Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Live η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ

Live η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ

Η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη ΔΕΘ.

Παρακολουθήστε live την συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από την 85η ΔΕΘ.

16:36 – Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα.

Για τους σεισμόπληκτους στη Λάρισα

16:35 – Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι κανένα τηλεοπτικό δίκτυο δεν έδειξε τα κοντέινερς που υπάρχουν στη Λάρισα μετά τον σεισμό, αλλά έδειξε μόνο το σχολείο που φτιάχτηκε. Μάλιστα, στη συνέχεια τόνισε: «Η επικοινωνία έχει και τα όρια της. Αν έχεις καλούς επικοινωνιολόγους μπορείς να μετατρέψεις τα Φάρσαλα σε Φαρ Ουέστ. Βρήκαμε τον Ντάλτον, τώρα ψάχνουμε τον Ραν-Ταν- Πλαν.  Το θέμα είναι αυτή η αντίφαση με τους ανθρώπους που ήταν παραμελημένοι ένα χρόνο και αυτή η αντίφαση δεν αναδείχτηκε. Είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα όπου τα θαύματα της επικοινωνίας δεν είναι αρκετά για να καλύψουν αυτή την αντίφαση».

Για τα περιφερειακά τμήματα που κλείνουν

16:29 – Ο Αλέξης Τσίπρας είπε τα τμήματα που δεν είδαν πρωτοετείς φοιτητές κινδυνεύουν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι θα υπάρξει επαφή με τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες και αυτές έχουν ευθύνες για ό, τι έχει συμβεί. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για διπλασιασμό των δαπανών για τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τον διπλασιασμό του αριθμού των καθηγητών ΔΕΠ αφού τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει η αναλογία φοιτητών – καθηγητών.

Για τη συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας

16:25 – «Μας γυρίζει σε ψυχροπολεμικές εποχές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν συμφέρει και την Ελλάδα που θα πρέπει να ζυγίσει την εξωτερική της πολιτική το επόμενο διάστημα με στόχο την ασφάλεια μέσα από την πολυμερή συνεργασία. «Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας και αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ

16:23 – «Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαρκής διαδικασία», δυσκολίες έφερε η πανδημία, παραδέχθηκε ο κ. Τσίπρας. Στη συνέχεια τόνισε ότι θα επανεξεταστεί το ζήτημα του συνεδρίου.

Για το προσφυγικό

16:18 – «Αισθάνομαι ντροπή για ό, τι συμβαίνει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την στάση που κρατάει η κυβέρνηση απέναντι στα προσφυγόπουλα και τις δηλώσεις Μπογδάνου. Έπειτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είναι ανήσυχος για το προσφυγικό ζήτημα. Τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας. Χρειάζεται ευρωπαϊκή αντιμετώπιση και να παρθεί από τώρα πρωτοβουλία για το θέμα, αλλιώς θα «βρεθούμε μπροστά σε νέες δυσκολίες». Έπειτα, αναφέρθηκε και στις αξίες του ουμανισμού και της αλληλεγγύης, από τις οποίες η χώρα το τελευταίο διάστημα έχει απομακρυνθεί.

Για την Ήπειρο

16:15 – «Να απευθύνεται κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ που έβαλε στο συρτάρι τις αποφάσεις των Περιφερειακών Συνεδρίων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το τι κράτος θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

16:11 – «Κάθε φορά οι προτεραιότητες διαμορφώνονται από τις συνθήκες, την κοινωνική αναγκαιότητα και το πλαίσιο της πολιτικής συγκυρίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν προβήκαμε ποτέ σε μια λεηλασία του κράτους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανήλθε στο ζήτημα των μετακλητών και τα «γαλάζια» στελέχη σε διοικήσεις νοσοκομείων, ΔΕΚΟ και αλλού. «Να ξαναβάλουμε το ζήτημα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας», είπε ο κ. Τσίπρας. «Το πελατειακό κράτος είναι δημιούργημα της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια

16:05 – «Εμείς δεν έχουμε λογική Ηρώδη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν μπορεί το κριτήριο για να σπουδάσεις να είναι το εισόδημα, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τη μεταβίβαση περιουσίας και τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

16: 01 – «Για τα 150, 200, 300 χιλιάρικα δεν θα υπήρχε ζήτημα. Αλλά για τα 800 υπάρχει», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από ερώτηση του Οικονομικού Ταχυδρόμου για το ζήτημα. «Εδώ το πλαφόν πάει στα 800.000, τον ενδιαφέρει να ακουμπήσει μια μικρή μειοψηφία, το περιβάλλον του, τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η διαρκής μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων αφορά αυτούς που έχουν πολλά κέρδη. Ο Μπάιντεν βλέπει ότι πρέπει να φορολογήσει τους πλούσιους και να στηρίξει τη μεσαία τάξη», τόνισε. «Πρέπει να επιλέξεις αν θα έχεις ικανοποιημένους τους πολλούς ή να έχεις ικανοποιημένους τους λίγους», κατέληξε.

Για τον κίνδυνο νέων μνημονίων

15:58 – «Βέβαιος δεν είμαι καθόλου» για το αν θα έρθουν νέα μνημόνια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, όμως «η Ευρώπη δεν είναι ίδια με το 2015», πρόσθεσε. «Η ΕΕ είναι ένας οργανισμός που υπάρχουν πολλές και διαφορετικές στρατηγικές», υπάρχουν χώρες που θέλουν να επιστρέψουν στο προηγούμενο μοντέλο σαν να μην έχει γίνει τίποτα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Χρειάζεται συμμαχίες με τις χώρες που θέλουν να αλλάξει αυτή η κατάσταση, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

15:54 – «Γιατί να έχουμε το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης αφού η κυβέρνηση αφαίρεσε οποιαδήποτε αναπτυξιακή δυνατότητα από αυτό», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Για να έχουμε Θεσσαλονικέα υπουργό;», πρόσθεσε.

Για το μοντέλο διακυβέρνησης και για τους «αρμούς της εξουσίας»

15:49 – «Οι αρμοί εξουσίας είναι παραθεσμικοί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στη συνέχεια για την αξιοκρατία, κάτι που είναι κομβικό για τον ίδιο. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει «στρατό μετακλητών», αντίθετα με τα όσα έλεγε πριν τις εκλογές. «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σημαία προεκλογικά τους μετακλητούς και τώρα αύξησε τους μετακλητούς και διπλασίασε τον μισθό τους». Μίλησε για τον ορισμό των «αργόμισθων και των κηφήνων».

Έπειτα, σημείωσε ότι θα υπάρξει τομή με τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «να εμπιστευόμαστε τη δημόσια διοίκηση».

Για ΣΔΙΤ σε Υγεία και Παιδεία – Για τη ΔΕΘ

15:45 – «Γενικά δεν είμαστε ενάντια στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όταν μιλάμε για την υγεία ποιο είναι το αντικείμενο και ποιοι είναι οι όροι; Σε έργα υποδομής μπορεί να ωφεληθεί το δημόσιο. Στο χώρο της Υγείας καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να «ιδιωτικοποιήσει» τα δημόσια νοσοκομεία κρατώντας τα βάρη για το δημόσιο και δίνοντας τα οφέλη στους ιδιώτες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Που ήταν ο ιδιωτικός τομέας στην πανδημία; Ανέλαβε τα βάρη ο δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας καθαρός. Θα ήταν λάθος η ανάπλαση της ΔΕΘ να μην διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΘ. Αν δεν γίνει αυτό θα βρεθούμε μπροστά σε τραγελαφικά πράγματα στο μέλλον. Πρέπει να μπουν σαφείς όροι για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους αλλά και την αξιοποίηση των εσόδων για έναν θεσμό της χώρας και της πόλης. Τον εκθεσιακό χώρο και τη διοίκηση δεν μπορεί να μην την έχει το δημόσιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τη Δυτική Ελλάδα

15:38 – Στη συνέχεια, μετά από σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη Δυτική Ελλάδα και στις περιοχές της που τις χαρακτήρισε από τις πιο αδικημένες. «Πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης αν η επιλογή του ήταν επιλογή εκδίκησης. Η περιοχή της Ηλείας είναι σβησμένη από τον χάρτη. Εδώ είναι κάτι χειρότερο από την περίπτωση του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Ανεστάλησαν οι εργολαβίες για να ξαναγίνει διαγωνισμός. Ντροπή για τη χώρα το οδικό δίκτυο» στις συγκεκριμένες περιοχές, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο στόχος μας είναι να κερδίσει αυτά που αξίζει αυτή η περιφέρεια της χώρας», σημείωσε σχετικά με τη Δυτική Ελλάδα.

Για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία

15:33 – «Δεν ακούστηκε στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας», ούτε ο ίδιος θα το ψέλιζε, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πρόκειται για δειλία», «πολέμησε μια συμφωνία την οποία πίστευε», «δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση των τριών μνημονίων», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι οι γείτονες αργούν να υλοποιήσουν τη συμφωνία αφού κανείς δεν τους πιέζει, προς όφελος της Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αυτή η πίεση αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τολμάει να φέρει τη συμφωνία. «Ποιος θα τους πιέσει όταν δεν ψηφίζεις τα τρία μνημόνια; Τόσο δειλός και αδύναμος», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θα επιδοτούσαμε την κερδοσκοπία»

15:26 – Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν είναι λύση για το ενεργειακό ζήτημα η «επιδότηση της κερδοσκοπίας στη χονδρική», όπως τη χαρακτήρισε. Η αύξηση του κόστους ανά 120 εκατομμύρια τον μήνα για τουλάχιστον 8 μήνες από ό, τι φαίνεται θα μετακυλήσει στους καταναλωτές, προέβλεψε ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ΔΕΗ και στη ΡΑΕ, που θα πρέπει να παρέμβουν για να σταματήσει αυτή η αύξηση των τιμών. «Να επιβάλλουν πρόστιμα όπου υπάρχει αισχροκέρδεια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΕΗ έχει και κοινωνικό ρόλο, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι δεν θα έπρεπε να παίρνει μέρος σε αυτό το ράλι των τιμών. «Ξεπουλιούνται τα δίκτυα», όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, αντί «πινακίου φακής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

15:22 – Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει η συζήτηση για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κομβικής σημασίας είναι το ζήτημα ότι αν περάσουν τα χρήματα αυτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «δεν θα περάσουν ούτε απέξω από το γκισέ των αναπτυξιακών τραπεζών».

Εμείς θα αξιοποιούσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό δεν είναι τυχαίο», θεωρούν «ζόμπι» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι συνολικά η Βόρεια Ελλάδα δεν βρίσκεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Για τους αγρότες

15:17 – Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. «Έχει ακριβύνει το κόστος παραγωγής», ενώ υπάρχει και αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια επισήμανε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Έπειτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η πρόταση του κόμματος αφορά και τους αγρότες σχετικά με τις διαγραφές χρεών.

Για το Μετρό στη Θεσσαλονίκη

15:11 – Η αλλαγή σχεδιασμού καθυστέρησε το έργο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη και όχι οι πολίτες που αντιδρούν για τα αρχαία στο πλαίσιο των συνταγματικών τους δικαιωμάτων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν συγκρίσεις από επιστήμονες με τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης από τον Μοροζίνι. «Σήμερα που μιλάμε οι Θεσσαλονικείς θα είχαν μετρό» αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν άλλαζε τον σχεδιασμό. «Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ», κατά τον κ. Μητσοτάκη. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκανε αυτό». «Στο κάτω κάτω αυτός θα το εγκαινίαζε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Εμείς είμαστε τελικά αυτοί που θα το εγκαινιάσουμε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την απλή αναλογική

15:06 – Το αποτέλεσμα των εκλογών με την ανόθευτη απλή αναλογική θα κρίνει τι θα γίνει την επόμενη μέρα από αυτές, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένη πρόταση και σε αυτό το πλαίσιο θα ζητήσει να γίνουν οι συγκλίσεις».

Για τις δημοσκοπήσεις σχετικά με τους αρνητές

15:05 – Γελώντας σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι κάποιοι συνδέουν τους αντιεμβολιαστές με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Την είδα και εγώ τη μέτρηση αυτή και μου δημιούργησε και εμένα ερωτηματικά. Είναι διαφορετικό να γίνεται μέτρηση στους συνειδητά αρνητές και διαφορετικό να αναφέρεται στο 45% που για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμβολιασμένοι, ανάμεσά τους και ο Παύλος Πολάκης, όπως είχε δεσμευτεί αφού δεν είναι αντιεμβολιαστής.

«Το κύριο είναι πείσουμε όσους έχουν ταλαντεύσεις να πάνε να εμβολιαστούν. Είναι έκκληση αυτό που κάνω και ιδίως οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν οι άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος υπάρχει από τις θεωρίες συνομωσίας και τις ανορθολογικές απόψεις», είπε ακόμα.

15:02 – «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση», είπε ξανά ο πρώην πρωθυπουργός, «όποτε και αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να στήσει κάλπες» σε ερώτηση που του έγινε για το τι θα κάνει αν χάσει τις επόμενες εκλογές.

