Οι γυναίκες που εργάζονται στον Δήμο της Καμπούλ καλούνται να μην πάνε στις δουλειές τους μέχρι «τα πράγματα να εξομαλυνθούν».

Ο νέος δήμαρχος των Ταλιμπάν της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, της Καμπούλ, κάλεσε όλες τις γυναίκες δημοτικές υπαλλήλους να παραμείνουν σπίτι τους εκτός και αν δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κάποιον άνδρα.

Σύμφωνα με το BBC, ο Χαμντουλάχ Νομάνι δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν «θεωρούν απαραίτητο να σταματήσουν οι γυναίκες να εργάζονται για κάποιο διάστημα». Αυτός είναι ο τελευταίος περιορισμός που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Αφγανιστάν από τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Τι είχε συμβεί την προηγούμενη φορά

Κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, τα χρόνια του 1990, η εργασία και η εκπαίδευση ήταν απαγορευτικές για τις γυναίκες. Το ισλαμιστικό κίνημα έκλεισε το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων και το αντικατέστησε με ένα άλλο, το οποίο στην προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας από τους Ταλιμπάν επέβαλε αυστηρά θρησκευτικά μέτρα.

Αυτές τις μέρες άνοιξαν και πάλι τα γυμνάσια, αλλά στις τάξεις επέστρεψαν μόνο μαθητές και άνδρες καθηγητές. Οι Ταλιμπάν είπαν ότι εργάζονται για το εκ νέου άνοιγμα και των σχολείων θηλέων.

«Οι μισθοί τους θα καταβάλλονται»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Καμπούλ, περίπου το ένα τρίτο από τους 3.000 υπαλλήλους του Δήμου είναι γυναίκες. Ο ίδιος είπε ότι κάποιες από αυτές θα συνεχίσουν να εργάζονται.

«Για παράδειγμα, γυναίκες εργάζονται στις γυναικείες τουαλέτες της πόλης, όπου δεν μπορούν να πάνε άνδρες. Αλλά για θέσεις που μπορούν να καλύψουν άλλοι (άνδρες), έχουμε καλέσει (τις γυναίκες) να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Οι μισθοί τους θα καταβάλλονται», δήλωσε ο δήμαρχος.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι γυναίκες εκείνες που εργάζονται σε χώρους οι οποίοι είναι αποκλειστικά για γυναίκες θα συνεχίσουν να εργάζονται όπως πριν.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr