Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οδηγίες για την αποφύλλωση του βαμβακιού

Οδηγίες για την αποφύλλωση του βαμβακιού

Πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βαμβακιού και πολλές φορές και το ίδιο το άνοιγμα.

Η αποφύλλωση είναι μια απαραίτητη επέμβαση, προκειμένου να επιταχύνουμε το άνοιγμα, να πετύχουμε καλή συγκομιδή, αλλά και καλή ποιότητα του σύσπορου βαμβακιού. Επίσης, μόνο αποφυλλωμένο (και στεγνό) βαμβάκι, μπορεί να αποθηκευτεί.

Χρόνος εφαρμογής

Τα αποφυλλωτικά πρέπει να ψεκάζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον, το 50% των καρυδιών. Πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βαμβακιού και πολλές φορές και το ίδιο το άνοιγμα (παρατηρείται μισοάνοιγμα των καρυδιών και καραμελοποίηση). Από την άλλη μεριά, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα αποφυλλωτικά, χρειάζονται καλές θερμοκρασίες  (μεγαλύτερες των 15-18 ο C).

Η ΔΑΟΚ Σερρών επισημαίνει σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο ότι είναι ανάγκη, να βρούμε την χρυσή τομή ανάμεσα στην καθυστέρηση της εφαρμογής (για να προχωρήσει, το δυνατόν περισσότερο, το άνοιγμα) και την έγκαιρη εφαρμογή, για να προλάβουμε την πτώση των θερμοκρασιών. Συμβουλευόμαστε για το σκοπό αυτό τις μετεωρολογικές προβλέψεις μακράς διάρκειας και όσο προβλέπεται ζεστός καιρός, καθυστερούμε την εφαρμογή. Η συνηθισμένη, για την περιοχή μας, περίοδος εφαρμογής των αποφυλλώσεων είναι: από 20 Σεπτεμβρίου, μέχρι 20 Οκτωβρίου.

Σε πολύ αναπτυγμένες ή όψιμες φυτείες, που δεν ανοίγουν ενώ περνάει ο καιρός (φθάνουμε στα μέσα – τέλη Οκτωβρίου), δεν μπορούμε να περιμένουμε το παραπάνω ποσοστό ανοίγματος και εφαρμόζουμε είτε ωριμαντικά είτε τη μισή δόση αποφυλλωτικού, έστω και αν το άνοιγμα είναι μόνο 10 -20 %. Έτσι, θα πέσει ένα μέρος του φυλλώματος και, δια του αερισμού, θα βοηθηθεί το άνοιγμα, αλλά θα διατηρηθούν και αρκετά φύλλα για να ολοκληρώσουν τη θρέψη των καρυδιών. Στη συνέχεια, όταν το άνοιγμα προχωρήσει στο 50%  και αν υπάρχουν ακόμα αρκετά φύλλα, κάνουμε δεύτερη εφαρμογή.

Προϋποθέσεις για πετυχημένη αποφύλλωση

–  Φυτά με όσο το δυνατόν υγιή, πράσινα φύλλα σε λειτουργία

– Να επικρατήσει, 4-5 μέρες μετά την εφαρμογή, καιρός με ηλιοφάνεια, καλές θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας και αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία

– Καλή ποιότητα ψεκασμού (καλή διαβροχή των φύλλων με μπέκ «ομπρέλας», με το σωστό μέγεθος σταγονιδίων που δεν θα απορρέουν).

Δόσεις εφαρμογής

Αποφυλλωτικά

KABUKI 2.5EC     10         κ. εκ./στρέμμα     +    διαβρεκτικό

SPOTLIGHT        12,5                 »              + 200 κ. εκ.   Εθεφόν (48%)

»                 21                      »                 όταν εφαρμόζεται μόνο του.

Ωριμαντικά

Εθεφόν (48% Δραστική Ουσία) :   250-350  κ. εκ. /στρέμμα

Σημαντική παρατήρηση: Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, με ανακοινώσεις της, καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς να φροντίζουν για την καλή αποφύλλωση των φυτειών τους και να προσέχουν στη συγκομιδή, ώστε να συγκομίζουν στεγνό και καθαρό βαμβάκι. Αναφέρουμε, επίσης, ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, δεν προσμετράται για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024