθηκε στο Μέιντστοουν αστόχησε πιθανώς επειδή είχε εκτοξευτεί νύχτα, μια τακτική που προτιμούσαν οι Γερμανοί για να αποφύγουν τα βρετανικά μαχητικά, από τα οποία τα περισσότερα μπορούσαν να επιχειρούν μόνο την ημέρα.

Μέχρι πρόσφατα, οι ιστορικοί πίστευαν ότι οι V2 παράγονταν αποκλειστικά σε υπόγεια εγκατάσταση του Νορντχάουζεν στη Γερμανία, με επικεφαλής τον πυραυλικό επιστήμονα Βέρβερ φον Μπράουν.

Η πρώτη φωτογραφία της Γης από το Διάστημα τραβήχτηκε από τροποποιημένο V2 (White Sands Missile Range/Applied Physics Laboratory)

Ωστόσο τα συντρίμμια που έχουν ανασύρει οι αδελφοί Ουέλς φέρουν κωδικές ονομασίες που αντιστοιχούν σε εργοστάσια παραγωγής σε άλλες, κατεχόμενες χώρες όπως η Τσεχοσλοβακία.

Ο ίδιος ο Φον Μπράουν παραμένει αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ισχυριζόταν ότι δεν γνώριζε για τις θηριωδίες των Ναζί, ανήκε όμως στους SS. Στο εργοστάσιο παραγωγής V2 το οποίο επέβλεπε, περισσότεροι από 12.000 εξαναγκασμένοι εργάτες πέθαναν σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με ιστορικούς.

Ο Φον Μπράουν συνελήφθη από τους Αμερικανούς μετά το τέλος του πολέμου και αναδείχτηκε σε πρωτοπόρο της ψυχροπολεμικής κούρσας του Διαστήματος. Το 1960 διορίστκε επικεφαλής του Διαστημικού Κέντρου «Μάρσαλ» της NASA, όπου ανέπτυξε τους πυραύλους των αποστολών Apollo.

Το 1946, τροποποιημένος πύραυλος V2 που εκτοξεύτηκε από το Νιου Μέξικο έφτασε σε ύψος 105 χιλιομέτρων και τράβηξε την πρώτη φωτογραφία της Γης από το Διάστημα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024