Το Ιράν επέτρεψε στους επιθεωρητής της ΙΑΕΑ να αντικαταστήσουν τις κάρτες μνήμης στο μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, όπως συμφωνήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η ΙΑΕΑ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν είχε πρόσβαση στο εργαστήριο κατασκευής εξαρτημάτων συσκευών φυγοκέντρησης Tesa, που βρίσκεται στην πόλη Καράτζ, κοντά στην Τεχεράνη, αντίθετα με τη συμφωνία της 12ης Σεπτεμβρίου της ΙΑΕΑ με το Ιράν, ανακοίνωσε την Κυριακή το όργανο του ΟΗΕ.

Το Ιράν απέτυχε να τηρήσει πλήρως τους όρους συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την ΙΑΕΑ πριν από δύο εβδομάδες, η οποία επιτρέπει στους επιθεωρητές να συντηρούν τον εξοπλισμό παρακολούθησης στη χώρα, δήλωσε η ΙΑΕΑ.

«Ο γενικός διευθυντής επαναλαμβάνει ότι όλες οι δραστηριότητες της Υπηρεσίας που αναφέρονται στην κοινή δήλωση, για όλους τους εξοπλισμούς, όλες τις εγκαταστάσεις και όλες τις ιρανικές τοποθεσίες είναι απαραίτητες προκειμένου να διατηρηθεί η συνέχεια» της εποπτικής της αποστολής, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ιράν επέτρεψε στους επιθεωρητής της ΙΑΕΑ να αντικαταστήσουν τις κάρτες μνήμης στο μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, όπως συμφωνήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η ΙΑΕΑ. Ωστόσο δεν επέτρεψε αυτό να γίνει σε εργαστήριο που κατασκευάζει εξαρτήματα συσκευών φυγοκέντρησης στις εγκαταστάσεις TESA.

Στην τελευταία του έκθεση για το Ιράν, ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι δηλώνει στα κράτη μέλη ότι η Ισλαμική Δημοκρατία επέτρεψε ωστόσο όλες τις άλλες προσβάσεις από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση αυτή συντάχθηκε την ώρα που οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει για την αναβίωση της ιστορικής συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr