Αυτοσχέδιο σινεμά για όλους στη δομή μεταναστών στην Καβάλα

Κοινή είναι η παραδοχή ότι η τέχνη ενώνει και κάνει πιο ανάλαφρες τις ζωές των ανθρώπων. Η ανοιχτή δομή φιλοξενίας στην Καβάλα φιλοξενεί περίπου 700 αιτούντες άσυλο, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από το Αφγανιστάν, ενώ περίπου 350 διαμένοντες είναι παιδιά. Οι μετανάστες της δομής καθώς και άτομα εκτός αυτής, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ταινίες που προβλήθηκαν στον αυτοσχέδιο κινηματόγραφο που δημιουργήθηκε.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που σε συνεργασία με τη διοικητική αρχή της ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Καβάλα, διοργάνωσαν την προβολή ταινιών για παιδιά και εφήβους στον ανοιχτό χώρο της δομής, με τη συνεισφορά του προγράμματος κινηματογραφικής παιδείας «Όλοι στο κάδρο» του Νεανικού Πλάνου και τη συνεργασία της Solidarity Now.

Η υπεύθυνη κοινοτικών δράσεων Κατερίνα Κακιλή, «το πρωτότυπο και αυτοσχέδιο θερινό σινεμά λειτούργησε από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου και στόχο είχε τη δημιουργική συνύπαρξη προσφυγικού και τοπικού πληθυσμού με όχημα την τέχνη του κινηματογράφου». Οι ταινίες που προβλήθηκαν ήταν κατάλληλες για παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες.

Συνολικά προβλήθηκαν τρεις ταινίες: «Miniscule: Valley of the lost ants», μία ταινία κινουμένων σχεδίων χωρίς λόγια για όλες τις ηλικίες, «O Ψύλλος», μια διεθνώς βραβευμένη ταινία του Δημήτρη Σπύρου (η ταινία είναι στην ελληνική γλώσσα με αραβικούς υπότιτλους, από την παιδική και νεανική ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου) και «Το αγόρι και ο κόσμος» μια πολυβραβευμένη ταινία animation του Ale Abreu, με περισσότερα από σαράντα διεθνή βραβεία και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας animation.

Με στόχο την υγειονομική ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων, οι προβολές έγιναν σε επιλεγμένο, μεγάλο και ανοιχτό χώρο. Όλοι οι εργαζόμενοι του ΔΟΜ, ακολούθησαν με συνέπεια όλα τα πρωτόκολλα κατά της διασποράς του κοροναϊού, ενώ πριν από την έναρξη κάθε ταινίας δόθηκαν οδηγίες για την προστασία των θεατών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στηρίζει το έργο των ελληνικών αρχών στη διαχείριση των δομών φιλοξενίας με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ : AΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr