Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 479 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση σπιτιών και υποδομών που έχουν καταστραφεί στις συγκρούσεις του Μαΐου.

Η ανοικοδόμηση των κατοικιών που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του περασμένου Μαΐου, θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου με βοήθεια από το Κατάρ, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα έχει αποτιμήσει σε 2.200 περίπου τα κατεστραμμένα σπίτια από τις ισραηλινές αεροπορικές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης 11 ημερών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί 37.000 ακόμα. Ορισμένα σπίτια στο Ισραήλ υπέστησαν ζημιές από ρουκέτες που εκτόξευσε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και άλλες οργανώσεις της Γάζας.

Περίπου 1.800 σπίτια που έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές θα ανοικοδομηθούν κατά την πρώτη φάση των εργασιών, σύμφωνα με τον Naji Sarhan, αναπληρωτή υπουργό για τη στέγαση και τα δημόσια έργα της Γάζας.

Ξεκίνησε η επισκευή του κύριου παράκτιου δρόμου

Όπως δήλωσε, το Ισραήλ έχει άρει ορισμένους περιορισμούς για την είσοδο χάλυβα και τσιμέντου στο έδαφος της Γάζας τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα, η Αίγυπτος ξεκίνησε την επισκευή του κύριου παράκτιου δρόμου της Γάζας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναβάθμισης των υποδομών της Γάζας.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, συνολικά 250 άνθρωποι, εκ των οποίων 66 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Από την άλλη πλευρά, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για 13 νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, από εκρήξεις ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από το παλαιστινιακό έδαφος.

Μετά την κατάπαυση του πυρός της 21ης Μαΐου, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, η πρόσβαση σε κεφάλαια και υλικά ανασυγκρότησης αποτέλεσε βασικό αίτημα της Χαμάς. Το Ισραήλ περιορίζει τα υλικά κατασκευής που εισέρχονται στο έδαφος, λέγοντας ότι η Χαμάς τα χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει όπλα για να πραγματοποιήσει επιθέσεις.

Αλλά μετά από μια συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη και το Κατάρ, το Ισραήλ επέτρεψε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας από το κράτος του Κόλπου να εισέλθουν στη Γάζα αυτόν τον μήνα. Αυτή η εκταμίευση θα ακολουθηθεί από 50 εκατομμύρια δολάρια που θα διαθέσει το Κατάρ για την ανακατασκευή των σπιτιών, είπε ο Sarhan.

Οι αξιωματούχοι της Γάζας εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 479 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση σπιτιών και υποδομών που έχουν καταστραφεί στις συγκρούσεις του Μαΐου. Το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν δεσμευτεί το καθένα με 500 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr