Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Αλέξης Τσίπρας έντυσε τον ΣΥΡΙΖΑ στα... πράσινα

Ο Αλέξης Τσίπρας έντυσε τον ΣΥΡΙΖΑ στα… πράσινα

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ κινήθηκε με εμφανή στόχο τον διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο εγγυητής ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα

Με αναφορές στην ήλιο που πρέπει να σηκωθεί ψηλότερα, ένα πράσινο φόντο που εναλλασσόταν με το κόκκινο κι ένα πακέτο μέτρων που κοστολογούνται από την Κουμουνδούρου στα 5 δισ. ευρώ για το 2022, ο Αλέξης Τσίπρας στη διπλή εμφάνισή του στη φετινή ΔΕΘ (έκανε κεντρική ομιλία το Σάββατο και παρέδωσε διακαναλική συνέντευξη στον Τύπο, 3,5 ωρών την Κυριακή) κινήθηκε με εμφανή στόχο τον διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο εγγυητής ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα.

Δεν αιτήθηκε εκλογές, ωστόσο, περιγράφοντας μια άλλη διακυβέρνηση ή και μοντέλο για το κράτος και δεσμευόμενος πως θα καταργήσει μια σειρά νόμων της σημερινής κυβέρνησης.

Προδιέγραψε μια προοδευτική κυβέρνηση με πολλούς μη κομματικούς. Εθεσε διλήμματα στα άλλα προοδευτικά κόμματα. Παρουσίασε άξονες οικονομικής πολιτικής και παροχών που καυτηριάστηκαν από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Σε πολλούς έδωσε την εντύπωση πως η παρουσία του είχε κάτι από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014 παρότι ο ίδιος επέμεινε πως το σχέδιό του είναι πλήρως κοστολογημένο (κράμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού).

Επιτιθέμενος στον Πρωθυπουργό και σε επιλογές του όπως ο Θάνος Πλεύρης. Αλλά και αφήνοντας ορισμένα γκρίζα σημεία ως προς πλευρές της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα χαρακτηριστικά της προοδευτικής διακυβέρνησης που έθεσε ως πρόταγμα αρκετές φορές τις δύο αυτές ημέρες.

Εδώ δεν έλειπε προφανώς η εκ νέου προσέγγιση της μεσαίας τάξης που φαίνεται πως στοίχισε κομβικά στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αλλά και η προσπάθεια του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλήσει με σχέδιο στη νεολαία. Τη νεολαία που φέτος στη ΔΕΘ ήταν το σημείο αντιπαράθεσης των πολιτικών δυνάμεων και με εμφανή τη στρατηγική των δύο πόλων να την επαναπροσεγγίσουν δυναμικά.

Η νέα αρχή

Καταρχάς στο Βελλίδειο το Σάββατο (πρώτη γραμμή κάθονταν άνθρωποι του ΕΣΥ για λόγους σημειολογίας των ημερών), ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ένα άλλο περιεχόμενο στην έννοια της ασφάλειας συνδέοντάς την με το κοινωνικό κράτος και την αξιοπρεπή διαβίωση. «Αλλά σήμερα γίνεται πια φανερό ότι στην πατρίδα μας αυτή την ανασφάλεια την πολλαπλασιάζει, τη μεγεθύνει, τη μετατρέπει σε φόβο, μια κυβέρνηση που εφαρμόζει μια πολιτική ακραία μεροληπτική για τα συμφέροντα των ισχυρών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κωδικοποιώντας και το δικό του πολιτικό μήνυμα: τη Νέα Αρχή.

Σε αυτή συμπεριέλαβε τη δική του στρατηγική της μεσαίας τάξης (τάξη αυτοδημιούργητη, τη χαρακτήρισε, αλλά και «τάξη εξαπατηθείσα από τον κ. Μητσοτάκη»). Αλλά και μια νέα αρχή για το κράτος και τη διακυβέρνηση. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε το επιτελικό κράτος.

Συνέδεσε αρκετές φορές δε αυτό, με το νέο ύφος και πρόσημο της προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι «κυβέρνηση ενός κόμματος» και με συμμετοχή εκπροσώπων από διάφορες κοινωνικές ομάδες «που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα».

Παροχές και προσλήψεις

Η παρουσία Τσίπρα ήταν μια προσπάθεια να συνδυαστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο με ένα κάποιου είδους ριζοσπαστισμό, αν και πλειοδότησε στον όρο Δημοκρατική Παράταξη. Δεσμεύτηκε να κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και το κράτος, ενώ σημείωσε ότι «ως αποφασιστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή καταργούμε τις στρατιές των μετακλητών στον δημόσιο τομέα».

Θα επιλέγονται -υποσχέθηκε – από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αρχηγοί σωμάτων ασφαλείας, αλλά και διοικήσεις της ΕΡΤ ή του ΑΠΕ. Από το σκιώδες πακέτο Τσίπρα δεν έλειψαν οι παροχές και οι προσλήψεις ή οι χρηματοδοτήσεις, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλά και η άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και η πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

Στα της Παιδείας έκανε εντύπωση πως επανέφερε το σύστημα εισαγωγής των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών και που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου – είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες αλλά και η δέσμευση για ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, είχαν σχεδόν διαρρεύσει πως θα ακούγονταν από τον αργηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και μέρες.

Οπως και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ. Η επωδός του Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο σχολιάστηκε τέλος πολύ για την έμμεση παραπομπή στο μεταπολιτευτικό ΠΑΣΟΚ: «Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος της ευθύνης. Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», κατέληξε.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024