Ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι ο πληθυσμός των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών έχει κινηθεί πολύ καλύτερα στον εμβολιασμό από το μέσο επίπεδο της Ελλάδας. Τι συμβαίνει στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Για τα κρούσματα κοροναϊού στην εκπαίδευση μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος παρουσιάστηκε αισιόδοξος.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι ο πληθυσμός των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών έχει κινηθεί πολύ καλύτερα στον εμβολιασμό σε όλες τις σχολές και σε όλα τα πανεπιστήμια από το μέσο επίπεδο της Ελλάδας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» της ΕΡΤ, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «σε αυτό συμβάλλει βέβαια και η πρόσβαση στη σωστή πληροφορία που έχουν οι φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ μέσω των προσπαθειών που έχουν κάνει οι σχολές και τα κατά τόπους πανεπιστήμια με ομιλίες και διάφορες παρεμβάσεις».

Αποθαρρυντική η εικόνα του εμβολιασμού στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

Σε ερώτηση πώς εξηγεί ότι στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 44%, ο Νίκος Τζανάκης απάντησε ότι «οι άνθρωποι αυτοί λειτουργούν υπό τον γενικό κανόνα που λειτουργεί δυστυχώς η εκκλησία η οποία κατά τύποις είναι υπέρ του εμβολιασμού, έχοντας κάνει πολύ λίγες ουσιαστικές ενέργειες υπέρ του».

Ο καθηγητής μίλησε για κάποιους πεφωτισμένους ιεράρχες «όπως είναι και ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης» που έχουν ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού, προσθέτοντας ότι «η υπόλοιπη εκκλησία έχει κάνει μια άτονη αντίδραση και κατ’ ουσίαν μεγάλο μέρος των κληρικών, με διάφορους τρόπους πρακτικά αντιστρατεύονται τον πολιτισμό. Αν κανείς κάνει μια μελέτη θνησιμότητας στην πανδημία για τους ιερείς σε σχέση με τον μέσο πληθυσμό της Ελλάδας θα βρει τεράστια διαφορά.

Έχουν χαθεί πολύ περισσότεροι ιερωμένοι και ιερείς. Το είπατε κι εσείς προηγούμενα ότι η νοσηρότητα στις ιερατικές σχολές είναι διπλάσια -τριπλάσια από τις υπόλοιπες σχολές κι αυτό ακριβώς καταδεικνύει τη στάση της μεγάλης πλειονότητας των ιερωμένων απέναντι στον εμβολιασμό και την πανδημία. Θα έλεγα ως επιδημιολόγος και καθηγητής Ιατρικής ότι το επάγγελμα του ιερέα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για νόσηση από κορονοϊό όχι μόνο γιατί έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο αλλά και λόγω τη μη τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Ο σημαντικός ρόλος των τεστ

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας και το ότι ενώ αναμέναμε αύξηση των κρουσμάτων μετά τις διακοπές δεν τη βλέπουμε, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι «εμείς από το Παρατηρητήριο της Κρήτης δεν το λέγαμε αυτό. Αντίθετα λέγαμε ότι η χαλαρή κινητικότητα των διακοπών αντικαθίσταται από μια επιστροφή η οποία είναι δομημένη κι ελεγχόμενη με τεστ και σημαντική επιδημιολογική επίβλεψη. Με επιστροφή στις δουλειές και την εκπαίδευση με πάρα πολλά τεστ και για αυτό είχαμε προβλέψει ότι θα είχαμε πτώση κρουσμάτων μέχρι 25 Σεπτεμβρίου κι όντως επιβεβαιωνόμαστε».

Για την εκπαίδευση

Σχετικά με την εκπαίδευση, ο Νίκος Τζανάκης είπε να μην παίρνουμε ως δεδομένο ότι θα έχουμε μια εκτίναξη των κρουσμάτων «διότι αυτή τη στιγμή η επιστροφή στην εκπαίδευση γίνεται με έναν συντεταγμένο τρόπο, με πάρα πολλά τεστ και πρωτόκολλα και σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες. Συνεπώς δεν είναι σίγουρο ότι η εκπαίδευση θα προσφέρει μια μη ελεγχόμενη αύξηση, θα το δούμε βέβαια».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών

Ακόμα, ο καθηγητής μίλησε για τον εμβολιασμό των παιδιών. Εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή τα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν είναι γύρω στις 750.000. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100.000 εμβολιασμένα μας μένουν 650.000, από αυτά το 1/4 περίπου θα εκτεθεί στον ιό κι από αυτά ένα 20% θα μολυνθεί δηλαδή 30 με 50.000 παιδιά. Αν έχουμε καθημερινά 500 με 600 θετικά παιδιά στον κοροναΐό σημαίνει ότι τον μήνα θα έχουμε 15.000».

«Τα παιδιά σε ποσοστό 98 ίσως και 99% θα περάσουν μια ήπια νόσο, δυστυχώς όμως θα μεταδώσουν τη νόσο κι αν υπάρχουν ανεμβολίαστοι στο οικογενειακό τους περιβάλλον θα κολλήσουν κι είναι αυτοί που θα δώσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. 1-2% των παιδιών όμως επίσης θα νοσήσει σοβαρά κι επομένως αν έχουμε 30.000 παιδιά θα περιμένουμε 300 έως 500 ή 600 νοσηλείες παιδιών με βαριά νόσηση, ποσοστό που δεν είναι ευκαταφρόνητο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr