Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
FT - Ο Τζινπίνγκ αρνήθηκε πρόταση του Μπάιντεν να συναντηθούν

FT – Ο Τζινπίνγκ αρνήθηκε πρόταση του Μπάιντεν να συναντηθούν

Οι Financial Times έγραψαν ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν αποδέχθηκε την προσφορά του Τζο Μπάιντεν για σύνοδο κορυφής και αντ' αυτού επέμενε η Ουάσιγκτον να υιοθετήσει λιγότερο αυστηρό τόνο απέναντι στο Πεκίνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε μια πρώτη δια ζώσης σύνοδο κορυφής με τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, σε συνδιάλεξη που είχαν οι δύο ηγέτες την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν εξασφάλισε συμφωνία, ανέφεραν χθες οι Financial Times, ισχυρισμό που διέψευσε ο Λευκός Οίκος.

«Τελεία και παύλα»

«Αυτή δεν είναι μια ακριβής περιγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας. Τελεία και παύλα», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Οι Financial Times επικαλέστηκαν πολλούς ανθρώπους που ενημερώθηκαν για την 90λεπτη συνδιάλεξη της περασμένης Πέμπτης, οι οποίοι είπαν ότι ο Σι δεν αποδέχθηκε την προσφορά του Μπάιντεν και αντ’ αυτού επέμενε η Ουάσιγκτον να υιοθετήσει λιγότερο αυστηρό τόνο απέναντι στο Πεκίνο.

Πηγή, που ήταν μεταξύ εκείνων που ενημερώθηκαν για τη συνδιάλεξη, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το δημοσίευμα είναι ακριβές.

«Ο Σι προφανώς υπαινίχθηκε ότι ο τόνος και η ατμόσφαιρα των σχέσεων πρέπει πρώτα να βελτιωθούν», δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Δεν απάντησε

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Μια από τις πηγές είπε στους Financial Times ότι ο Μπάιντεν είχε προωθήσει την ιδέα της συνόδου κορυφής ως μία από τις πολλές δυνατότητες για συνέχιση επαφών με τον Σι και δεν περίμενε άμεση απάντηση.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε αμερικανό αξιωματούχο που είπε ότι ενώ ο Σι δεν ασχολήθηκε με την ιδέα μιας συνόδου κορυφής, ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για την Covid-19.

Η σύνοδος κορυφής της G20 στην Ιταλία τον Οκτώβριο συζητήθηκε ως πιθανός τόπος για πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση, αλλά ο Σι δεν έχει φύγει από την Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στις αρχές του περασμένου έτους.

Αποφυγή σύγκρουσης

Στην ανακοίνωσή του, ο Σάλιβαν πρόσθεσε: «Οπως έχουμε πει, οι πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία του να μπορούν να έχουν ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ τους και αυτό θα το σεβαστούμε».

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Σι ήταν η πρώτη έπειτα από επτά μήνες και κατά τη διάρκεια αυτής συζήτησαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024