«Η τρίτη δόση πρακτικά θα ενισχύσει τη δύναμη του εμβολίου που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, ώστε να μπορούμε αν συμβούν το επόμενο τρίμηνο πάλι κάποιες αποσταθεροποιήσεις όσον αφορά στα περιστατικά, να είμαστε έτοιμοι και να μην φεύγουμε από τον αγώνα», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης.

Διευκρινίσεις και περισσότερες λεπτομέρειες ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων για την χορήγηση της επαναληπτικής δόσης του εμβολίου κατά του κοροναϊού, έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης.

Ο κ. Λουκίδης επισήμανε ότι η συζήτηση για την τρίτη δόση ήρθε στα μέσα με τέλη Αυγούστου, με αφορμή μια μελέτη που αφορούσε μεταμοσχευμένους και έδειξε ότι είχαν μικρότερη απόκριση στο εμβόλιο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Για να είμαστε ειλικρινείς και να μιλάμε με βάση τα δεδομένα, δεν υπήρχαν μεγάλες μελέτες που να δικαιολογούν την τρίτη δόση. Ωστόσο υπήρχαν παρατηρήσεις που υπήρχαν από διάφορα εργαστήρια και έδειχαν ότι κάποιες ομάδες ασθενών δεν είχαν την ίδια ανταπόκριση στο χρονικό διάστημα ανάπτυξης άμυνας απέναντι στον κοροναϊό μέσω του εμβολίου, όπως οι υπόλοιποι», σημείωσε σχετικά, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ.

«Μια ομάδα που πρέπει οπωσδήποτε να μπει στην τρίτη δόση γιατί έχει μεγάλη σημασία το να προφυλάξει τους ασθενείς για τη δημόσια υγεία, είναι οι υγειονομικοί. Είμαστε από τους πρώτους που πρέπει να μπούμε και σήμερα νομίζω ότι θα ανακοινωθεί αυτό. Πολλοί από εμάς έχουμε ξεπεράσει τους οκτώ μήνες εμβολιασμένοι», είπε ακόμα.

«Η βιβλιογραφία που περιμένουμε το επόμενο διάστημα θα είναι πλούσια γιατί περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους που παρατηρήθηκαν ένα χρόνο υπό εμβολιασμό για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα», υπογράμμισε ο κ. Λουκίδης.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας ή μη της τρίτης δόσης για τους υγειονομικούς, ο ίδιος επισήμανε ότι ο υγειονομικός «πρέπει να είναι ο πρώτος που θα πηγαίνει από μόνος του να εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα πρόληψης».

«Η τρίτη δόση πρακτικά θα ενισχύσει τη δύναμη του εμβολίου που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, ώστε να μπορούμε αν συμβούν το επόμενο τρίμηνο πάλι κάποιες αποσταθεροποιήσεις όσον αφορά στα περιστατικά, να είμαστε έτοιμοι και να μην φεύγουμε από τον αγώνα», πρόσθεσε ακόμα.

Αναφορικά με το αν θα χρειάζεται τακτικός εμβολιασμός και για τον κοροναϊό, όπως σήμερα συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει όπως είπε να περιμένουμε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

«Η φετινή περίοδος της γρίπης δεν θα είναι όπως η περσινή. Το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να γίνεται, αποτελεί ένα ισχυρό προληπτικό μέτρο απέναντι στη γρίπη» ανέφερε ακόμα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr