Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο τουρισμός μειώνει την ανεργία, η κυβέρνηση αλλάζει το επίδομα

Ο τουρισμός μειώνει την ανεργία, η κυβέρνηση αλλάζει το επίδομα

Υψηλές αυξήσεις στον δείκτη αμοιβών κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω των αναστολών συμβάσεων του 2020

*Γράφει ο Κώστας Παπαδής

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ενώ το θετικό αποτύπωμα της φετινής τουριστικής κίνησης καταγράφεται με την μείωση της ανεργίας κατά το μήνα Ιούλιο. Αύξηση καταγράφεται, κατά το ίδιο μήνα, και στους μισθούς και ημερομίσθια, η οποία – εν πολλοίς – αποδίδεται στο γεγονός ότι η σύγκριση γίνεται με τον Ιούλιο του 2020 όταν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων αμειβόταν με το επίδομα των 534 ευρώ λόγω lockdown και αναστολής των περισσότερων συμβάσεων εργασίας.

Θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία της αγοράς εργασίας, κατά τους θερινούς μήνες, απεικονίζοντας την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου και αυξημένη προσέλευση τουριστών στη χώρα μας. Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 14,2%, έναντι του διορθωμένου προς τα άνω 16,8% τον Ιούλιο 2020 και του 15% τον Ιούνιο 2021.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 664.384 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 108.058 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2020 (14%) και κατά 40.485 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 (5,7%).

Περίπου 182.886 άνεργοι (4,8%) βρήκαν εργασία τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και 8.221 σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 (0,2%). Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι κατά του μήνα Ιούλιο ανήλθαν σε 4.011.357 άτομα.

Οι μισθοί

Σημαντικές αλλαγές καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και στον δείκτη μισθών και ημερομισθίων, ο οποίος κινήθηκε ανοδικά στη συντριπτική πλειονότητα των βασικών τομέων της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Οι αυξήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές εξαιτίας των αναστολών συμβάσεων που ίσχυαν το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Συγκεκριμένα οι αμοιβές αυξήθηκαν στους εξής κλάδους: Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (46,7%), Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (17,1%), Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (15,7%), Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (14,9%), Μεταποίηση (13,8%), Μεταφορά και αποθήκευση (11,2%), Ενημέρωση και επικοινωνία (9,6%) και Παροχή νερού, επεξεργασία Λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (9,4%).

Οι αμοιβές μειώθηκαν σε: Κατασκευές (4,2%), Ορυχεία και λατομεία (3,7%) και Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αεριού, ατμού και κλιματισμού (3,6%).

Το επίδομα ανεργίας

Αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και στο επίδομα ανεργίας. Προτείνεται η σύνδεσή του με την υποχρέωση του ανέργου να παρακολουθήσει προγράμματα επανακατάρτισης, ώστε να βελτιώσει τη δυνατότητα επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Έτσι ο άνεργος, που λαμβάνει επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού του επιδόματος, το οποίο ενδέχεται να συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (400 ευρώ) και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024