Περπατώντας στους δρόμους διαφόρων δήμων της χώρας συνειδητοποιείς ακαριαία ότι δεν υπάρχει μέριμνα για την ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση σου. Δυσάρεστο μα συνάμα διαφωτιστικό το γεγονός, διότι πλέον γνωρίζεις πως αισθάνονται οι κάποιες δημοτικές αρχές για εσένα. Στο δήμο της Αγίας Παρασκευής σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα λαμβάνεις το μήνυμα πως ίσως είσαι καταδικασμένος να ζεις σε ένα αστικό προάστιο χωρίς υποδομές

Είναι δυνατόν να περπατήσεις εκατό μέτρα στην Αγία Παρασκευή και συγκεκριμένα στην οδό Ειρήνης και Ευεργέτου Γιαβάση και να διαπιστώνεις πως κάθε δέκα μέτρα υπάρχει και μια παράλειψη ή κακοτεχνία; Ναι είναι η απάντηση όπως θα διαπιστώσει κανείς στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.

Το ιδιαίτερο της υπόθεσης είναι πως το 2019 δημοπρατήθηκε το έργο της ανάπλασης της οδού Ευεργέτου Γιαβάση προϋπολογισμού 863 χιλιάδων ευρώ. Πράγματι πέριξ της πλατείας έγιναν έργα. Αυξήθηκε ο διαθέσιμος χώρος για τους πεζούς και σε γενικές γραμμές υπήρξε λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης. Έγινε καλή δουλειά. Λίγα μέτρα όμως μακρύτερα στον ίδιο δρόμο η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Σπασμένα πεζοδρόμια, μπάζα, επικίνδυνες κακοτεχνίες ικανές να προκαλέσουν ατυχήματα και χειρότερα ακόμα.

Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα που αποτελεί τάση της εποχής όχι μόνο για το «πιασάρικο» τίτλο, αλλά και για την ουσία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις δημοτικές αρχές. Μπορεί η διακυβέρνηση ενός δήμου να είναι μια δύσκολη αποστολή, να δυσκολεύονται όμως οι κάτοικοι να κινούνται στους δρόμους μιας πόλης επειδή δεν έχει υπάρξει το παραμικρό ενδιαφέρον ώστε να συμβαίνει το αντίθετο ξεπερνάει κάθε δικαιολογία, αλλά και οποιοδήποτε δισταγμό που μπορεί να υπάρχει για εκτέλεση των αναγκαίων έργων.

Υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δεν έχουν τις δικές μας δυνάμεις. Μπορεί να έχουν κινητικές δυσκολίες, να είναι άτομα ΑΜΕΑ, να περπατούν με το μωρό στο καρότσι, να έχουν προβλήματα όρασης κτλ. Αγαπητέ κ. Ζορμπά, αγαπητέ Δήμαρχε αν ήσασταν στη θέση τους θα διορθώνατε σε μια μέρα τις κακοτεχνίες στους δρόμους της πόλης που διοικείτε ή όχι. Κάποια στιγμή τα δημοτικά τέλη πρέπει να γίνονται έργα.

Κάποια στιγμή οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν σε υποδομές το αντίτιμο των φόρων τους. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν όλοι πως τα μικρά πράγματα (ένα σπασμένο πεζοδρόμιο) φανερώνουν το επίπεδο του πολιτισμού σε μια χώρα. Δεν χρειάζεται να φτιάξουμε το πιο λαμπερό και εκθαμβωτικό έργο σε αυτή τη χώρα. Χρειάζεται όμως να φτιάξουμε κάθε μικρό έως και αόρατο πραγματάκι που κάνει τη ζωή μας δυσκολότερη.

Την σκάλα την ανεβαίνεις ξεκινώντας από το πρώτο σκαλοπάτι. Και στη τελική όποιος δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο ευθύνης που του ανατέθηκε από την κοινωνία δεν είναι ντροπή να το παραδεχθεί και είτε να ζητήσει βοήθεια είτε να παραμερίσει και να αναλάβει όποιος μπορεί.

Μη περιφραγμένος χώρος εστία μόλυνσης και πιθανής πυρκαγιάς στην οδό Ευεργέτου Γιαβάση

Εκατό μέτρα περπάτησα, όχι παραπάνω και είδα όσα περιγράφω. Τα μάτια μου δεν διαφέρουν από τα μάτια τόσο του δημάρχου όσο και του συνόλου της δημοτικής αρχής που όταν πάνε εκεί θα τα δούνε και οι ίδιοι. Η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα των ματιών ας μην λησμονούμε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr