Το αρχιτεκτονικό γραφείο AndrénFogelström κόσμησε με χρωματιστές γλυπτές σφαίρες το πάρκο Vårbergstoppen στα περίχωρα της Στοκχόλμης. Το γραφείο συνεργάστηκε με το στούντιο αρχιτεκτονικής τοπίου Land Arkitektur για να βελτιώσουν το πάρκο ως απάντηση στην αστικοποίηση της περιμέτρου του, και τα παιδιά μπορούν τώρα να παίξουν, να σκαρφαλώσουν και να παίξουν κρυφτό στις σφαίρες.

Τη δεκαετία του 1960, ο αρχιτέκτονας τοπίου Holger Blom δημιούργησε το πάρκο ως έναν τεχνητό λόφο και οι Moa Andrén και Tove Fogelström εμπνεύστηκαν από τα κυκλικά σχήματα του Blom – κυρίως, έναν κυκλικό κρατήρα διαμέτρου 100 μέτρων – για να τιμήσουν το δημιούργημά του.

«Θελήσαμε να φτιάξουμε κάτι συναρπαστικό και ασυνήθιστο για να εμπνεύσουμε παιδιά αλλά και ενήλικες να εξερευνήσουν» εξήγησαν, μιλώντας στο Dezeen. «Η ιδέα ήρθε από έναν πελάτη που εμπνεύστηκε από τον απότομο λόφο και η σκέψη ήταν να κυλούν κάτω στην πλαγιά του λόφου μεγάλες σφαίρες, σχεδόν σαν να τις πετούσε ένας γίγαντας».

Στην κορυφή του λόφου κάθεται μια μεγάλη πορτοκαλί σφαίρα από διάτρητα εξαγωνικού σχήματος μεταλλικά φύλλα. Παιδιά και ενήλικες μπορούν να μπουν από το κυκλικό άνοιγμα για να ξεκουραστούν στους ξύλινους βαθμιδωτούς πάγκους στο εσωτερικό του. Όταν πέφτει ο ήλιος, η σφαίρα φωτίζεται από πολλά μικρά φώτα στο πάτωμά της.

Στον παιδότοπο, στα πόδια του τεχνητού λόφου, έχουν τοποθετηθεί τρεις μικρότερες σφαίρες για παιδιά μικρότερης ηλικίας. Μια σφαίρα έχει μια τσουλήθρα, μια άλλη έναν μικρό πάγκο. Και οι τρεις έχουν τρύπες για να μπορούν τα μικρά να κοιτούν έξω ενόσω παίζουν. Κάθε μία από αυτές τις σφαίρες, τις οποίες οι ιδρυτές του AndrénFogelström σκέφτονται ως «μικρούς κόσμους», είναι κατασκευασμένη από ξύλο επεξεργασμένο με λινέλαιο για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του υλικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο