Δείτε όσα συνέβησαν το απόγευμα της Δευτέρας στο ΣΕΦ - Εικόνες & βίντεο

Συγκίνηση για τον θρύλο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Αναλυτικά:

«Καλησπέρα, ευχαριστώ όσους είστε εδώ και με τιμάτε με την παρουσία σας. Για μένα ήταν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι όλο αυτό που έκανα στον χώρο του μπάσκετ. Εμαθα πάρα πολλά. Καλλιέργησα και το σώμα μου και το μυαλό μου. Εκανα μια πολύ όμορφη οικογένεια. Εζησα στιγμές, που ποτέ δεν φανταζόμουν. Πάντα είχα ψηλούς στόχους, να παίξω όσο ψηλότερα γίνεται. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έχω όλα αυτά γύρω μου. Είναι σαν παραμύθι για μένα.

Το ταξίδι είχε και καλές και άσχημες στιγμές. Οι άσχημες με σκληραγώγησαν, με έκαναν καλύτερο άνθρωπο και παίκτη και με έκαναν στο τέλος να χάσω και τα μαλλιά μου. Υπήρχαν στιγμές που δεν ήμουν ο καλύτερος συμπαίκτης. Ημουν πολύ πιεστικός, πολύ σκληρός με τους συμπαίκτες μου. Πάντα το έκανα για το καλό της ομάδας και για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Πάντα με ειλικρίνεια, σεβασμό και εκτίμηση.

Ολη η πορεία μου, όλα αυτά τα χρόνια, προσπάθησα να είμαι ένας σωστός άνθρωπος. Με αρχές. Στο τέλος της ημέρας κατάφερα να εμπνεύσω πάρα πολλά παιδιά, πολλούς αθλητές και πολύ κόσμο, μέσα από την καριέρα μου. Να είναι μαχητές και να μην τα παρατάνε ποτέ. Αυτό ήθελα πάντα, να διεκδικώ όσα έχω στο μυαλό μου. Ξεκίνησα στη Λάρισα, μετά στο Μαρούσι, Παναθηναϊκό, ΝΒΑ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Πάντα έδινα το 100% και το παραπάνω. Στον Ολυμπιακό βρήκα την Ιθάκη μου. Την ομάδα που ταίριαζε σε μένα. Αγάπησα τους ανθρώπους της ομάδας και αγαπήθηκα από αυτούς, ίσως σε υπερβολικό βαθμό. Πάντα ήμουν ο εαυτός μου. Πάντα δούλευα για το καλύτερο, για το καλό της ομάδας. Θέλω να ευχαριστήσω τους προέδρους για τη συνεργασία μας, όλα αυτά τα χρόνια. Ηταν πάντα δίπλα μου.

Υπήρχαν εντάσεις, όπως σε όλες τις οικογένειες, γιατί θεωρώ τον Ολυμπιακό οικογένειά μου. Πάντα προσπαθούσαμε για το καλύτερο δυνατό. Ευχαριστώ όλους τους συμπαίκτες που είχα στην καριέρα μου, τους προπονητές μου, όλοι με βοήθησαν να εξελιχθώ σαν άνθρωπος και συμπαίκτης.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου ήταν πάντα δίπλα μου. Πάντα προσπαθούσε να τα έχει όλα έτοιμα για μένα. Ηταν πάντα δίπλα μου σε όλες τις στιγμές. Τα παιδιά μου, τον αδερφό μου, την μητέρα μου. Τον μάνατζέρ μου που είμαστε πάνω από 20 χρόνια μαζί. Ηταν δίπλα μου και βοήθησε μαζί με τους προέδρους να γίνει αυτή η μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Μεγάλωσε όλο αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Νιώθω πολύ γεμάτος. Νιώθω ευλογημένος, πολύ όμορφα. Το… τερμάτισα, δεν είχα κάτι άλλο να κάνω στο μπασκετικό στερέωμα. Εδωσα την ψυχή μου και τη ζωή μου. Ημουν υγιής, τραυματίας. Προσπάθησα. Τελείωσα όρθιος το μπάσκετ. Νιώθω πάρα πολύ γεμάτος. Πολύ περήφανος που έκανα αυτή την καριέρα που έκανα. Μιλάω μέσα από την καρδιά μου, όπως πάντα»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον Βασίλη, όχι να τον αποχαιρετήσουμε. Ο Βασίλης είναι ο μεγαλύτερος αθλητής στην ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τα επιτεύγματα που έχουμε πετύχει είναι μοναδικά. Είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Τον θαυμάζουμε για τις αξίες του και αυτά που προσέφερε στον Ολυμπιακό. Πως ξεκίνησε όλο αυτό. Αυτό το παραμύθι που έχει ένα όμορφο τέλος. Ηταν το 2010, μετά τον τρίτο τελικό με τον Παναθηναϊκό. Ολοι ξέρετε τι είχε γίνει εκεί και το πώς χάθηκε εκείνο το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλή ομάδα, είχε πολύ καλούς παίκτες. Είχε τη μισή μεικτή κόσμου, αλλά στην Ελλάδα δεν μπορούσε να πετύχει τους στόχους του.

Αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο χτύπημα, ο Βασίλης ήθελε να έρθει στον Ολυμπιακό. Αυτά που έζησε δεν θα τα ζούσε σε καμία άλλη ομάδα της Ευρώπης. Κούμπωσε η δική μας επιθυμία, με την επιθυμία του Βασίλη Σπανούλη, που ήταν πρωταγωνιστής και ηγέτης. Ξεκίνησε δύσκολα η σχέση αυτή. Υπήρχαν και δύσκολες στιγμές. Είχαμε φτάσει σε ένα σχετικό αδιέξοδο. Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς θα το θυμάται. Τον Ιούλιο του 2010. Τότε ζούσαμε στη Βοστώνη με την οικογένειά μου και γυρίζαμε στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα, ο Βασίλης βίωσε μεγάλη αμφισβήτηση. Εντός και εκτός οργανισμού. Απέδειξε με την αξία του πού μπορεί να φτάσει. Ο Ολυμπιακός ήταν η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη επί σειρά ετών. Ο Βασίλης δεν δίστασε να ηγηθεί μιας ομάδας και με μικρό μπάτζετ. Ο Ολυμπιακός είχε τον μικρότερο προϋπολογισμό από τις Top-8 ομάδες. Ολοι ανταγωνιστές είχαν μεγαλύτερο μπάτζετ. Είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτά που πετύχαμε με τον Βασίλη Σπανούλη αρχηγό».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον Βασίλη Σπανούλη. Πρώτος σκόρερ στην Ευρωλίγκα, στις ασίστ. Και όλα τα υπόλοιπα. Νιώθω ότι είμαστε πολύ τυχεροί που ζήσαμε την 11ετία Σπανούλη. Εμείς βάζαμε λεφτά από το 2004, την ομάδα την πήραμε το 2009 και το 2010 πήραμε τον Βασίλη Σπανούλη. Γύρω του χτίστηκε μια ομάδα με ένα πνέυμα Refuse to lose. Πάντα σε συνεργασία με καλούς συμπαίκτες και κορυφαίους προπονητές. Τα πρωταθλήματα που κατακτήσαμε, τα οποία αναλογικά της αξίας του Σπανούλη και της ομάδας που είχαμε, είναι λιγότερα από αυτά που έπρεπε να είχαμε κατακτήσει. Ο Ολυμπιακός θα ξαναπάει σε Final 4. Αυτά που ζήσαμε με τον Βασίλη πολύ δύσκολα θα ξαναγίνουν, όπως έχουν γίνει τα πράγματα. Τις περισσότερες φορές δεν το περίμενε κανείς. Με βάση τους προϋπολογισμούς που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τους παικταράδες που είχαν οι άλλες ομάδες. Ο Βασίλης έδινε το παράδειγμα, είμαστε τυχεροί που τον είχαμε στον Ολυμπιακό. Θα είναι σημείο αναφοράς και για τα επόμενα χρόνια».

Μετά τις τοποθετήσεις των Σπανούλη, Γιώργου Αγγελόπουλου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου ακολουθήσαν οι ερωτήσεις.

Αναλυτικά:

Για το ποια είναι η κορυφαία του στιγμή: «Είναι σαν να διαλέγω ένα από τα παιδιά μου. Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό του 2012 και το πρωτάθλημα του 2016, μου έρχονται κατευθείαν στο μυαλό. Το ένα γιατί έτσι ξεκίνησαν οι τίτλοι. Το άλλο γιατί έγινε με έναν φοβερό τρόπο, στην έδρα του μεγάλου μας αντιπάλου».

Για το πώς αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση: «Η υγεία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην πορεία ενός αθλητή. Στην πορεία όμως βγήκαν όλα μαζί. Σαν να μου είπε ο Θεός πόσα θα αντέξεις; Πιστεύω ότι είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, Ηθελα να είμαι ένας παίκτης που θα βοηθάει την ομάδα. Είμαι ένας άνθρωπος να με θυμούνται και να με αγαπάνε, όπως ήμουν στα καλά μου χρόνια. Δεν ήθελα να πάρω το ρόλο ενός παίκτη κάποια πράγματα ίσως καλύτερα από μένα. Δεν μπορούσα να ηγηθώ της ομάδας, όπως ήξερα και ήθελα. Ετσι απόφασισα πως το να αποσυρθώ είναι το καλύτερο για όλους».

Για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την καριέρα του σε γεμάτο γήπεδο «Δεν μου έχει μείνει κανένα κενό. Είμαι πάρα πολύ γεμάτος. Μακάρι ένας αθλητής να νιώσει την αγαπητού κόσμου, έστω στο μισό που γνώρισα εγώ. Εζησα στον μέγιστο βαθμό την αγάπη. Είμαι πάρα πολύ γεμάτος. Δυστυχώς έγινε όλο αυτό με τον κορωνοϊό. Δεν θα μείνω σε αυτό. Αλλα σε όσα έζησα όλα αυτά τα χρόνια που ήταν γεμάτα τα γήπεδα. Το έζησα πρόσφατα και στο σπίτι μου. Τι άλλο να πω;»

Για την απόφασή του και τι θα κάνει από εδώ και πέρα: «Είμαι αυθόρμητος, ειλικρινής και λέω αυτά που λέει η καρδιά μου. Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ στις αλάνες της Λάρισας και βρέθηκα στην μεγαλύτερη σκηνή, να ζω παραμυθένια πράγματα. Ένα παιδί είμαι ακόμα, δεν έχω μεγαλώσει. Οσο για το τι θα κάνω, είναι αρκετά πράγματα στο μυαλό μου. Το αίμα του μπάσκετ κυλάει μέσα μου. Σίγουρα θα είμαι ανοιχτός σε διάφορα πράγματα, με βάση πάντα την κατάλληλη στιγμή και ποιο είναι το σωστό για μένα».

Για το εάν σκέφτηκε ποτέ να φύγει από τον Ολυμπιακό:«Εχουμε κάνει 4-5 συμβόλαια, γύρω στις 20 ώρες έχουμε κάτσει με τους προέδρους. Από αυτές τις 20 ώρες έχουμε μιλήσει για μπάσκετ γύρω στα 20 λεπτά. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Πάντα υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση. Οτιδήποτε γινόταν τα κάλυπτε όλα αυτά. Πάντα πήγαινα με σκοπό να ανανεώσω. Πάντα πίστευα ότι θα τα βρούμε και θα μείνω».

Για το 2015 και την Μαδρίτη, όπου είχε πολλά άστοχα σουτ, αλλά στη συνέχεια έκανε το comeback: «Πάντα προσπαθούσα να συγκεντρωθώ στην επόμενη φάση. Εκείνες τιςστιγμές δεν έχεις πολλά να σκεφτείς. Είχα την ευλογία να έχω καλούς συμπαίκτες, είχαμε χτίσει καταπληκτικές ομάδες και καταπληκτικές σχέσεις με τα παιδιά. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό. Δεν ήταν πάντα όλα αγγελικά πλασμένα. Υπήρχαν και δύσκολες στιγμές, εντάσεις και στιγμές που κάναμε… μουτράκια. Με άλλους είχαμε διαπληκτισμούς. Είναι σαν να γίνεται κάτι στο σπίτι σου. Ηταν όλοι εξαιρετικοί παίκτες και θέλω να τους ευχαριστήσω για όλα. Μια σχέση ζωής και είναι για μένα το πολυτιμότερο τρόπαιο».

Για τον Γιάννη και το εάν έχει περάσει από το μυαλό του η περίπτωση να γίνει προπονητής του: «Για μένα μεγαλύτερη παρακαταθήκη που αφήνω είναι ότι έδωσα έμπνευση σε πολλούς. Δεν θα σου πω ψέματα, έχει περάσει από το μυαλό μου. Όχι, με την σκέψη ότι άντε να έχω τον Γιάννη. Από αυτή την πλευρά το έχω σκεφτεί».

Για τον κόσμο και την επίσκεψη που είχε από τους οπαδούς του Ολυμπιακού: «Ημουν με τις παντόφλες, νόμιζα ότι κάποιοι τσακώνονται. Όταν είδα όλο αυτό ένιωσα δέος. Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι ένας κόσμος που αγαπάει παθολογικά την ομάδα. Είναι απαιτητικός. Αμα κερδίσεις τον σεβασμό τους, πραγματικά σε αγαπάνε παθολογικά. Γι’ αυτό είμαι πολύ περήφανος. Υπάρχει αμοιβαία αγάπη. Δεν ήρθε εύκολα. Ολοι ξέρετε ότι ήρθα από τον μεγάλο αντίπαλο. Δεν πούλησα ποτέ οπαδιλικι. Με σκληρή δουλειά προσπάθησα να φέρω τίτλους στην ομάδα. Πάντα σκεφτόμουν το καλό της ομάδας».

Για τις καλύτερες στιγμές του Σπανούλη: «Είναι ο τελικός του 2012, η κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2013. Τα πέντε τρίποντα του Βασίλη στο δεύτερο ημίχρονο και όλη την ανατροπή. Η πρόκριση στον τελικό του 2015. Το πρωτάθλημα του 2016 στην Ελλάδα και η πρόκριση στον τελικό της Ευρωλίγκας το 2017», ανέφερε ο Π. Αγγελόπουλος.

«Δεν είναι μόνο οι τελικοί, είναι οι δυσκολίες, οι προπονήσεις. Συμφωνώ με όσα ανέφερε ο Παναγιώτης», πρόσθεσε ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Για το ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος: «Ο πιο δύσκολος αντίπαλος ήταν οι συμπαίκτες μου. Ήξεραν τα πάντα για μένα. Η προπόνηση μου έδινε αυτοπεποίθηση. Όταν έκανα δυνατές προπονήσεις, ήξερα ότι πάντα θα παίξω καλά στον αγώνα».

Για το 2011 και την πρόθεση που είχαν εκφράσει οι Αγγελόπουλοι να φύγουν από τον Ολυμπιακό: «Ηταν μια περίοδος που αλλάξαμε με απόφαση των προέδρων ριζικά η φιλοσοφία της ομάδας. Η πρώτη χρονιά δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Θέλαμε να πάρουμε περισσότερους τίτλους. Όταν έγινε όλο αυτό με το μπάτζετ, είπα μέσα μου ότι όλα για κάποιον λόγο γίνονται και πρέπει να παλέψουμε. Πάντα θα υπάρχει κάποιος τρόπος για να πετύχεις. Απλά πρέπει να το ψάξεις μέσα σου. Να πιστέψεις σε σένα και ο ένας στον άλλον. Γίναμε μια φανταστική ομάδα, με καλή χημεία. Οι προσθήκες των Εισι Λο και Ντόρσεϊ. Εδεσαν με την ομάδα και έγιναν όλα αυτά που έγιναν μετά».

