Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καρκίνος - Στον ουρολόγο από το πρώτο σύμπτωμα

Καρκίνος – Στον ουρολόγο από το πρώτο σύμπτωμα

Καμπάνια για τις ουρολογικές παθήσεις και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από τον ειδικό ουρολόγο, ξεκινά η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία με αφορμή τα 90 χρόνια λειτουργίας της

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη πρέπει να καθιερωθεί και στους άνδρες, όπως συμβαίνει με τις γυναίκες που αποτελεί ρουτίνα ο έλεγχος για καρκίνο μαστού και τραχήλου της μήτρας.

Παρότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από την Ε.Ε. για προσυμπτωματικό έλεγχο, σε μια περίοδο που σταμάτησε η προληπτική εξέταση PSA, είχαμε περισσότερα περιστατικά καρκίνου προστάτη και σε πιο προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε να έχουμε περισσότερους θανάτους και από καρκίνο μαστού. Και αυτό τη στιγμή που ο καρκίνος του προστάτη πλήττει έναν στους επτά άνδρες και είναι 95% ιάσιμος αν διαγνωστεί νωρίς.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή επίσκεψη στον ουρολόγο, είτε στο νοσοκομείο είτε μέσω της ασφάλισης που είναι δωρεάν. Γιατί δεν αρκεί μόνο η εξέταση, χρειάζεται να γίνει και αξιολόγησή της από τον ειδικό. Για το λόγο αυτό, μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου οι άνδρες άνω των 50 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση PSA σε Δημόσια Νοσοκομεία και σε συνεργαζόμενο με την Ε.Ο.Ε. δίκτυο διαγνωστικών κέντρων.

Η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες, διατηρούν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ουροθηλιακού καρκίνου, ιδίως σε γενιές μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων, εξαιτίας του καπνίσματος που αποτελεί την κύρια αιτία. Η νόσος ήταν συχνότερη στους άνδρες, όμως τώρα που αυξάνεται το κάπνισμα μεταξύ των γυναικών, αυξάνεται και η συχνότητα αυτής της μορφής καρκίνου στις γυναίκες.

Τα παραπάνω τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας  σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή της και την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Γεράσιμος Αλιβιζάτος, ο αντιπρόεδρος και καθηγητής Ουρολογίας της Ιατρικής Πατρών Ευάγγελος Λιάτσικος και ο γενικός γραμματέας και αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας της Ιατρικής Αθηνών Αθανάσιος Δελλής, τόνισαν ότι στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης είναι να εξοικειωθούν άνδρες και γυναίκες με την ειδικότητα του ουρολόγου, ώστε να τον συμβουλεύονται χωρίς καθυστέρηση, για έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας σειράς ουρολογικών παθήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, τηλεοπτικό σποτ με τον ηθοποιό Πασχάλη Τσαρούχα, ευαισθητοποιεί το κοινό για μια σειρά συμπτωμάτων που παραπέμπουν στις αντίστοιχες ουρολογικές παθήσεις.

Οι παθήσεις του ουροποιογεννητικού περιλαμβάνουν ορισμένες αρκετά συχνές διαταραχές, όπως οι λοιμώξεις (κυστίτιδα, προστατίτιδα και πυελονεφρίτιδα) και οι λίθοι του ουροποιητικού, που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τόσο για την ανακούφιση των ασθενών όσο και για την πρόληψη περεταίρω επιπλοκών. Επίσης τονίστηκε η σημασία της επαγρύπνησης για την εμφάνιση κακοήθων όγκων στα όργανα του ουροποιητικού συστήματος, εκτός του προστάτη, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του πέους, των όρχεων και των νεφρών, για τους οποίους η ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο αυξάνει την πιθανότητα ριζικής αντιμετώπισης. Ειδική αναφορά έγινε και σε λειτουργικές παθήσεις, όπως η ακράτεια ούρων, καθώς και σε παθήσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία, όπως η στυτική δυσλειτουργία, η νόσος του Peyronie και η πρόωρη εκσπερμάτιση, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με σωστή καθοδήγηση από τον ουρολόγο.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024