Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία - Συνεχίζονται τα «παιχνίδια» με το προσφυγικό - Το Anadolu μιλά για επαναπροώθηση 6.000 μεταναστών από την Ελλάδα

Τουρκία – Συνεχίζονται τα «παιχνίδια» με το προσφυγικό – Το Anadolu μιλά για επαναπροώθηση 6.000 μεταναστών από την Ελλάδα

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, διακινεί και πάλι ανυπόστατους ισχυρισμούς

Συνεχίζονται τα τουρκικά παιχνίδια με το προσφυγικό, που επανεκκίνησαν μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Την σκυτάλη αυτή τη φορά πήρε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, διακινώντας και πάλι ανυπόστατους ισχυρισμούς περί επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα την οποία κατηγορεί και για κακομεταχείριση, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.

«Η Τουρκία διέσωσε περίπου 6 χιλιάδες μετανάστες, που επαναπροωθήθηκαν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέσα σε 8 μήνες», υποστηρίζει το  δημοσίευμα και προσθέτει:

«Οι παράτυποι μετανάστες, αντιμετωπίζουν την σκληρή θάλασσα και τις καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου επιβιβάζονται σε σκάφη, σωσίβια και βάρκες που υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους, καθώς και την κακομεταχείριση των ελληνικών Αρχών (…) Οι παράτυποι μετανάστες ωθούνται πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα με βάρκες με αποσυναρμολογημένους κινητήρες, αφαιρώντας τους πολύτιμα αντικείμενα όπως χρήματα και κοσμήματα, καθώς και τρόφιμα. Η Τουρκία απλώνει το χέρι της ζωής στους μετανάστες που έχουν σχεδόν αφεθεί να πεθάνουν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τελευταίο οκτάμηνο (Ιανουάριος – Αύγουστος) του 2021, «απωθήθηκαν» 5.934 παράτυποι μετανάστες, που -σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς- επιχείρησαν να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κυρίως από την περιοχή της Σμύρνης.

Τον περασμένο Ιούλιο, σε απάντηση δημοσιευμάτων περί φημολογούμενων «επαναπροωθήσεων» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες: «παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης. Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκθέσεις που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων.

Παζάρια με ΕΕ

Η τουρκική κυβέρνηση, έχει κάνει σαφή την πρόθεσή της, να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να «παζαρέψει» με την ΕΕ. Είναι ενδεικτική η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο τούρκος πρόεδρος, με τον γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν και προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα ήθελε να ξαναζήσει τις καταστάσεις του 2015.

Ανάμεσα στα αιτήματα που διατύπωσε ο τούρκος πρόεδρος ήταν η πλήρης εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας, η επικαιροποίηση της τελωνιακής ένωσης με την ΕΕ, η απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Δεν είμαστε αποθήκη μεταναστών»

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σεργκέι Σοϊλού, ο οποίος  προχώρησε σε έμμεσες απειλές προς την ΕΕ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να κρατήσει άλλους μετανάστες.

«Η Τουρκία από το 2016, έχει πιάσει παράνομους μετανάστες εντός της χώρας, όταν περνούσαν τα ανατολικά και νότια σύνορα στη διαδρομή στο Αιγαίο και στη Θράκη, όταν περνούσαν από την Ελλάδα… Ο συνολικός αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχουμε πιάσει είναι 1.293,662» υποστήριξε σε ομιλία του σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

«Η Δύση σκέπτεται το εξής: Η Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της και να μας προστατέψει. Αν οι παράνομοι μετανάστες περάσουν να τους κρατήσει. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν είμαστε ‘αποθήκη μεταναστών’ της Δύσης» τόνισε δε ο Σοϊλού με αφορμή το Αφγανικό.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024