Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μηνιγγίτιδα - Ο ΠΟΥ θα προσπαθήσει να την εξαλείψει μέχρι το 2030

Μηνιγγίτιδα – Ο ΠΟΥ θα προσπαθήσει να την εξαλείψει μέχρι το 2030

Η μηνιγγίτιδα είναι μια επικίνδυνη φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, που συνήθως προκαλείται από λοίμωξη από ένα βακτήριο ή έναν ιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε σήμερα την πρώτη παγκόσμια στρατηγική κατά της μηνιγγίτιδας, με σκοπό την εξάλειψη έως το 2030 των επιδημιών της βακτηριακής μηνιγγίτιδας που σκοτώνουν περίπου 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο.

Προκειμένου να το επιτύχει, ο Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία εταίρων, επεξεργάστηκε έναν παγκόσμιο Οδικό χάρτη σκοπός του οποίου είναι, έως το 2030, να εξαλείψει τις επιδημίες της βακτηριακής μηνιγγίτιδας –την πιο φονική μορφή της ασθένειας– καθώς και να μειώσει τους θανάτους κατά 70% και να μειώσει στο μισό τον αριθμό των μολύνσεων.

Περισσότερες από 200.000 ζωές

Κάτι τέτοιο μπορεί να σώσει περισσότερες από 200.000 ζωές τον χρόνο συνολικά και να μειώσει σημαντικά το βάρος της αναπηρίας που αποδίδεται στην ασθένεια.

Η μηνιγγίτιδα είναι μια επικίνδυνη φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, που συνήθως προκαλείται από λοίμωξη από ένα βακτήριο ή έναν ιό.

«Παντού όπου χτυπάει, η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει θάνατο και αδυναμία∙ εξελίσσεται γρήγορα, έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την οικονομία και σε κοινωνικό επίπεδο και οδηγεί σε καταστρεπτικά επιδημικά ξεσπάσματα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Παντού στον κόσμο

«Είναι καιρός να εξαλείψουμε τη μηνιγγίτιδα, παντού στον κόσμο. Για να το επιτύχουμε, πρέπει να διευρύνουμε επειγόντως την πρόσβαση σε υπάρχοντα εργαλεία, και κυρίως στα εμβόλια∙ να διεξάγουμε νέες έρευνες και να καινοτομήσουμε για να προβλέψουμε, να ιχνηλατήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις διαφορετικές αιτίες της ασθένειας∙ και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες αναπροσαρμογής», πρόσθεσε.

Ο Οδικός χάρτης είναι το αποτέλεσμα του πρώτου ψηφίσματος για τη μηνιγγίτιδα που ενέκριναν οι χώρες μέλη του Π.Ο.Υ. το 2020 και το οποίο ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του οργανισμού να θέσει την ασθένεια «στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προτεραιοτήτων για τη δημόσια υγεία».

Σκοτώνει έναν στους δέκα

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα σκοτώνει έναν στους δέκα ανθρώπους που μολύνει –στην πλειονότητα παιδιά και νέους– και ένας άνθρωπος στους πέντε ο οποίος μολύνεται υποφέρει από μια αναπηρία μακράς διάρκειας (περιλαμβανομένων απωλειών ακοής ή όρασης και γνωστικών διαταραχών).

Τα δέκα τελευταία χρόνια, οι επιδημίες μηνιγγίτιδας έπληξαν όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά κυρίως τη «ζώνη της μηνιγγίτιδας», που εκτείνεται σε 26 χώρες της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα.

Οι επιδημίες μηνιγγίτιδας δεν μπορούν να προβλεφθούν και διαταράσσουν μαζικά τις κοινότητες και τα συστήματα υγείας, υπογραμμίζει ο Π.Ο.Υ.

Εμβόλια

Πολλά εμβόλια προστατεύουν κατά της μηνιγγίτιδας, περιλαμβανομένων εκείνων κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου, κατά του αιμόφιλου της γρίπης τύπου b και κατά του πνευμονιόκοκκου. Ωστόσο δεν έχουν όλες οι κοινότητες πρόσβαση σε αυτά και πολλές χώρες δεν τα έχουν ακόμη ενσωματώσει στα εθνικά προγράμματά τους.

Έρευνες είναι σε εξέλιξη για την ανάπτυξη εμβολίων εναντίον άλλων αιτιών της μηνιγγίτιδας, κυρίως των στρεπτόκοκκων της ομάδας Β.

Sports in

Τσέφεριν: «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βασίζεται σε προνόμια»

Τα… πυρά του κατά της European Super League εξαπέλυσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, τονίζοντας ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024