Συνεδριάζει την Παρασκευή η Επιτροπή Διαβούλευσης του Βελγίου (Codeco) για το θέμα της μάσκας και για το ενδεχόμενο επέκτασης εφαρμογής του πιστοποιητικού εμβολιασμού στην εστίαση ή και αλλού, σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή «covid safe ticket», όπως το ονομάζουν στο Βέλγιο, θα πρέπει να περάσει τον «σκόπελο» του Συμβουλίου Επικρατείας και, στη συνέχεια, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να εφαρμοστεί από τα μέσα Οκτωβρίου, ενδεχομένως μόνο στις Βρυξέλλες, λόγω χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε σύγκριση με τη Φλάνδρα και τη Βαλλονία.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις, εκπρόσωποι του τομέα της εστίασης εκφράζουν φόβους για μείωση της κίνησης και επισημαίνουν τις δυσκολίες και τη δαπάνη εγκατάστασης του κατάλληλου συστήματος για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Επίσης, δηλώνουν πως το γεγονός ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί προς το παρόν στη Φλάνδρα και στη Βαλλονία, μπορεί να οδηγήσει αρκετούς πελάτες σε μαγαζιά των περιοχών αυτών, που γειτνιάζουν με την Περιφέρεια Βρυξελλών.

Τη θέση αυτή εκφράζουν και πολλοί ιδιοκτήτες γυμναστηρίων. Σε ό,τι αφορά την επέκταση της χρήσης του «covid safe ticket» στα εμπορικά καταστήματα, στα εμπορικά κέντρα, στα κομμωτήρια κ.λπ, το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Διαβούλευσης, ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, αφού κάποια κόμματα αντιδρούν σθεναρά.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, θεωρείται πιθανό να αποφασιστεί μια πιο ευέλικτη χρήση της, έπειτα από πιέσεις της κυβέρνησης της Φλάνδρας, όπου σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί. Τέλος, αναμένεται να αποφασιστεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση χειροτερέψει. Αυτό θα περιλαμβάνει την ενίσχυση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, τη χρήση μάσκας στα σχολεία, την επέκταση του «covid safe ticket» σε χώρους υψηλού κινδύνου και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε τομείς υψηλού κινδύνου.

Εν τω μεταξύ στο Βέλγιο, ο ημερήσιος αριθμός των νοσηλειών με κοροναϊό μειώθηκε κατά 12% την περασμένη εβδομάδα. Κατά μέσο όρο, 60,3 ασθενείς εισάγονταν κάθε μέρα στα νοσοκομεία μεταξύ 10 και 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει λίγο-πολύ σταθερός. Μεταξύ 7 και 13 Σεπτεμβρίου, 1.974 νέα κρούσματα από την COVID-19 εντοπίζονταν καθημερινά (+2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ κατά μέσο όρο 7 άτομα έχαναν καθημερινά τη ζωή τους από Covid-19. Επί του παρόντος, 701 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων τα 220 βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Να σημειωθεί ότι το 86% του ενήλικου πληθυσμού στο Βέλγιο έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού και το 84,3% έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr