Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Τέλος η πανδημία για τρεις ευρωπαϊκές χώρες - Ποιες αίρουν τα μέτρα

Κοροναϊός – Τέλος η πανδημία για τρεις ευρωπαϊκές χώρες – Ποιες αίρουν τα μέτρα

Υπό έλεγχο ο ιός στη Δανία. Ισχυρό τείχος ανοσίας στη Νορβηγία. Τι συμβαίνει στην Πορτογαλία;

Ευχάριστα είναι τα νέα για τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου ξεκινούν την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Την αρχή έκανε η Δανία, με τη Νορβηγία και την Πορτογαλία να την ακολουθούν.

Υπό έλεγχο ο ιός

Οι Δανοί επέστρεψαν στην κανονικότητα στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι αρχές κατάργησαν όλους τους περιορισμούς και δήλωσαν πως « ο ιός δεν αποτελεί πλέον κρίσιμης σημασίας απειλή για την κοινωνία».

Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξαν οι εμβολιασμοί. Τρεις στους τέσσερις πολίτες της χώρας έχουν τρυπηθεί. Με ποσοστό 75% στους πλήρως εμβολιασμένους είναι δεύτερη στην Ευρώπη στη σχετική λίστα. Η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη θέση και η Νορβηγία στην τρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία με το ξέσπασμα της πανδημίας έβαλε λουκέτο σε σχολεία, επιχειρήσεις, εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κομμωτήρια.

Ισχυρό τείχος ανοσίας στη Νορβηγία

Στη Νορβηγία 7 στους 10 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Έτσι, από σήμερα (25/9) αίρονται τα μέτρα. Η πρωθυπουργός της χώρας, Έρνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε την ελευθερία των πολιτών, λέγοντας: «Είναι 561 ημέρες από την ημέρα που επιβάλαμε τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Νορβηγία εν καιρώ ειρήνης. Τώρα, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική καθημερινότητα».

Πλέον χώροι πολιτισμού, αθλητισμού, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα. Σημειώνεται ότι η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά εδώ και καιρό και το σχέδιο περιελάμβανε τέσσερις φάσεις.

Η χώρα έχει φτάσει πλέον στο τρίτο στάδιο. Το τελικό τέταρτο βήμα αναβλήθηκε πολλές φορές, υπό τον φόβο των νέων πιθανών μολύνσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την εικόνα. «Τώρα πλέον, μπορούμε να ζήσουμε φυσιολογικά», δήλωσε η πρωθυπουργός.

Στη λίστα και η Πορτογαλία

Στις χώρες που αίρουν τα μέτρα περιλαμβάνεται και γη Πορτογαλία. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, από 1η Οκτωβρίου τα εστιατόρια θα έχουν 100% πληρότητα, όπως και οι αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ήδη η χρήση της μάσκας σταμάτησε να είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους την περασμένη εβδομάδα.

«Καθώς οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τον νόμο αίρονται, εισερχόμαστε σε μια φάση που θα βασίζεται στην υπευθυνότητα καθενός», είπε ο Κόστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επίσης, τα κλαμπ και τα μπαρ θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους. Οι πελάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ Covid-19 προκειμένου να εισέλθουν.

Σημειώνεται πάντως ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά και τα αρνητικά τεστ δεν θα είναι υποχρεωτικά σε ξενοδοχεία και γυμναστήρια, όμως θα απαιτούνται για τα ταξίδια και τις εκδηλώσεις.

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024