Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο – Υποψίες για αλλαγές στην περίοδο ορισμένων γυναικών

Εμβόλιο – Υποψίες για αλλαγές στην περίοδο ορισμένων γυναικών

To φαινόμενο δεν θεωρείται ανησυχητικό αλλά σύμφωνα με κάποιους ειδικούς χρήζει διερεύνησης.

Περισσότερες από 30.000 γυναίκες στη Βρετανία έχουν αναφέρει ότι παρατήρησαν αλλαγές στην περίοδό τους μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ένα φαινόμενο που δεν θεωρείται ανησυχητικό αλλά σύμφωνα με κάποιους ειδικούς χρήζει διερεύνησης.

Οι αναφορές υποβλήθηκαν με «κίτρινες κάρτες» στη βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, η οποία όμως έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αναγνώριση του φαινομένου ως παρενέργεια του εμβολίου. Όπως ανέφερε η αρχή, ο αριθμός των αναφορών είναι μικρός σχετικά με τον αριθμό των εμβολιασμένων γυναικών αλλά και την υψηλή συχνότητα των προβλημάτων της περιόδου γενικά.

Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις ο έμμηνος κύκλος επανέρχεται στο κανονικό τον επόμενο μήνα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο συλλέγονται τα δεδομένα καθιστά δύσκολη την ερμηνεία τους, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύεται στο British Medical Journal.

Τη δημοσίευση υπογράφει η Βικτόρια Μάλι του Ιmperial College στο Λονδίνο, η οποία ζητά διερεύνηση του φαινομένου με μελέτες που θα συγκρίνουν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πληθυσμούς γυναικών.

Και όπως επισημαίνει η δρ Μάλι, τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) διαθέτουν 1,67 εκατ. δολάρια για μελέτες σχετικά με την πιθανή σχέση του εμβολίου με διαταραχές της περιόδου.

«Κάποιες γυναίκες έχουν αναφέρει διακοπή της περιόδου ή ακανόνιστες περιόδους, αιμορραγία πιο έντονη από το κανονικό και άλλες μεταβολές της εμμήνου ρύσεως μετά τη λήψη εμβολίων Covid-19» αναφέρουν τα ΝΙH σε ανακοίνωση για το ερευνητικό κονδύλι.

Σύμφωνα με τη Μάλι,  οι αναφορές αφορούν τόσο τα εμβόλια mRNA όσο και τα εμβόλια ιικού φορέα, κάτι που δείχνει ότι, εφόσον υπάρχει όντως σύνδεση, πιθανότατα δεν οφείλεται στα συστατικά του εμβολίου αλλά στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, η περίοδος μπορεί να αλλάξει και λόγω λοίμωξης με κοροναϊό. Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη, περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών που προσβάλλονται από Covid-19 παρουσιάζει διαταραχές της περιόδου.

Εφόσον επιβεβαιωθεί τελικά ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο, λέει η Μάλι, η αναγνώριση της παρενέργειας θα επιτρέψει στις γυναίκες που πρόκειται να εμβολιαστούν να προετοιμαστούν για πιθανή αλλαγή της περιόδου.

Άρθρο για το θέμα δημοσιεύει στην Telegraph η Καρολίν Κριάδο-Περέζ, συγγραφέας του βιβλίου Invisible Women (Αόρατες Γυναίκες), γράφοντας: «Όπως συμβαίνει στις περισσότερες κλινικές μελέτες, οι δοκιμές των εμβολίων Covid-19 δεν διερεύνησαν τυχόν επιδράσεις στον έμμηνο κύκλο –μάλιστα σε πολλές μελέτες οι γυναίκες αποκλείονται λόγω των δυνητικών επιδράσεων του έμμηνου κύκλου».

Η δρ Μάλι συμφωνεί πως «οι επιδράσεις των ιατρικών παρεμβάσεων στον έμμηνο κύκλο δεν πρέπει να πέσουν σε δεύτερη μοίρα στις μελλοντικές έρευνες».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024