Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού - Ο τουρισμός κινητήρια δύναμη ευημερίας

Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – Ο τουρισμός κινητήρια δύναμη ευημερίας

Μόνο μέσω της λήψης αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, να υλοποιήσουμε την υπόσχεση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και να μεταμορφώσουμε τον τουρισμό, ώστε να εκπληρώσει τις δυνατότητές του ως μία κινητήρια δύναμη ευημερίας, τόνισε στο μήνυμα του ο γγ του ΟΗΕ

«Με πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά να βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι η ώρα να ξανασκεφτούμε, να αλλάξουμε και να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια τον τουρισμό», ανέφερε σε μήνυμά του, για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27/9), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Στην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, αναγνωρίζουμε την ισχύ και τις  δυνατότητες του τουρισμού για την προώθηση της ευημερίας και της χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες και επισημαίνει ότι ο τουριστικός τομέας αφορά σχεδόν κάθε μέρος της οικονομίας και της κοινωνίας, επιτρέποντας σε παραδοσιακά  περιθωριοποιημένα άτομα και σε αυτούς που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω, να ωφεληθούν από μία  ανάπτυξη που είναι τοπική και άμεση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό. «Ο τουρισμός συνεχίζει να πλήττεται τρομερά λόγω της πανδημίας COVID- 19. Στους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 95% σε μερικά μέρη του κόσμου, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν απώλεια πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2021. Αυτό είναι ένα τεράστιο σοκ για τις αναπτυγμένες χώρες και μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις αναπτυσσόμενες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που «πλήττει πολλούς μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, ειδικότερα τα μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη, όπου ο τουρισμός αποτελεί σχεδόν το 30% της οικονομικής δραστηριότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως «με πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά να βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι η ώρα να ξανασκεφτούμε, να αλλάξουμε και να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια τον τουρισμό». Με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, ο τουριστικός τομέας μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπή εργασία, να συμβάλει στην οικοδόμηση ανθεκτικών, βιώσιμων οικονομιών και κοινωνιών, χωρίς αποκλεισμούς και με ισότητα φύλων που θα λειτουργούν για όλους, προσέθεσε.

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως αυτό σημαίνει στοχευμένες δράσεις και επενδύσεις, προκειμένου να στραφούμε προς τον πράσινο τουρισμό, με τους αναδυόμενους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εναέριων και θαλάσσιων μεταφορών και φιλοξενίας, να κινούνται προς την ουδετερότητα του άνθρακα. Σημαίνει, επίσης, όπως τόνισε, να έχουν όλοι λόγο για το πώς ο τουρισμός διαμορφώνει το μέλλον των κοινωνιών μας και του πλανήτη μας.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι, μόνο μέσω της λήψης αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, να υλοποιήσουμε την υπόσχεση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και να μεταμορφώσουμε τον τουρισμό, ώστε να εκπληρώσει τις δυνατότητές του ως μία κινητήρια δύναμη ευημερίας, ως ένα όχημα ενσωμάτωσης, ως ένα μέσο προστασίας του πλανήτη και της βιοποικιλότητας, ως ένας παράγοντας πολιτιστικής κατανόησης ανάμεσα στους λαούς.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024