Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να δώσουν αυτή την εβδομάδα το πράσινο φως για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες, όμως η τελική απόφαση για τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Jognson δεν αναμένεται άμεσα.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN ότι θα περάσουν εβδομάδες μέχρι να συγκεντρωθούν τα δεδομένα που απαιτούνται για τα δύο εμβόλια.

Την Παρασκευή, ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απέρριψε το αίτημα της Pfizer για αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό και συνέστησε επαναληπτικό εμβολιασμό μόνο για τα άτομα 65 ετών και άνω και όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Η FDA δεν είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει τη σύσταση, συνήθως όμως συμμορφώνεται με την απόφαση των συμβούλων της. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η υπηρεσία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως πριν από την Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσουν οι σύμβουλοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δώσουν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των αναμνηστικών δόσεων.

Κορυφαία στελέχη της FDA εμφανίζονται διχασμένα ως προς την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, επισημαίνει το Reuters.

Η FDA θα μπορούσε να διευρύνει αργότερα την πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αναμνηστική δόση έχουν λάβει ήδη περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr