Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελβετία - Δημοψήφισμα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ελβετία – Δημοψήφισμα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι θετική, με έως και το 63% να λέει «ναι» στη μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου «Γάμος για Όλους»

Δώδεκα χρόνια αφότου η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προχώρησε σε νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, η Ελβετία επιχειρεί να γίνει μία από τις… τελευταίες. Αυτό είναι και το ζητούμενο στο δημοψήφισμα που θα διοργανωθεί αύριο στη χώρα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι θετική, με έως και το 63% να λέει «ναι» στη μεταρρύθμιση του «Γάμος για Όλους», όπως είναι ο τίτλος του υπό συζήτηση νομοσχεδίου που θα επιτρέπει σε ζευγάρια του ίδιου φύλου να μπορούν να παντρευτούν. Περίπου 35% αντιδρά και μόλις ένα 2% εμφανίζεται ως αναποφάσιστο.

Πάντως, η LGBT κοινότητα διστάζει να προεξοφλήσει μια νίκη κυρίως λόγω της έντονα επιθετικής αντίδρασης από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι έχουν σπεύσει να δαιμονοποιήσουν τη μεταρρύθμιση συσπειρώνοντας το κοινό τους.

Πρωτοβουλία των συντηρητικών το δημοψήφισμα

Σημειωτέον πως από το 2007, τα ζευγάρια ίδιου φύλου μπορούν να λάβουν έγκριση για «αστική ένωση», που όμως δεν έχει το ίδιο καθεστώς δικαιωμάτων στη χώρα με το γάμο. Δεν είναι τυχαίο πως το αίτημα για μια μεταρρύθμιση της νομοθεσίας έχει υποβληθεί για πρώτη φορά το 2013 και τελικά η πρόταση υιοθετήθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και τα συντηρητικά κόμματα συγκέντρωσαν τις απαραίτητες υπογραφές για να φέρουν το θέμα σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το ελβετικό σύνταγμα κάθε απόφαση της Βουλής μπορεί να υποβληθεί σε δημοψήφισμα, εφόσον τουλάχιστον 50.000 πολίτες το ζητήσουν μέσα από τη συλλογή υπογραφών.

Με τη νέα νομοθεσία θα επιτρέπεται στα συγκεκριμένα ζευγάρια να υιοθετήσουν παιδιά, ενώ θα διευκολυνθεί η διασφάλιση της ελβετικής υπηκοότητας, όταν ένας από τους δύο είναι ξένος υπήκοος.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στις χώρες της Ευρώπης

Από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, η Ιταλία είναι η μόνη μεγάλη χώρα όπου ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών δεν επιτρέπεται λόγω της σφοδρής αντίδρασης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αν και οι αστικές ενώσεις ισχύουν από το 2016.

Η Γερμανία και η Αυστρία ήταν οι χώρες, οι οποίες πιο πρόσφατα είπαν «ναι» στη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων το 2017 και 2019 αντιστοίχως. Μάλιστα, η γερμανική απόφαση θεωρείται πως έπαιξε ρόλο στο να κινηθούν τα… λιμνάζοντα νερά στην ελβετική κοινωνία και να επανέλθει το ζήτημα στο προσκήνιο.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024