Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προετοιμαστείτε για δύσκολα Χριστούγεννα - Γιορτές χωρίς... γαλοπούλες και με τεράστιες ελλείψεις

Προετοιμαστείτε για δύσκολα Χριστούγεννα – Γιορτές χωρίς… γαλοπούλες και με τεράστιες ελλείψεις

Οι ειδικοί προβλέπουν άδεια ράφια στα βρετανικά σουπερμάρκετ, ελλείψεις ακόμη και σε ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και έπιπλα, ενώ οι ουρές στα βενζινάδικα μεγαλώνουν

«Προετοιμαστείτε για εφιαλτικά Χριστούγεννα» προειδοποιούν οι ειδικοί τους βρετανούς καταναλωτές, καθώς οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια και τα προβλήματα στην αλυσίδα διακίνησης των προϊόντων θα οδηγήσουν σε άδεια ράφια για πολλά αγαθά – από τρόφιμα έως δώρα, η τιμή των οποίων θα εκτοξευθεί. «Τα Χριστούγεννα θα είναι εφιάλτης για τους καταναλωτές», προβλέπει ο αναλυτής Κλάιβ Μπλακ.

«Θα υπάρχουν τρόφιμα στα σουπερμάρκετ όμως η επιλογή θα είναι περιορισμένη. Λόγω των ελλείψεων στα εργατικά χέρια, στα σουπερμάρκετ θα φθάσει πολύ μικρότερος αριθμός από γαλοπούλες, ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός των καλλιεργειών. Ταυτόχρονα η έλλειψη σε οδηγούς φορτηγών, χειροτερεύει το πρόβλημα». Ο Μπλακ προβλέπει ελλείψεις σε ηλεκτρονικά αγαθά, παιχνίδια και ποδήλατα, καθώς και σε έπιπλα, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στα λιμάνια και δυσκολίες στο να εξασφαλισθούν πλοία και κοντέινερ».

Το τραπέζι των Χριστουγέννων στη Βρετανία δεν θα είναι διαφορετικό μόνο γιατί θα λείπουν οι γαλοπούλες αλλά και επειδή οι τιμές των τροφίμων θα έχουν ανεβεί μέχρι τότε σημαντικά. Η αύξηση της τιμής στην ενέργεια οδηγεί σε μετακύλιση κόστους προς τους πολίτες, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί Βρετανοί με χαμηλό εισόδημα δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Η αίσθηση του χάους επικρατεί, πάντως, ήδη στην αγορά της Βρετανίας, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η έλλειψη οδηγών φορτηγών άδειασε τα πρατήρια από βενζίνη, ενώ οι ουρές των αυτοκινήτων απ’ έξω από αυτά όλο και μεγαλώνουν μαζί με τον εκνευρισμό των πολιτών. Αυτή τη στιγμή λείπουν 100.000 οδηγοί φορτηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς δεκάδες χιλιάδες επέστρεψαν στις χώρες τους στην ΕΕ μετά το Brexit την ώρα που ακυρώθηκαν οι εξετάσεις για 40.000 υποψήφιους οδηγούς φορτηγών λόγω της πανδημίας.

Πάντως παρά την αύξηση των παραδόσεων καυσίμων, η ζήτηση στα πρατήρια βενζίνης σε όλη τη χώρα είναι άνευ προηγουμένου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Πρατηριούχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 1/4 των πρατηρίων σε όλη τη χώρα είναι ακόμα χωρίς καύσιμα, ενώ μόνο τα μισά διαθέτουν και βενζίνη και ντίζελ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Για έβδομη συνεχή ημέρα οι ουρές, η ταλαιπωρία, ο εκνευρισμός και οι καβγάδες αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στη Βρετανία, έξω από τα βενζινάδικα. Οι ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα ειδική εκπαίδευση, εν μέσω φόβων ότι η κρίση θα διαρκέσει για έναν μήνα.

Τώρα οι οδηγοί φορτηγών προειδοποιούν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι η μεγάλη έλλειψη ατόμων θα οδηγήσει σε αύξηση τους μισθούς τους, γεγονός που θα έχει μεγάλη επίπτωση στις τιμές των τροφίμων και των δώρων ενόψει των Χριστουγέννων. Η κρίση τους έδωσε την ευκαιρία να αναδείξουν τους κινδύνους του μοναχικού επαγγέλματός τους: υψηλές τιμές στα πάρκινγκ, βρώμικες ντουζιέρες, νύχτες υπό την απειλή ληστών με μαχαίρια, παράτυποι μετανάστες που ζητούν βοήθεια και μεταφορά και υψηλό ποσοστό διαζυγίων, λόγω του ότι αναγκάζονται να μένουν για καιρό μακριά από τις οικογένειές τους.

Η στερλίνα έχει πέσει λόγω των φόβων ότι η έλλειψη των οδηγών μπορεί να αναχαιτίσει την πρόβλεψη για ανάπτυξη 7% φέτος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι είπε χθες ότι εστιάζει στις πληθωριστικές επιδράσεις των ελλείψεων.

Οι εταιρείες μεταφορών αγωνίζονται να καλύψουν τις θέσεις οδηγών φορτηγών. Μια εταιρεία ζητά οδηγό Τάξης 1 με μισθό 102.500 ευρώ τον χρόνο, τον υψηλότερο που έχει δοθεί ποτέ. «Τους οδηγούς βαρέων οχημάτων (HGV) τους πληρώνουμε πλέον 40% περισσότερο σε σύγκριση με πριν από τέσσερις μήνες», εξηγεί ο Τζόρνταν Φράνσις, επικεφαλής εταιρείας εργασίας.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον αρνούνται επανειλημμένως ότι το Brexit προκάλεσε την έλλειψη των οδηγών φορτηγών όμως πολλοί ευρωπαίοι οδηγοί θεωρούν πως αυτό ακριβώς φταίει για το γεγονός πως τόσο πολλοί συνάδελφοί τους από την Ανατολική Ευρώπη αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024