Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσχέδιο προϋπολογισμού – Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή

Προσχέδιο προϋπολογισμού – Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Μπορεί οι αναλυτές ο ένας μετά τον άλλο τοποθετούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα πάνω από 7%, με τελευταίο το ΚΕΠΕ  να εκτιμά πως η ανάπτυξη θα φθάσει στο 7,9% για φέτος, το οικονομικό επιτελείο θέτει τον πήχη στο 6,1% όπως αποκάλυψε η αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κλειδώνει καθώς τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή.

Όπως σημείωσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο η εκτίμηση του προσχεδίου ότι ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά το έτος 2021 θα διαμορφωθεί σε 6,1% αξιολογείται ως ρεαλιστική, μολονότι αποκλίνει σημαντικά από τις εκτιμήσεις των άλλων διεθνών οργανισμών.

Παράλληλα, η πρόβλεψη για το 2022 διαμορφώνεται στο 4,5%, στόχος που κατά την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, είναι επιτεύξιμος.

Οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για τη μεταβολή του ΑΕΠ το 2022 εμφανίζονται περισσότερο συντηρητικές σε σχέση με τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, αλλά κινούνται κοντά στο ανώτατο όριο των αντίστοιχων προβλέψεων του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Οι διαφορές περιορίζονται σημαντικά, εάν εξεταστεί η σωρευτική μεταβολή του ΑΕΠ κατά τη διετία 2021-2022.

Η πρόβλεψη για τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά το έτος 2022 (+4,5%) προκύπτει ως αποτέλεσμα της πρόβλεψης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,9%, η δημόσια κατανάλωση θα περιοριστεί κατά 2,8%, η συνολική επενδυτική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 23,4%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο θα παραμείνει αρνητικό, παρουσιάζοντας όμως σημαντική βελτίωση, της τάξης του 7,5%.

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», «τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο θα δούμε μια πρώτη γεύση από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική, θα έχουμε σημαντική αύξηση σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη. Έχουμε μια πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αυξήσεις μισθών, αλλά έχουν αυξηθεί τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών. Μειώθηκε δραστικά η φορολογία, υπήρξε γενικά μια ενθάρρυνση που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων. Για τον κατώτατο μισθό, ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα και εφόσον υπάρξει αύξηση δημοσιονομική που θα μας δώσει χώρο, θα υπάρξει δίκαιο μέρισμα για τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης για τον κατώτατο μισθό.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024