Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός  - Πώς ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει βλάβες σαν χιονίστρες

Κοροναϊός  – Πώς ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει βλάβες σαν χιονίστρες

Tο δέρμα μπορεί να είναι κόκκινο ή μελανιασμένο και σε ορισμένες περιπτώσεις να εμφανίζει φουσκάλες που προκαλούν πόνο, κάψιμο ή φαγούρα.

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, όμως ο κοροναϊός μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει επώδυνες βλάβες του δέρματος στα δάχτυλα των ποδιών και λιγότερα συχνά των χεριών –ένα παράξενο σύμπτωμα του οποίου ο μηχανισμός μόλις τώρα αποκαλύπτεται.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν αλλοιώσεις που μοιάζουν με χιονίστρες, ή χείμετλα σύμφωνα με την ιατρική ορολογία, τα οποία εμφανίζονται σε ευαίσθητα άτομα όταν εκτίθενται στο κρύο. Προκαλούνται από διαρροή αίματος στους γύρω ιστούς, και είναι διαφορετική πάθηση από τα πολύ σοβαρότερα κρυοπαγήματα.

Όπως συμβαίνει με τις χιονίστρες, το δέρμα των ασθενών με το λεγόμενο «δάχτυλο Covid» μπορεί να είναι κόκκινο ή μελανιασμένο και σε ορισμένες περιπτώσεις να εμφανίζει φουσκάλες που προκαλούν πόνο, κάψιμο ή φαγούρα.

Αυτό συνέβη στη Σοφία, 13 ετών, η οποία δήλωσε στο BBC ότι μετά βίας μπορούσε να περπατήσει ή να φορέσει παπούτσια και αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο για μεγάλες διαδρομές.

Το περίεργο σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες και έχει αναφερθεί ακόμα και σε άτομα που δεν εκδήλωναν άλλα συμπτώματα Covid-19.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται την Τετάρτη στο British Medical Journal, το «δάχτυλο Covid» οφείλεται στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σχετίζεται με την ιντερφερόνη-1, μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος που συμμετέχει στην άμυνα έναντι ιών, καθώς και στην παραγωγή αυτοαντισωμάτων που επιτίθενται στους υγιείς ιστούς.

Στο φαινόμενο εμπλέκονται επίσης τα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν εσωτερικά τα αιμοφόρα αγγεία, αναφέρουν οι ερευνητές, οι οποίοι συνέκριναν 50 ασθενείς με Covid-19 με 13 περιστατικά χείμελων που είχαν καταγραφεί πριν από την πανδημία.

Η δρ Βερονίκ Μπατάιγ, εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, δήλωσε στο BBC ότι το «δάχτυλο Covid-19» ήταν σχετικά συνηθισμένο σύμπτωμα στην αρχή της πανδημίας, έχει γίνει όμως σπάνιο μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024