Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η οικονομική διπλωματία μπορεί να συμβάλλει ώστε και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αλλά και η χώρας μας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις

Η Ελλάδα έχει μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας από το υπουργείο Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας τον 21ο αιώνα δεν μπορεί παρά να έχει μια σημαντική οικονομική διάσταση.

Οι εξαγωγές καθρέφτης της ανταγωνιστικότητας

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η οικονομική διπλωματία μπορεί να συμβάλλει ώστε και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αλλά και η χώρας μας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

«Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς όλους τους συντελεστές αυτής της σπουδαίας προσπάθειας που αποτυπώνει μια κεντρική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας. Η εξωτερική πολιτική της χώρας τον 21ο αιώνα δεν μπορεί παρά να έχει μια σημαντική οικονομική διάσταση. Βήμα βήμα αυτή την κεντρική μας επιλογή την κάνουμε πράξη. Το Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί ένα μόνο κρίκο αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και σημείωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν την εξωστρέφεια αποτελούν πολιτικές άκρως μετρήσιμες. «Ποιοί οι δείκτες που ενδιαφέρουν; Οι εξαγωγές μας, σημαντική αύξηση των εξαγωγών εν μέσω πανδημίας, είναι απόδειξη ότι αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε παραγωγικούς αλλά και σε νέους τομείς» ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στις κρίσεις.

Αισιόδοξες οι αποτιμήσεις των ξένων επενδυτών

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «ο δεύτερος σημαντικός δείκτης είναι η ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός. Δεν στέκομαι μόνο στα απόλυτα νούμερα των άμεσων ξένων επενδύσεων που έχουν γίνει, αλλά και στις αποτιμήσεις των επενδυτών που ξεπέρασαν κατά πολύ τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις μας. Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση, που δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια».

Η εικόνα της χώρας σήμερα είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα της χώρας που παραλάβαμε το 2019 σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ απευθυνόμενος στο διπλωματικό προσωπικό και τους πρέσβεις ανέφερε ότι «η δουλειά σας να «πουλήσετε» την Ελλάδα στο εξωτερικό είναι πιο εύκολη».

Υπογράμμισε δε ότι «εξωστρέφεια σημαίνει ανταγωνιστικότητα, δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Κατ’εξοχήν οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας είναι κλάδοι με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας οι οποίοι έχουν δυναμική.

Φτερά για νέες αγορές

»Μία χώρα η οποία πατάει καλά στα πόδια της , μπορεί να ανοίξει τα φτερά της σε ολόκληρο τον κόσμο, να απευθυνθεί στις παραδοσιακές αγορές αλλά ταυτόχρονα να στρέψει τη ματιά της σε αγορές που ενδεχομένως στο παρελθόν ήταν έξω, πέρα και πάνω από τις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής. Αναφέρω ως παράδειγμα την Ινδία και τις πολύ μεγάλες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται στην Αφρική».

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε το ρόλο της ελληνικής ομογένειας λέγοντας ότι δεν υπάρχει γωνιά της γης που να μην υπάρχει ελληνική παρουσία και σημείωσε ότι η «εξωστρέφεια είναι το άλλο όνομα της αλλαγής και της προόδου. Εμείς τολμάμε, αλλάζουμε, νικάμε και προχωράμε».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr