Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τάσος Κουράκης - Η επιθυμία της οικογένειάς του για την κηδεία - Το «αντίο» των συντρόφων του

Τάσος Κουράκης – Η επιθυμία της οικογένειάς του για την κηδεία – Το «αντίο» των συντρόφων του

Ο Τάσος Κουράκης έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Ο Τάσος Κουράκης έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Η πολιτική κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα Billy’s Palace, απέναντι από τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στον ίδιο χώρο από τις 4.30 μ.μ., φίλοι και συγγενείς μπορούν να απευθύνουν τελευταίο χαιρετισμό στον ίδιο χώρο. Λόγω του ότι δεν υπάρχει χώρος αποτέφρωσης στη Θεσσαλονίκη, η καύση θα γίνει στη Ριτσώνα.

Η επιθυμία της οικογένειας

Η οικογένεια του Τάσου Κουράκη, αντί στεφάνων, προτείνει την κατάθεση χρημάτων στην Αλληλεγγύη για Όλους, IBAN λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας: IBAN: GR35 0110 0400 0000 0400 1832 882, Όνομα Δικαιούχου ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ).

Το «αντίο» των φίλων και συντρόφων του

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έγραψε για τον χαμό του Τάσου Κουράκη:

«Για την απώλεια του Τάσου μας.

Με μεγάλη οδύνη και συγκίνηση συλλυπούμαι από καρδιάς την οικογένεια του αγαπημένου φίλου, συντρόφου και συνεργάτη, επί 4 χρόνια στο Προεδρείο της Βουλής, του Τάσου μας.
Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη για όλους μας θητεία, ο Τάσος, με βάση πάντοτε τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς δοκιμάστηκε και σε κορυφαίους θεσμικούς ρόλους, αφήνοντας το αποτύπωμά του, πιο πριν από το Προεδρείο της Βουλής, στο πλοίο για τη Γάζα, στους δρόμους των διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, στο Πάνθεον των λαμπρών ποιητών, στα έδρανα του Πανεπιστημίου.

Πάντα δίπλα και μαζί με τα παιδιά μας ο Τάσος, όπως διαχρονικά μας κατήγγειλαν άλλωστε οι φασίστες, ήταν πάντα δίπλα στους νέους και στις νέες της χώρας μας, πάντα πιστός στη ριζοσπαστική Αριστερά ενώ είχε θητεύσει και στα μονοπάτια της κομμουνιστικής παράδοσης.

Δύναμη και κουράγιο Τάσο, παίρνω από τις κοινές μας μνήμες μέσα στα δύσκολα χρόνια. Οι μεγάλες σου οικογένειες της Αριστεράς και της εκπαιδευτικής κοινότητας αισθάνονται δυσαναπλήρωτη την απουσία σου».

«Για να σπάσουμε τα στερεότυπα του φύλου»

Η Βασιλική Κατριβάνου, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπική του φίλη έγραψε στο Facebook: «Καλό ταξίδι Τάσο μου. Με τον Τάσο είμασταν σύντροφοι και φίλοι. Φωνάζαμε ο ένας τον άλλο «φιλενάδα», για να σπάσουμε τα στερεότυπα του φύλου και να μοιραστούμε την αγάπη μας.

Μαζί πηγαίναμε επισκέψεις στις φυλακές, στα κρατητήρια, μαζί στα δύσκολα. Θυμάμαι όταν είμασταν μάρτυρες υπεράσπισης για τον Σάββα Ξηρό, που με 97% αναπηρία ζητούσε να πάει σε νοσοκομείο και μετά να εκτίσει την ποινή σπίτι του, και θέλαμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά του, όπως θα κάναμε για κάθε κρατούμενο.

Επειδή τότε αντιμετωπίζαμε πολλή πίεση και bullying, και τα ΜΜΕ καραδοκούσαν πότε θα βγούμε από το δικαστήριο, είχαμε κάτσει σε μιαν άκρη και μου έδειχνε φωτογραφίες από τα παιδιά του και αγαπημένους ανθρώπους για να ξεφύγουμε λίγο, να ανασάνουμε.

Σ’ αγαπάμε Τάσο, φιλενάδα μου, και θα μας λείψεις πολύ».

«Ένας υπέροχος άνθρωπος»

Ο Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός Παιδείας από τη δική του μεριά τον αποχαιρέτησε με το παρακάτω κείμενο. «Ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας ευαίσθητος πολιτικός και διανοούμενος, ένας διαπρεπής δάσκαλος και επιστήμονας, ο Τάσος Κουράκης δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Τον αποχαιρετούμε με οδύνη. Μαζί τον αποχαιρετούν, η αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, ο κόσμος της Αριστεράς, της Αυτοδιοίκησης, του Πολιτισμού και της Παιδείας, που με τόση συνέπεια και ακατάβλητη εγρήγορση υπηρέτησε.

Ο χώρος της εκπαίδευσης που και σήμερα μάχεται, θα θυμάται πάντα τον Τάσο Κουράκη ως αναπληρωτή υπουργό και τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό Παιδείας τον Αριστείδη Μπαλτά. Με κορυφαία την επαναφορά στα διδακτικά τους καθήκοντα χιλιάδων εκπαιδευτικών που η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης.

Ο Τάσος Κουράκης ήταν μια θαρραλέα ριζοσπαστική και αντισυμβατική παρουσία στον κόσμο της πολιτικής. Με πάθος για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, άπλωσε τη ματιά και τη διεθνιστική του δράση σε πλατείς ορίζοντες, από τις κινητοποιήσεις εναντίον του νεοφιλελευθερισμού στη Γένοβα, στην Πράγα, στη Φλωρεντία μέχρι την Παλαιστίνη και τη Γάζα, απέναντι στην ισραηλινή κατοχή. Με το δημοκρατικό του ήθος και την ευγένειά του λάμπρυνε τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Υπήρξε επίσης αταλάντευτος υποστηρικτής του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας.

Σύντροφε και φίλε Τάσο Κουράκη, θα ζεις για πάντα στο νου και στις καρδιές μας. Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στη σύντροφό του Κάριν και στους τρεις αγαπημένους του γιους».

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024