Να ενταχθεί ως ειδεχθές το έγκλημα της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα, ζητά ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως το κόμμα του θα στηρίξει μια τέτοια αλλαγή στο στο δικαιϊκό σύστημα

Για τη γυναικοκτονία στη Ρόδο μίλησε ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικοί «πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σχολιαστές».

Σε συνέντευξή του στον ALPHA 96.5, ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι πρόκειται για μία ακόμη τραγική, απολύτως καταδικαστέα πράξη, που αντανακλά «τα βαθιά πατριαρχικά στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα στην ελληνική κοινωνία κι επιτρέπουν σε έναν άνδρα να βιαιοπραγεί, και να καταπιέζει μία γυναίκα, όταν αυτή δεν αντιδρά όπως θα ήθελε εκείνος».

«Αυτά όμως, πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα τον 21ο αιώνα», υπογράμμισε ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας πως εξίσου αυτονόητο πρέπει να είναι και αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως στη γειτονική μας Κύπρο, «να ενταχθεί ως ειδεχθές το έγκλημα της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα, κι αν αυτό δεν είναι εφικτό», συμπλήρωσε, «να ενταχθεί ως επιβαρυντική περίσταση στα ζητήματα της σωματικής βλάβης ή της ανθρωποκτονίας».

Ο κ. Βλάχος ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει και να δει «με μεγάλη κατανόηση» αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, ενώ προσέθεσε ότι το ΚΙΝΑΛ «έχει βγει μπροστά και θα στηρίξει μία τέτοια αλλαγή και στο δικαιϊκό σύστημα».

Ταυτόχρονα, όμως, υποστήριξε, «δεν αρκεί μόνο να προσφέρουμε στις γυναίκες ένα νομικό ‘οπλοστάσιο’, αλλά πρέπει να τους παρέχουμε κι εκείνες τις κοινωνικές υπηρεσίες που θα τους επιτρέπουν, κάθε φορά που έχουν ένα ζήτημα βίας, ενδοοικογενειακής ή μη, να μπορούν όχι μόνο να απευθύνονται, αλλά και να βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο μακριά από τον δυνάστη τους. Αυτό είναι κάτι επιτακτικό, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα», κατέληξε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

«Μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη»

Ο κ. Βλάχος μίλησε και για μία σειρά άλλων θεμάτων, με πρώτο την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας τα εξής:

«Για την κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης η κυβέρνηση. Κατά πρώτον, σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς, η υποχρεωτικότητα σε συνδυασμό με μαζικότητα στον εμβολιασμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα. Με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση τους υγειονομικούς, με την αναστολή των αδειών στο ‘παρά πέντε’, το γεγονός ότι δεν τους εντάσσει στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά, ότι χρησιμοποιεί διαρκώς ένα ‘μαστίγιο’ κι όχι ‘καρότο’, δημιουργούνται εντάσεις την ώρα που θα έπρεπε να υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία. Στη συνολική εικόνα, δεν μπορεί να βγάλει κανείς από το κάδρο τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τα σχολεία. Στέλνουν τα παιδιά στις τάξεις ζητώντας τους να παραμείνουν εκεί μέχρι να νοσήσει περίπου η μισή τάξη, γεγονός που οδηγεί σε έξαρση της πανδημίας. Αν προσθέσουμε σε αυτά ότι η Ελλάδα δεν τα πάει πολύ καλά στην εμβολιαστική κάλυψη, ότι έχουμε ‘φρακάρει’ γύρω στο 60%, αντιλαμβανόμαστε ότι έρχεται ένα πάρα πολύ δύσκολο φθινόπωρο».

«Αποκλεισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Με τα μέσα ενημέρωσης «τα έβαλε» ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Όπως είπε, «τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να μάθουν να κάνουν τη δουλειά τους. Αν αυτά που είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τα έλεγε υπουργός του ΠΑΣΟΚ πριν 10 χρόνια, θα έπεφταν πάνω του να τον ‘φάνε’».

Επιπλέον, τόνσε πως η «αλαζονεία και η αμετροέπεια του κ. Γεωργιάδη οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει business με τα λεφτά του ελληνικού λαού για να πουλά προπαγάνδα» και προσέθεσε πως «η ΝΔ ‘ράβει κοστούμι’ κάθε φορά που έχουμε ένα εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που στην παρούσα φάση λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Άλλωστε, έχει δώσει δείγματα γραφής μέσα στην πανδημία ότι δεν θέλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όταν ξεκίνησαν τα προγράμματα των κρατικών εγγυήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν οι τελευταίες που είχαν πρόσβαση στη χρηματοδότηση».

Για το «δίλημμα» Τσίπρα για εκλογές

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει την πολυτέλεια να θέτει διλήμματα», τόνισε ο κ. Βλάχος, εξηγώντας πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, «όταν μπορούσε να φτιάξει μία προοδευτική διακυβέρνηση το Γενάρη του 2015 με το ‘Ποτάμι’, αλλά και τον Σεπτέμβρη του 2015 με το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι κι άλλα προοδευτικές κόμματα, επέλεξε να είναι με τον κ. Καμμένο. Ας πάμε στην κάλπη, να δούμε τι έχει να πει ο ελληνικός λαός και τα διλήμματα θα τεθούν σε όλους μετά την απόφασή του».

Όπως υποστήριξε, πάντως, «το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πάει πολύ μακριά η ‘βαλίτσα’ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι ανισότητες αυξάνονται, η κοινωνία ‘βράζει’ και ο κόσμος αναζητά αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία δεν μπορεί να του τη δώσει ο κ. Τσίπρας».

Για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ

Οι εσωκομματικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο Φθινόπωρο, επεσήμανε ο γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος, προσθέτοντας πως αυτό ενδεχομένως να γίνει και τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη.

«Αυτό που έχει σημασία», όπως είπε, «είναι να αφορούν την κοινωνία κι όχι μόνο εμάς. Όταν μία εσωκομματική διαδικασία αφορά στην κοινωνία, σημαίνει ότι οι πολίτες έρχονται να στηρίξουν την επανεκκίνηση του Κινήματος Αλλαγής. Είμαστε σε τροχιά ανόδου», υποστήριξε, «αλλά η εσωκομματική διαδικασία είναι αυτή η οποία θα μας δώσει μία μεγαλύτερη ώθηση, για να αποτελέσουμε επιλογή διακυβέρνησης μέσα στο 2022. Είναι πολύ σημαντικό για το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, μέσα από αυτή τη διαδικασία να βγει ενωμένο, με μία ισχυρή ιδεολογική ταυτότητα, να μην ‘παλαντζάρουμε’ ή να μην ετεροκαθοριζόμαστε. Να είναι ένα κόμμα συμπαγές, με ισχυρή σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, με πρόταση διακυβέρνησης».

Για τα πανεπιστήμια  και το νόμο Κεραμέως

«Το μεγάλο πρόβλημα στα Πανεπιστήμια είναι καταρχήν ότι λείπουν οι φοιτητές από τις αίθουσες, τα εργαστήριά τους, έχουν ‘παγώσει»‘ οι διπλωματικές τους και δεν μπορούν εδώ κι ενάμιση χρόνο να λειτουργήσουν», ανέφερε ο κ. Βλάχος.

Και προσέθεσε τα εξής: «Παράλληλα, επιβαρύνεται ο οικογενειακός προγραμματισμός και προϋπολογισμός όταν ενοικιάζουν σπίτι σε μία επαρχιακή πόλη ή ένα αστικό κέντρο και πρέπει να πληρώσουν το ενοίκιο, χωρίς μάλιστα να επιδοτούνται ή να βοηθούνται από την κυβέρνηση. Η κ. Κεραμέως με αυτόν το περίφημο αλγόριθμο που αποτελεί κι ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, άφησε έξω από τα ΑΕΙ περίπου 20.000 φοιτητές. Για για να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την απορρύθμιση της δημόσιας παιδείας έφερε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ως μία μεγάλη μεταρρύθμιση. Όμως, αστυνομικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια έχει αυτή τη στιγμή μόνο η Τουρκία του Ερντογάν».

«Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζοντας για ακόμη μία φορά την κοινή λογική υποστήριξε ότι αντί για αστυνομικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια, πρέπει να δοθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στο πρυτανικό συμβούλιο, η δυνατότητα να αποφασίσει τι είδους φύλαξη θέλει, να εγκαταστήσει μία υπηρεσία φύλαξης που θα συνεργάζεται με την Αστυνομία και θα εκπαιδευτεί από αυτήν. Σε συνδυασμό με μία κάρτα εισόδου και κάμερες, το έγκλημα επιτέλους θα μείνει έξω από τα πανεπιστήμια. Τα Πανεπιστήμιά μας δεν είναι άντρα ανομίας όπως θέλει να τα παρουσιάζει η κυβέρνηση. Χρειάζεται να φύγουμε από την φαύλη συζήτηση που υποτιμά την ακαδημαϊκή ελευθερία, την φοιτητική και πανεπιστημιακή ζωή, μα πάνω απ’ όλα δείχνει ένα σκληρό κι αυταρχικό πρόσωπο που θέλει να επαναφέρει στην κοινωνική ζωή η νεοσυντηρητική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr