Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
44ο DISFF - Ταινίες μικρού μήκους μεγάλης κινηματογραφικής αξίας

44ο DISFF – Ταινίες μικρού μήκους μεγάλης κινηματογραφικής αξίας

Μικρομηκάδες, σινεφίλ, δημοσιογράφοι και κοινό που λαχταρούσε να ξαναβρεθεί μετά από καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες, έδωσαν ραντεβού στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Με ένα πλούσιο και εξαιρετικά προσεγμένο κινηματογραφικό line up, το DISFF επέστρεψε από τις 12-18 Σεπτεμβρίου στο φυσικό του χώρο, αναδεικνύοντας δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους εντός κι εκτός συνόρων.

Ανανεωμένο και μέσα στο πνεύμα της εποχής, το 44ο DISFF, ανέδειξε τόσο στο διεθνές διαγωνιστικό, όσο και στο εθνικό, αλλά πολύ περισσότερο στο σπουδαστικό, ταινίες οι θεματικές των οποίων απασχολούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εξερεύνηση σεξουαλικής ταυτότητας, γυναικεία ενδυνάμωση, social media, διαχείριση κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω πανδημίας, προσφυγικό, ζητήματα εξουσίας και οι ανθρώπινες σχέσεις στις σύγχρονες κοινωνίες, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενδιαφέροντος μικρομηκάδων, ανοίγοντας τη συζήτηση γύρω από αυτά με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Τα φετινά βραβεία του κινηματογραφικού θεσμού άλλωστε το επιβεβαιώνουν.

H ταινία «Brutalia, εργάσιμες μέρες» (Brutalia, days of labour) του Μανώλη Μαυρή, μια κινηματογραφική αλληγορία για την ανθρώπινη φύση και τις σχέσεις εξουσίας, με στοιχεία θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία, απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο στην τελετή λήξης του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Η ταινία απέσπασε ακόμα τέσσερις διακρίσεις (Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών, Τιμητική Διάκριση Σκηνικών, αλλά και το βραβείο της Fipresci).

Το Ειδικό βραβείο της επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού (αποτελούμενη από τους: Ελένη Ανδρουτσοπούλου, Στέλλα Θεοδωράκη, Παναγιώτη Ιωσηφέλη, Μενέλαο Καραμαγγιώλη, Χριστίνα Μπίθα) μοιράστηκαν το τολμηρό αισθητικά «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου και το τρυφερό «Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδη.

Ο Νίκος Τσεμπερόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Soul Food» με θέμα την ιδιαίτερη σχέση ενός έφηβου με μια μεγαλύτερη γυναίκα-θύμα bullying, ενώ συνολικά οκτώ διακρίσεις, ανάμεσά τους το Βραβείο Κοινού, το Βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Onassis Film Development Grant, εξασφάλισε το ευρηματικό animation «Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη.

Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας μοιράστηκαν ο Βασίλης Κουτσογιάννης για το «Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου και ο Απόλλωνας Σαρρής για το «Soul Food», ενώ τη διάκριση καλύτερης γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Μαίρη Μηνά για την ταινία «Α Summer Place» της Αλεξάνδρας Mατθαίου.

Τιμητική διάκριση ερμηνείας έλαβε επίσης ο μικρός πρωταγωνιστής της ταινίας του Γιώργου Τελτζίδη «Souls all unaccompanied», Jouvany Guirguis, τον οποίο ο σκηνοθέτης ανακάλυψε σε δομή προσφύγων. Βραβείο το οποίο ο σκηνοθέτης αφιέρωσε σε όλα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα.

Βραβείο σεναρίου απέσπασε η Βαγγελιώ Σουμέλη για το «Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα» ενώ βραβείο ντοκιμαντέρ έλαβε η ταινία «Every Sunday» της Καίτης Παπαδήμα.

Το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία «Son Of Sodom» (Ο Γιός των Σοδόμων) του Theo Montoya από την Κολομβία, ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας εξασφάλισαν οι «Ιστορίες Που Με Κρατάνε Ξάγρυπνο την Νύχτα» του Τζέρεμι Βαν Ντερ Χέγκεν από το Βέλγιο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, μέσα από ένα δυναμικό rebranding με σημαντικές συμπράξεις και συνεργασίες με φορείς (ΕΚΟΜΕ) και άλλα φεστιβάλ (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κλερμόν Φεράν και ANIMA SYROS), κατάφερε να ενθουσιάσει κοινό και δημιουργούς, απαντώντας με ηχηρό τρόπο, σε όσους εθελοτυφλούν μπροστά στην ύπαρξη ενός υπερδύναμου δημιουργικού και καλλιτεχνικού σώματος, που αντιπροσωπεύεται από έναν αξιόλογο θεσμό με ελληνικό χαρακτήρα.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024