Ο κοροναϊός αρχίζει να περνά σε ενδημική φάση, υποστηρίζει κορυφαίος ειδικός
«Υποθέτω ότι ο Sars-CoV-2 θα συμπεριφερθεί όπως οι άλλοι ενδημικοί κορονοϊοί μακροπρόθεσμα» λέει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της Γερμανίας.
Σε ορισμένες χώρες η πανδημία θα αρχίσει σύντομα να μετατρέπεται σε ενδημία, κατά την οποία ο κοροναϊός θα είναι παρών αλλά σε χαμηλά επίπεδα, προβλέπει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της Γερμανίας Κρίστιαν Ντρόστεν.
«Ήδη το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να καταφέρουν να εισέλθουν στην ενδημική φάση. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μία από αυτές, η Γερμανία μάλλον δεν είναι» δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit.
Ο λόγος για αυτή τη διαφοροποίηση είναι ότι «πολύ λιγότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Γερμανία από ό,τι στη Μεγάλη Βρετανία και επιπλέον το ποσοστό εμβολιασμών είναι χαμηλότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα κενό ανοσίας που είναι όμως πολύ μεγάλο για να πάμε στον χειμώνα χωρίς ανησυχίες».
Στη Μεγάλη Βρετανία αναμένει αυτό τον χειμώνα το πρώτο κύμα «μετα –λοίμωξης», όπως αποκαλεί τη λοίμωξη μετά τον εμβολιασμό.
«Στη Γερμανία είμαστε (όμως) ακόμα πολύ μακριά από αυτό» πρόσθεσε.
«Ωστόσο, αυτή η μετα-λοίμωξη είναι απαραίτητο βήμα προς την ενδημία. Υποθέτω ότι ο Sars-CoV-2 θα συμπεριφερθεί όπως οι άλλοι ενδημικοί κορονοϊοί μακροπρόθεσμα. Αυτοί σταδιακά εξασθένησαν και τώρα προκαλούν μόνο ήπια κρυολογήματα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν μπορώ να όμως πω με βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί και με τον Sars-CoV-2, όπως άλλωστε και οι άλλοι επιστήμονες», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Χειροκρότημα: 15.700 θεατές στην «Ειρήνη» των Καραθάνου- Δεληβοριά στην Επίδαυρο – Νέοι σταθμοί περιοδείας
- Τα social media κατέστρεψαν τον κινηματογράφο; Οι ταινίες δύο ωρών κουράζουν τη νέα γενιά
- Το τρίπτυχο της στεγαστικής κρίσης: Αγορά, ενοικίαση και κατασκευή ακινήτων στα ύψη
- Η νέα αρχιτεκτονική της απασχόλησης: Από τους αυτόνομους αλγόριθμους στην αναγέννηση των soft skills
- «Δεν τα χρειάζομαι αν με κάνουν να νιώθω άσχημα»: Για τον Weird Al τα χρήματα δεν έχουν καμία σημασία
- Πώς σώζεις μια δημοκρατία; Ο Ερντογάν, ο Οζέλ και η κληρονομιά του Ατατούρκ
- Δικαστήρια σε τρία μέτωπα στριμώχνουν την κυβέρνηση
- Τα ιστορικά ξενοδοχεία που επιστρέφουν στον τουριστικό χάρτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις












![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)







































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442