Για τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ

14:55 – «Η δική μας η λογική είναι να φορολογούμε τον πολίτη με βάση όχι την ιδιότητά του, αλλά με βάση το εισόδημά του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει για ΦΠΑ από το 24 στο 22%. Είχε υποσχεθεί για δύο συντελεστές 22 και 11% και δεν έγινε. Τον Απρίλη του 2019 είχαμε μειώσει το ΦΠΑ στο ρεύμα στο 6% και ήρθε μετά ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε τη μείωση στα τιμολόγια και δεν την είδε ποτέ ο καταναλωτής στην τσέπη του.

Ευχής έργο να μπούμε σε πιο ορθολογική διαχείριση. Πρέπει να σχεδιάζουμε και στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Τα μέτρα που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργαζόμενους είναι αυτά που καταθέσαμε χτες. Για ΕΝΦΙΑ το μεγάλο θέμα είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα φέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Στη λογική μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να προσανατολιστεί σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Να πάμε σε ένα φόρο στις χαμηλές αξίες και έναν φόρο ικανό να δημιουργήσει δημοσιονομική επάρκεια από αυτούς που έχουν να πληρώσουν. Η λογική μας είναι λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας».

Για τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια

14:49 – Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Σταύρο Μπένο, αλλά εκτίμησε ότι η κυβέρνηση με τις πολιτικές της δεν θα μπορέσει να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους.

«Μετά το Μάτι θα περίμενε από τον κ. Μητσοτάκη να είχε προχωρήσει με το πόρισμα Γκολντάμερ και με μια σειρά από κινήσεις που τις πάγωσε. Θα ήταν εύκολο να πούμε ότι πήρε την ευθύνη ο κ. Χρυσοχοΐδης και πήγε σπίτι του. Οι ευθύνες είναι πολιτικές. Το θέμα δεν είναι αν είναι ικανοί ή ανίκανοι. Η πυρκαγιά έκαιγε 12 μέρες. Είναι θέμα αντίληψης. Δεν μπορείς να βάλεις έναν καλό μάνατζερ να διοικήσει μια υπηρεσία αν δεν πιστεύει στον ρόλο της. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πιστεύουν στον ρόλο του κράτους. Δεν πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε πυροσβέστες αλλά αστυνομικούς στα πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προτείναμε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Εγώ σε αυτό δεν είδα καμία απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Για τις εργασιακές σχέσεις με αφορμή την περίπτωση της Efood

14:46 – Για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες με αφορμή το παράδειγμα της Efood, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που θα υπάρχει θα προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους. Θα υπάρχει «εργασιακή κανονικότητα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Μάλιστα, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης νομοθέτησαν κάτω από πιέσεις από συγκεκριμένα λόμπι.

«Με την πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές που εκβίασε τους εργαζόμενους της για να τους κάνει αυτοαπασχολούμενους, είχε τη δυνατότητα να το κάνει η εταιρεία γιατί ο νόμος Χατζηδάκη έδωσε αυτή τη δυνατότητα στις ψηφιακές πλατφόρμες να έχουν σχέση εργασίας αυτοαπασχολούμενου», σημείωσε.

«Αυτό το αντεργατικό πλέγμα με μια προοδευτική κυβέρνηση δεν θα υφίσταται. Με την αύξηση του μισθού, το 35ωρο» κι άλλα μέτρα, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το σενάριο να χρειαστεί να υπάρξει πρωθυπουργός πρόσωπο κοινής αποδοχής

14:40 – Για το ενδεχόμενο να δεχθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Αν η λαϊκή ετυμηγορία αποτυπωθεί με σαφή τρόπο, κανένας δεν θα τολμήσει να θέσει τέτοιο αίτημα. Θέλουμε να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και με διαφορά. Για να μην μπούμε στην περιπέτεια των δεύτερων εκλογών και των εκβιασμών».

14:38 – Σε ερώτηση για το γιατί δεν εμπιστεύονται οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι: «Θα το δούμε στην κάλπη. Δεν έχω ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Υπάρχει μια πάγια υποεκτίμηση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη. Δεν θέλω να αναφερθώ στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Στις εκλογές του Ιούλη του 2014 μας έδιναν στις δημοσκοπήσεις 24% και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32%. Δεν ανησυχώ γι’ αυτό.

Είναι διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες ποιον θα ψηφίσουν όταν έχει διαμορφωθεί το δίλημμα των εκλογών και είναι διαφορετικό να ρωτήσεις χωρίς να υπάρχει το δίλημμα εκλογών», τόνισε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου ο Σολτς φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος καγκελάριος την ώρα που τον Ιούνιο που τον είχε συναντήσει ήταν αμήχανος.

«Δεν παρεμβαίνω στα εσωτερικά άλλου κόμματος»

14:34 – «Οι εκλογές θα είναι η αποτύπωση της ετυμηγορίας των πολιτών και είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του γιατί πιστεύω ότι κανένας δεν θα αναλάβει την ευθύνη να δώσει σανίδα σωτηρίας στον κ. Μητσοτάκη. Το κόστος θα αφορά αυτόν που θα επιλέξει να κάτι τέτοιο και αναφέρομαι σε όλους όσοι είναι στον προοδευτικό χώρο. Δεν θέλω να παρέμβω στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης με το να διεμβολίζει άλλους χώρους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε τι άλλαξε ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές

14:28 – «Τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κίνηση. Δεν θέλω να είμαι μνημείο του εαυτού μου. Έχω συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι. Κατανοώ ότι αυτό που είναι αναγκαίο αν θέλεις να είσαι χρήσιμος, είναι να βρεις τις μέγιστες δυνατότητες για να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντά τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «πάντρεμα του ριζοσπαστισμού με τον ρεαλισμό και το πάντρεμα προσώπων και ιδεών από διάφορους χώρους για να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντα των πολιτών και της κοινωνίας». «Σε όλες τις παρεμβάσεις μας ζητάμε τη βοήθεια των επιστημόνων», σημείωσε.

«Οι πολίτες καθορίζουν την κοινοβουλευτική ομάδα και είμαι και ευχαριστημένος από τη δράση της ΚΟ. Δεν θα πετάξουμε κανέναν εκτός. Το κρίσιμο είναι το πάντρεμα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τους συνταξιούχους

14:20 – Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στη συνέχεια σε ερώτηση για τους συνταξιούχους. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους με τη 13η σύνταξη. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν 400 χιλιάδες που δεν έχουν πάρει τη σύνταξή τους. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέλυσε τους επιστήμονες που είχε αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για προχωρήσει η διαδικασία για τις συντάξεις. «Τώρα θέλει να βάλει ιδιώτες μέσα στον ΕΦΚΑ» και πάλι δεν θα λυθεί το πρόβλημα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το ΣτΕ έκρινε παράνομες τις μειώσεις του 2012 που είχε κάνει η ΝΔ. Αφορούσε περικοπές και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης να μην υλοποιήσει τα υπόλοιπα και να υλοποιήσει μόνο όσους είναι για άνω των 1000 ευρώ συντάξεις. Αλλά ακόμα και αυτοί δεν έχουν πάρει τα αναδρομικά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί «δεδομένους» τους συνταξιούχους. Μάλιστα, κάλεσε τους συνταξιούχους να συγκρίνουν τις κυβερνήσεις.

14:14 – «Σήμερα αυτό που βλέπουμε στην οικονομία είναι να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά να δυστυχούν οι άνθρωποι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Χρειάζεται ριζική αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης. «Χρειάζεται να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση», «να ενισχύσουμε τη βιομηχανία και την ποιοτική γεωργία», «να επενδύσουμε στην κυκλική οικονομία». «Ο κ. Μητσοτάκης δεν το κάνει αυτό», αντίθετα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αφού στηρίζεται μόνο στην αύξηση της κατανάλωσης που με ένα τρόπο είναι δεδομένη μετά από τον ένα χρόνο lockdown.

«Εμείς πετύχαμε μια ρύθμιση χρέους που το παραδώσαμε στο 170% και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης το έχει πάει στο 200-220%. Με δανεικά κάνει πολιτική, αλλά δεν ενισχύει τη μεσαία τάξη. Εκεί βρίσκονται οι διαφορετικές οπτικές μας για την στρατηγική που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης»

