Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μακρόν - Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών

Μακρόν – Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών

Για την αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδας μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που πήρε πρώτος τον λόγο στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κοινή αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδας.

«Είμαστε σε μία πολύ σημαντική στιγμή» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αποτελεί το απαύγασμα της συνεργασίας μας», σημείωσε. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία δεσμεύτηκε στο πλευρό της Ελλάδας το 2020. «Αυτή η συνεργασία εκφράζει τη βούληση μας να ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια των κρατών μας και των κοινών μας περιοχών», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Εντατικοποιήσαμε αυτές τις συζητήσεις την τελευταία εβδομάδα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά, «προωθώντας την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία στις κοινές μας περιοχές».

Πρόσθεσε ότι μιλάμε για μια εμβάθυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο στρατιωτικό κομμάτι, όπως και στο κομμάτι της στρατιωτικής βιομηχανίας. Αυτό υπογραμμίζεται από την απόκτηση από την ελληνική πλευρά τριών φρεγατών Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνογαλλικές σχέσεις

Χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνογαλλικές σχέσεις. «Θα εντατικοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επί βιομηχανικού επιπέδου, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Θα πάρουμε το μέγιστο από αυτή τη συνεργασία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

«Θα επωφεληθούμε από την ασφάλεια, την ειρήνη στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, αλλά και στα Βαλκάνια». Επιπλέον, συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή συνεργασία, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος για τη συμφωνία.

«Έχουμε ένα κοινό όραμα σε όλη την περιοχή που ανέφερε», είπε ο Μακρόν, «εκείνο των δικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας. Να δράσουμε και να εργαστούμε από κοινού».

Η Ελλάδα είχε πολιτισμό πριν γίνει έθνος, είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Μας ενέπνευσε και μας επέτρεψε να είμαστε ο κόσμος που είμαστε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Η Ελλάδα είναι το κράτος που μέσα σε δύο αιώνες μπόρεσε να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι», είπε ο Μακρόν, «εκείνο της ανεξαρτησίας και ταυτόχρονα να είναι ένα κράτος στην καρδιά της Ευρώπης».

«Αυτή η συνεργασία είναι συνεκτική με τη δική μας ιστορία», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ευχαρίστησε και τους υπουργούς που συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Γαλλία βρέθηκε δίπλα στην Ελλάδα την περίοδο των πυρκαγιών, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη.

Sports in

Το επετειακό σήμα του Ολυμπιακού για τα 100 χρόνια (vid)

«Κόκκινο για το πάθος μας. Λευκό για την αγνή μας αγάπη. Χρυσό για την θρυλική μας ιστορία και δόξα»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024