«Πού βρίσκεται η τρέλα στ’ αλήθεια; Πού συνήθως εντοπίζουμε το πραγματικό φρενοκομείο;». Στα ερωτήματα αυτά έρχεται να απαντήσει η πρωτότυπη έκθεση τέχνης που λαμβάνει χώρα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί, έως τις 17 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η εμβληματική έκθεση τέχνης «Reality Check» φιλοξενείται σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκαταλελειμμένα κτήρια της περιοχής του νοσοκομείου.

Τριάντα τέσσερις καλλιτέχνες από την  Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν με έργα τους που εμπνεύστηκαν από τον ιδιαίτερο χώρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου.

Βίντεο, γλυπτά, performances, φωτογραφία και επιτελεστικές δράσεις (performances). Η πρακτική του κάθε εικαστικού συγκροτεί συλλογική προσπάθεια ταξινόμησης πιθανοτήτων, με την ανθρώπινη ύπαρξη ως πρωταγωνιστή, που βρίσκεται σε μια αδιάλειπτη μάχη με τον χρόνο και τον χώρο.

Η κεντρική ιδέα ξεκινά από το χώρο του Ψυχιατρείου, όμως προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Οι καλλιτέχνες προσπαθούν, έχοντας εμπνευστεί από ένα χώρο τόσο φορτισμένο, να δώσει ο καθένας τους τη δική του ερμηνεία για το πώς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.

Οι επισκέπτες εισέρχονται στο παλιό Ψυχιατρείο αλλά δεν γίνονται απλώς παρατηρητές μιας πραγματικότητας που ανήκει στον κόσμο των ψυχικά ασθενών. Δεν ασχολείται με το ψυχιατρείο καθεαυτό και με τις έννοιες της ιδρυματοποίησης, του εγκλεισμού ή του ασύλου.

Εξάλλου το ψυχιατρείο σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο και με τη ψυχή, επομένως ο κάθε καλλιτέχνης καταθέτει τη ψυχή του. Μπαίνοντας σε αυτό το χώρο, ο καλλιτέχνης οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα χώρο έξω από αυτό το κτίριο. Είναι η πύλη, το πέρασμα σε μια άλλη πραγματικότητα.

Ποια είναι η δική σου πραγματικότητα;

Ο κ. Κώστας Πράπογλου, που έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης, δήλωσε σχετικά με την πραγματικότητα που καλείται να ελέγξει ο επισκέπτης: «η έκθεση έχει ως υπότιτλο το ερώτημα: ποια είναι η δική σου πραγματικότητα; ουσιαστικά, μέσα από την έκθεση διαχειριζόμαστε τις έννοιες που έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα που βιώνει ο καθένας μας, σε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο. Συνεπώς, η διαχείρισή τους είναι καθαρά υποκειμενική».

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην έκθεση «reality check» θα συμμετάσχουν με έργα τους οι εξής καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες: Εοζέν Αγκοπιάν, Λυδία Ανδριώτη, Κατερίνα Αποστολίδου, Zeina Barakeh, Orit Ben-Shitrit, Μάριος Βουτσινάς, Brothers Quay, Αικατερίνη Γεγησιάν, Robert Cahen, Γιώργος Γιώτσας, Ειρήνη Γκόνου, Λυδία Δαμπασίνα, Διοχάντη, Άντζη Δρακόπουλος, Ελένη Ζούνη, Daniel Hill, Μάριον Ιγγλέση, Ελίνα Ιωάννου, Βασίλης Καρούκ, Renee Magnanti, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Βάνα Ντατσούλη, Bill Pangburn, Ελένη Πανουκλιά, Βιβή Περυσινάκη, Άντα Πετρανάκη, Belle Shafir, Δήμητρα Σκανδάλη, Μαριάννα Στραπατσάκη, Λάμπρος Τακλής, Νίκος Τρανός, Τάνια Τσιρίδου, Έφη Φουρίκη, Ζωή Χατζηγιαννάκη.

Επιμέλεια, concept design: δρ Κώστας Πράπογλου / artefact athens

Διάρκεια έκθεσης: έως 17. 10. 2021

Ημέρες / ώρες επισκεψιμότητας: Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή 15.00 – 20.00 Δημόσιο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Δαφνί, Λεωφόρος Αθηνών 374,
Χαϊδάρι, 124 62, Αθήνα

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο