Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρίτσαρντ Γκιρ - Ενδέχεται να καταθέσει εναντίον του Ματέο Σαλβίνι στη δίκη για στέρηση ατομικής ελευθερίας προσφύγων

Ρίτσαρντ Γκιρ – Ενδέχεται να καταθέσει εναντίον του Ματέο Σαλβίνι στη δίκη για στέρηση ατομικής ελευθερίας προσφύγων

Ο Ματέο Σαλβίνι κατηγορείται για παράλειψη καθήκοντος και στέρηση ατομικής ελευθερίας 147 προσφύγων και μεταναστών στους οποίους δεν επέτρεπε επί 19 ολόκληρες ημέρες να αποβιβαστούν στη Λαμπεντούζα

Ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Ματέο Σαλβίνι, που κατηγορείται για παρεμπόδιση διάσωσης μεταναστών, ενδέχεται να καταθέσει ο Ρίτσαρντ Γκιρ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ακροδεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών.

Πρόκειται για μια υπόθεση που είναι γνωστή ως «Open Arms», από την ονομασία της ΜΚΟ ιδιοκτησία της οποίας ήταν το σκάφος διάσωσης.

Ο ακροδεξιός Σαλβίνι κατηγορείται για παράλειψη καθήκοντος και απαγωγή 147 προσφύγων και μεταναστών, επειδή το 2019 εμπόδισε την αποβίβασή τους από το σκάφος διάσωσης της ΜΚΟ, στο πλαίσιο της πολιτικής κλειστών συνόρων που ακολουθούσε.

Οι 147 επιβάτες του πλοίου είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο.

Στη διάρκεια της κράτησης των προσφύγων και των μεταναστών εντός του πλοίου, που διήρκεσε 19 ημέρες, ορισμένοι άνθρωποι πήδηξαν στη θάλασσα από την απελπισία τους.

Ο Γκιρ, που εκείνη την εποχή έκανε διακοπές με την οικογένειά του στην Τοσκάνη, ενημερώθηκε για το περιστατικό και επικοινώνησε με τη ΜΚΟ.

Από εκεί, ταξίδεψε προς τη Σικελία για να ενώσει τις δυνάμεις του με τη φιλανθρωπική οργάνωση και να βοηθήσει στη μεταφορά τροφίμων και προμηθειών στους ανθρώπους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο πλοίο.

Ο 72χρονος ηθοποιός αργότερα παρακολούθησε συνέδριο στη Λαμπεντούζα και παρότρυνε τους πολίτες μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος να στηρίξουν τη ΜΚΟ και τους ανθρώπους που διέσωσε.

«Όσοι βρίσκονταν στο πλοίο θα είχαν σκοτωθεί», ανέφερε ο Γκιρ στο βίντεο.

«Είχα έρθει ξανά στη Λαμπεντούζα, πριν από δυο ή τρία χρόνια, για να επισκεφθώ ένα camp μεταναστών, επομένως ξέρω την κατάσταση από πρώτο χέρι», είχε προσθέσει.

«Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν βιώσει απαίσιες καταστάσεις. Έχουν υποφέρει πολύ. Τους αποκαλούν μετανάστες, αλλά πρόκειται για πρόσφυγες που χρειάζονται βοήθεια».

Μετά από 19 ημέρες, όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπόρεσαν επιτέλους να αποβιβαστούν στη Λαμπεντούζα.

Ο ίδιος ο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι έκανε απλώς τη δουλειά του όταν αρνήθηκε την είσοδο του πλοίου στη χώρα.

«Με παραπέμπουν σε δίκη επειδή υπερασπίστηκα την παρτίδα μου;», αναρωτήθηκε «Θα πάω με το κεφάλι ψηλά», είχε δηλώσειπαλιότερα στα ΜΜΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι συνήγοροι της Open Arms κατέθεσαν λίστα με μάρτυρες που ήταν πρόθυμοι να καταθέσουν εναντίον του Σαλβίνι, μεταξύ των οποίων και ο Γκιρ.

Η οργάνωση επιβεβαίωσε ότι ο Γκιρ προτίθεται να καταθέσει σε περίπτωση που ο δικαστής του το επιτρέψει.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται στις 23 Οκτωβρίου.

«Αν κάποιος θέλει να μετατρέψει τη δίκη σε σόου και θέλει να δει τον Ρίτσαρντ Γκιρ, ας πάει στον κινηματογράφο, όχι σε δικαστήριο», είπε ο ακροδεξιός πρώην υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

«Τον ξέρω ως ηθοποιό, αλλά δεν καταλαβαίνω τι είδους μαθήματα θέλει να μου δώσει», συμπλήρωσε, αλλά υποσχέθηκε να ζητήσει ένα αυτόγραφο του Γκιρ, για τη μητέρα του.

Ο Σαλβίνι έχει υποστηρίξει στο παρελθόν πως η μεταναστευτική πολιτική δεν ήταν μόνο δική του απόφαση, αλλά συμφωνούσε η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Πέρυσι, η Γερουσία ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του Σαλβίνι, ανοίγοντας τον δρόμο για να καθίσει στο εδώλιο. Η δίκη ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου στο Παλέρμο, αλλά αμέσως αναβλήθηκε για τις 23 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Guardian, AFP

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024