14:05 – «Είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και μπορώ να τοποθετούμαι για αυτήν, τόνισε. Στην διακυβέρνησή μας γίνανε και πράγματα που δεν θέλαμε, παραδέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός. «Υπάρχει μια ευκαιρία αυτή την περίοδο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν υπάρχει πια, δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Οι χώρες του Νότου πρέπει να έχουν κοινή γραμμή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που οι χώρες του Βορρά μιλούν για νέα μέτρα. «Αυτοδεσμεύεται για πλεόνασμα 2% το 2023 η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν καν ανοίξει αυτή η συζήτηση», είπε ο κ. Τσίπρας. «Τούτη την ώρα οι χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρχουν», όμως η «ανάπτυξη που θα έχουμε θα ωφελεί λίγους και εκλεκτούς» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Χρειάζεται μια δυναμική στην οικονομία για να μην πάνε χαμένα τα χρήματα. Όταν προτείνει φοροαπαλλαγές στους πλούσιους τα χρήματα αυτά θα είναι χαμένα. Εμείς έχουμε μια άλλη κατεύθυνση. Να δημιουργήσουμε μια δυναμική στην ελληνική οικονομία στην εποχή της επαναφοράς στο πλαίσιο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών όχι το 2023 αλλά πολύ αργότερα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη

13:59 – «Δεν θα σχολιάσω τις αντιδράσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Είναι θέμα που δεν αποτελεί ζήτημα παραπολιτικής κουτσομπολιού και κλειδαρότρυπας» .«Όταν είσαι πρωθυπουργός της χώρας, πρέπει να δίνεις εξηγήσεις και απαντήσεις» και όχι να στοχοποιείς τα Μέσα που αναδεικνύουν το πρόβλημα. «Τι θα γινόταν στην Ελλάδα, αν αυτό συνέβαινε σε μένα, αν εγώ ως πρωθυπουργός είχα ψευδές πόθεν έσχες;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τα ελληνοτουρκικά

13:52 – «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε την στάση της κυβέρνησης στο επεισόδιο του προηγούμενου διαστήματος εντός της ελληνικής ΑΟΖ με το επιτελείο Μητσοτάκη να λέει ότι το θέμα είναι της Γαλλίας. Επίσης, ανέφερε ότι αντίστοιχη υποτονική στάση υπήρχε και στις βόλτες του Oruc Reis στο Αιγαίο.

«Η κυβέρνηση έχασε μια ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν όταν η Τουρκία αναγκάστηκε να χαμηλώσει τους τόνους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε προτείνει η χώρα να αξιοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση ΕΕ και Τουρκίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «είναι στη λογική βλέποντας και κάνοντας», ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική «που να υπερασπίζεται στο πεδίο τα κυριαρχικά δικαιώματα και με προοπτική τη λύση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Για την επιλογή Πλεύρη και την στήριξη σε Μπογδάνο

13:46 – Την επιλογή Πλεύρη για υπουργό Υγείας, που έχει αντισημιτικές και ρατσιστικές θέσεις που δεν έχει αλλάξει, «καυτηρίασε» ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, θύμισε ότι ο νέος υπουργός ήταν κατά των εμβολίων στην περίπτωση του H1N1. Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «αθλιότητα Μπογδάνου» που δημοσιοποίησε τα ονόματα νηπίων.

«Αθλιότητα» χαρακτήρισε ότι την ίδια μέρα με το περιστατικό με τον Μπογδάνο, ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για το θέμα, ενώ φωτογραφήθηκε μαζί με τον Μάκη Βορίδη κατά την πολιτογράφηση του Άλεξ Αντετοκούνμπο και της μητέρας του «όταν έχει φέρει διατάξεις που κανένας άλλος δεν μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας».

13:44 – Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για το πολιτικό κέντρο όταν έχει υπουργοποιήσει τρία στελέχη του ΛΑΟΣ. «Ίσως το μόνο που μένει είναι να κάνει υπουργό» και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ψευτοκουτσαβακισμοί»

13:41 – «Δεν θα γίνω Μητσοτάκης» επανέλαβε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας μετά από νέα ερώτηση για τις εκλογές. «Δεν είναι στην κουλτούρα μου, στη δική μου αντίληψη να ασκώ μια τέτοια αντιπολίτευση». «Αν έχει το θάρρος ο κ. Μητσοτάκης ας προχωρήσει». Θέλει να προλάβει μια φθορά που παρατηρεί ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, είπε ότι ο πρωθυπουργός κάνει «ψευτοκουτσαβακισμούς», ενώ δεν ήθελε να πάρει μέρος σε τηλεμαχία.

«Αυτές οι λεκτικές υπερβάσεις, οι ψευτοκουτσαβισμοί και μαγκιές που θυμίζουν παιδιά του δημοτικού δεν αναδεικνύουν πυγμή. Καμιά φορά αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευτοκουτσαβακισμούς αυτός που προεκλογικά κρύφτηκε από φέις του φέις αντιπαράθεση. Και μιλάει για γαλοπούλες και αρνιά;», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για το ποιοι θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

13:38 – Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι στην κυβέρνησή του θέλει να έχει προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία. «Είμαι αποφασισμένος, είναι δέσμευση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, να μην έχει μόνο στελέχη του κόμματος σε μια τέτοια κυβέρνηση. «Γι’ αυτό μιλήσαμε για μια νέα αρχή με την κοινωνία».

13:34 – Στη συνέχεια μετά από ερώτηση αναφέρθηκε ξανά στο brain drain. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο ταξίδι του στη Σουηδία όπου είχε βρεθεί ως πρωθυπουργός και του είχαν πει ότι σε όλα τα νοσοκομεία ακούγονται ελληνικά. Πρότεινε ριζική ανακατανομή πόρων και αύξηση των μισθών για να μείνουν οι νέοι εδώ, ενώ τόνισε ότι το νέο ΕΣΥ που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογημένες προτάσεις.

Για το οικονομικό πρόγραμμα και τη μεσαία τάξη

13:31 – Για το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι είναι: κοστολογημένες οι προτάσεις μία προς μία. Δεν ξεπερνούν τα 2 δις το χρόνο. 1,8». «Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να ισχύουν όσο διαρκεί το κύμα της ακρίβειας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

13:26 – Ως «ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από τη χώρα» χαρακτήρισε τη μεσαία τάξη ο Αλέξης Τσίπρας αφού τόνισε ότι χρειάζεται να προσδιοριστεί με αφορμή αυτά που δήλωσαν τα στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες, αλλά και το μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση για τις γονικές παροχές. «Για το 0,4% των Ελλήνων» ενδιαφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ο κ. Τσίπρας. «Δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους γύρω μου που να έχουν τέτοιο πλούτο», «ίσως ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη», «αυτό είναι ανήθικο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας.

«Αν ήθελε φοροελαφρύνσεις για την πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, ας νομοθετούσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ας καταργούσε το τέλος του επιτηδεύματος», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Για τις συνεργασίες που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

13:23 – Σε ερώτηση που του έγινε για το με ποια κόμματα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι στοίχημα είναι να αποκτήσει η χώρα μια προοδευτική κυβέρνηση με στόχο να κρατηθεί η κοινωνική συνοχή. Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να μην υπάρξουν εκβιασμοί μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για μια τέτοια προοδευτική κυβέρνηση αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.

«Πριν και μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός. Η λαϊκή ετυμηγορία, η έκφραση των πολιτών. Αυτό θα κρίνει τις προϋποθέσεις και ο καθένας και καθεμιά θα αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο κ. Τσίπρας.

13:20 – Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι χρειάζεται να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ επισήμανε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι κάτι που θα ήταν το τελευταίο μέτρο. «Ναι στη ζωή και τον εμβολιασμό όχι σε μια λογική αυταρχισμού και διχασμού που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Να πειστούν και οι τελευταίοι να εμβολιαστούν».

Για τον κοροναϊό

13:16 – Για τον κοροναϊό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η δυσμενής πραγματικότητα είναι ότι «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους» με βάση τα στατιστικά στοιχεία. «Αυτή η δυσμενής πραγματικότητα έχει αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν το στόχο τους. Δεν γίνεται τη θετική εξέλιξη να την πιστώνεται ο Μωυσής και την αποτυχία οι πολίτες.
Ο εμβολιασμός πολύ σημαντικό όπλο και ελπίδα, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Είναι αρκετά χαμηλά τα νούμερα και δυστυχώς φαίνεται ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη. Υπάρχουν και γι’ αυτό ευθύνες. Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν μπορεί να πείσει», είπε ο κ. Τσίπρας.

13:14 – O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που του έγινε για το γιατί δεν ζητάει εκλογές, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αν έχει το θάρρος» να τις προκηρύξει. «Έχω απαντήσει πολλές φορές σε παρόμοιο ερώτημα. Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη να προκαλέσει όποτε επιθυμεί εκλογές».

13:10 – Ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση που του έγινε για τους νέους σημείωσε ότι το βασικό που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί είναι το brain drain. «Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια. Θέλουν όραμα για να μείνουν στη χώρα και να εργαστούν με αξιοπρεπείς μισθούς».

13:06 – Ξεκίνησε η συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024