Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής - Κανένας εφησυχασμός, το μήνυμα των κομμάτων

Ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής – Κανένας εφησυχασμός, το μήνυμα των κομμάτων

Ουσιαστικά στα μηνύματά τους τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιπαρατίθεται γύρω από το πως θα αντιμετωπιστεί ο φασισμός με την αντιπολίτευση να αφήνει αιχμές για τη στάση ορισμένων κυβερνητικών στελέχων ότι στην καταδίκη του φασισμού δεν χωρούν «ναι μεν αλλά». Tο κυβερνών κόμμα στέκεται στο γεγονός ότι η καταδίκη της ΧA συντελέστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ

Κανένας εφυσηχασμός απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο είναι το μήνυμα των κομμάτων για τον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο τα τελευταία γεγονότα με την επανεμφάνιση των φασιστικών ομάδων και της εγκληματικής τους δράσης όπως πχ στη Σταυρούπολη και το Νέο Ηράκλειο, αλλά και το αντικομμουνιστικό παραλήρημα Μπογδάνου που οδήγησε στη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ σχολιάζονται έμμεσα, είτε άμεσα από τα κόμματα.

Υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου

Ουσιαστικά στα μηνύματά τους τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιπαρατίθεται γύρω από το πως θα αντιμετωπιστεί ο φασισμός με την αντιπολίτευση να αφήνει αιχμές για τη στάση ορισμένων κυβερνητικών στελέχων ότι στην καταδίκη του φασισμού δεν χωρούν «ναι μεν αλλά».

Από την πλευρά του το κυβερνών κόμμα στέκεται στο γεγονός ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής συντελέστηκε επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ αφήνοντας αιχμές ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν ολοκληρώθηκε επί της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα υπήρχε δίκη και καταδίκη της Χρυσής Αυγής αν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν είχαν παραπέμψει στη Δικαιοσύνη και δεν είχαν φροντίσει να ολοκληρωθεί η δίκη, όταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν βρισκόταν καν αίθουσα για να γίνει!

»Η απάντηση στον φασισμό και τη μισαλλοδοξία είναι η υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών, η εφαρμογή του κράτους δικαίου και η απόλυτη καταδίκη ενεργειών και συμπεριφορών που εκτρέφουν τέτοια φαινόμενα» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης.

Χωρίς ίσες αποστάσεις και ναι μεν αλλά

«Ένας χρόνος από την κραυγή της Μάγδας Φύσσα «γιε μου τα κατάφερες!». Χωρίς ίσες αποστάσεις και «ναι μεν αλλά», καμιά ανοχή στους νεοναζί» τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί σε μαζική συμμετοχή στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες.

Κανένα κλείσιμο του ματιού στους φασίστες

«Ένα χρόνο πριν αποδείξαμε ότι όλοι μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Όμως δεν τελειώσαμε με τη μισαλλόδοξη βία και την κουλτούρα μίσους, όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες με τα γεγονότα στον Εύοσμο, τη Σταυρούπολη και το Νέο Ηράκλειο. Ο αγώνας για μια ανοιχτή, δημοκρατική, ανεκτική κοινωνία είναι διαρκής. Η προσπάθεια μας αφορά όλους» τονίζει στο δικό της μήνυμα η Φώφη Γεννηματά και ταυτόχρονα επισημαίνει:

«Κανένας εφησυχασμός, κανένα κλείσιμο του ματιού, καμία ανοχή στον αυταρχισμό και τους φασίστες, καμία έκπτωση στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η δημοκρατία είναι ένα δέντρο που ποτίζουμε όλοι μαζί καθημερινά».

Παραμένει όπλο και πολυεργαλείο του συστήματος

«Ένα χρόνο πριν, στις 7 Οκτώβρη του 2020, η καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής ικανοποιούσε την απαίτηση του λαού και της νεολαίας, όπως αυτή εκφράστηκε και με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο. Τότε, λοιπόν, είχαμε πει, πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάνοντας εκτενή αναφορά στο θέμα και συνδέοντάς το και με την συζήτηση για την ελληνογαλλική συμφωνία και την τροφοδότηση του εθνικισμού.

«Ένα χρόνο μετά, τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας με τις επιθέσεις των φασιστικών ομάδων όχι μόνο μας επιβεβαιώνουν, αλλά και αποδεικνύουν ότι ο φασισμός είναι και παραμένει χρήσιμο όπλο, πολυεργαλείο του συστήματος, που δε διστάζει να το αξιοποιήσει σε βάρος του κινήματος, σε βάρος των αγωνιστών, σε βάρος των κομμουνιστών που σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες βρίσκονται μπροστά στους αγώνες» σημείωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

Ανοχή και ευθύνη

«Η ευθύνη σας είναι τεράστια και για την ανοχή που επιδεικνύει η κυβέρνησή σας και οι μηχανισμοί του κράτους σας, απέναντι σε αυτές τις ομάδες, όπως φάνηκε και στη Θεσσαλονίκη.

»Και σεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρετε πως η ΕΕ, την οποία αποθεώνετε, έχει ως επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό, που φτάνει σήμερα να εξισώνει την εγκληματική, ναζιστική βία με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας;

»Και μιας και σήμερα συζητάμε την περιβόητη συμφωνία σας με τη Γαλλία, είναι εντελώς άσχετη μήπως η ναζιστική – φασιστική δράση και με τέτοιες συμφωνίες που υπηρετούν σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας; Όχι βέβαια!

»Γιατί ο ναζισμός, όπως έχει αποδειχτεί και ιστορικά, υπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αλλά και τροφοδοτείται από αυτούς. Κυρίως επανακάμπτει, επανεμφανίζεται και χρησιμοποιείται, σε περιόδους βαθιών οικονομικών κρίσεων και προετοιμασίας ιμπεριαλιστικών πολέμων. Γι’ αυτό και ο αγώνας ενάντια στο ναζισμό, το φασισμό συμβαδίζει και με τον αγώνα για να ματαιωθούν αυτά τα επικίνδυνα για τους λαούς, σχέδια».

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024