Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία - Να βγάλει το Ναυτικό κατά των Γάλλων ψαράδων απειλεί ο υπουργός Άμυνας

Βρετανία – Να βγάλει το Ναυτικό κατά των Γάλλων ψαράδων απειλεί ο υπουργός Άμυνας

Οι Γάλλοι ψαράδες έχουν προειδοποιήσει για κινητοποιήσεις, με τη βρετανική κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει.

Μαίνεται η σύγκρουση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία για τα δικαιώματα των Γάλλων ψαράδων μετά το Brexit. Μάλιστα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι το Βασιλικό Ναυτικό της χώρας θα μπορούσε να κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσει έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό βρετανικών λιμανιών ή της σήραγγας της Μάγχης από Γάλλους αλιείς.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Θανάση Γκαβού για τον ΣΚΑΪ, οι Γάλλοι ψαράδες και η γαλλική κυβέρνηση κατηγορούν το Λονδίνο για τη χορήγηση μόνο λίγων αδειών αλιείας στα βρετανικά ύδατα (12 επί συνόλου 47 αιτήσεων), στο πλαίσιο του νέου συστήματος έγκρισης αιτήσεων από ξένους ψαράδες μετά από το Brexit.

Οι ψαράδες έχουν απειλήσει με κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς, ενώ η γαλλική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αντίποινα.

Η προειδοποίηση του Γουάλας

Σε συνέντευξή του στη Sunday Telegraph, ο κ. Γουάλας λέει ότι οι αποκλεισμοί θα ήταν παράνομοι και ότι το Βασιλικό Ναυτικό «θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο στην υπεράσπιση του νόμου».

Σημειώνεται ότι δύο βρετανικά πολεμικά πλοία πραγματοποιούσαν περιπολίες όταν προ μηνών Γάλλοι ψαράδες είχαν προβεί σε διαμαρτυρία και απειλούσαν να αποκλείσουν τη νήσο Τζέρσεϊ στη Μάγχη.

Ο κ. Γουάλας γενικότερα στη συνέντευξή του εμφανίζεται επικριτικός έναντι της Γαλλίας, απορρίπτοντας ως υπερβολική την αντίδραση του Παρισιού στην τριμερή συμφωνία AUKUS που στέρησε από τη Γαλλία συμβόλαιο πώλησης συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

«Βιομηχανική ήττα» της Γαλλίας

Ο κ. Γουάλας κάνει λόγο για «βιομηχανική ήττα» της Γαλλίας που δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως συνολική «απόρριψη» της χώρας από τους συμμάχους της. «Η αμυντική βιομηχανία της Γαλλίας είναι βαριά εθνικοποιημένη και γι’ αυτό συχνά νομίζω ότι η Γαλλία λαμβάνει την απόρριψη της βιομηχανίας της ως απόρριψη της Γαλλίας», σχολιάζει ο Βρετανός υπουργός.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει, εξάλλου, «ανούσια» την ιδέα περί ενός νέου ευρωπαϊκού στρατού, διότι όπως σχολιάζει οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πότε θα χρησιμοποιούσαν έναν τέτοιο στρατό και επειδή υπάρχει ήδη το ΝΑΤΟ.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας αναφέρεται επίσης στην απόφαση να κατασκευαστεί ένα νέο κέντρο ψηφιακού πόλεμου στο Λάνκασιρ, κόστους 5 δισεκατομμυρίων λιρών. Σκοπός του θα είναι να παρέχει στη Βρετανία τα μέσα για κυβερνοεπιθέσεις κατά εχθρικών κρατών και τρομοκρατών, όπως επίσης κατά δικτύων παιδόφιλων.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024