«Το μυαλό μου, το όραμά μου και αυτό που ήθελα για τον Ολυμπιακό δεν είχε ολοκληρωθεί», είπε για την πρώτη του ανανέωση με τον Ολυμπιακό.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος του: «Ο,τι λάθος έχω κάνει πάντα το συζητάω και πάντα θα βρω τη λύση. Είμαι ένας άνθρωπος, που πιστευώ στον Θεό και θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής με τον εαυτό μου, αλλά και με τους ανθρώπους γύρω μου. Ποτέ δεν έχεις εσύ δίκιο και οι άλλοι άδικο. Και εσύ είσαι λάθος κάποιες στιγμές. Να αναλάβεις τις ευθύνες σου, να συζητήσεις για να βρεθεί η λύση».

«Ουδείς αναντικατάστατος. Είμαι σίγουρος ότι η ομάδα θα φέρει επιτυχίες. Την υποστηρίζουμε με θέρμη και αγάπη και θέλουμε να πετύχει. Ο Ολυμπιακός έχει μια εξαιρετική ομάδα και όλοι είμαστε δίπλα για να πετύχει», πρόσθεσε ο Σπανούλης.

Για το εάν προσπάθησε κάποιος να τον μεταπείσει: «Δεν προσπάθησε κάποιος να με μεταπείσει. Δεν ήταν κάτι εν θερμώ. Θέλω να κοιμάμαι καλά τα βράδια. Ξέρω τι λέω, τι κάνω. Εχω τη γνώση να διακρίνω και να ξέρω καλά τον εαυτό μου τι μπορεί να κάνει και ποια είναι η σωστή στιγμή για να πάρω αποφάσεις».

Για το ποιοι ήταν οι καλύτεροι συμπαίκτες του: «Όλα τα παιδιά, ειδικά τους Ελληνες. Δεν θέλω να πω ονομαστικά. Χτίσαμε μια εκπληκτική σχέση με όλα τα παιδιά. Τα συζητούσαμε όλα. Πάντα προσπαθούσαμε να βρούμε τη λύση. Στον Ολυμπιακό είχαμε μια καταπληκτική σχέση. Στα όρια της παρεξήγησης. Εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλον, υπήρχε σεβασμός. Είχαμε τεράστιο σεβασμό και στεναχωριόμασταν πάρα πολύ. Μια ήττα μας έπαιρνε μέχρι το πρωί για να καταλάβουμε τι έφταιξε. Τα λάθη. Αυτό δεν είναι εύκολο να το βρεις».

Για το ποια στιγμή θα άλλαζε. «Το πρωτάθλημα του 2017 με πείραξε με τον τρόπο που ήρθε. Πήγαμε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας. Αρρώστησα, πήγα με 40 πυρετό. Ημουν εξαντλημένος τις επόμενες δύο εβδομάδες και δεν μπόρεσαν να βοηθήσω την ομάδα μου να πάρει το πρωτάθλημα».

Για το γεγονός ότι σταματάει και η τελευταία του εμπειρία από υποχρεώσεις θα είναι τρία χρόνια πριν: «Ηταν μια απόφαση των προέδρων, που εγώ σαν αρχηγός της ομάδας και όλη η ομάδα οφείλαμε να την ακολουθήσουμε. Συνήθως, οι μεγάλες καριέρες ή οι αθλητές που κάνουν μεγάλη καριέρα, πότε δεν τελειώνουν όπως επιθυμούν. Σπάνια γίνεται με τον τρόπο που θέλουν εκείνοι ή ο κόσμος. Πιστεύω ότι και τις τελευταίες η ομάδα έδωσε τον αγώνα της. Ο Ολυμπιακός έφτιαξε δεκάδες παίκτες, προπονητές. Εφτιαξε φιλάθλους, ο κόσμος αγάπησε πάλι την ομάδα. Εμείς κάναμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Παίρναμε παίκτες που είχαν όραμα και ήταν από μικρότερες ομάδες ή πολύ μεγάλα ταλέντα και κατακτούσαμε τίτλους. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί μια ομάδα να βρίσκεται συνέχεια στα φάιναλ φορ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δουλέψαμε σκληρά, δεν προσπαθήσαμε».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr