Πριν από μερικούς μήνες, η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων συγκλονίστηκε από την είδηση της μαζικής εξόδου εξορυκτών (miners) από την Κίνα. Και αυτό διότι στα τέλη Μαΐου 2021, έγινε γνωστό ότι οι κινεζικές αρχές επρόκειτο να απαγορεύσουν την εξόρυξη bitcoin (BTC), φέρνοντας την ήδη υπάρχουσα ρυθμιστική πίεση στους εξορύκτες σε σημείο καμπής.

Άλλωστε, ήταν γνωστό ότι το πρόβλημα στην εξόρυξη ήταν η υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, και με την εξάρτηση της Κίνας στον άνθρακα, η ρύπανση ήταν μεγάλη.

Οι εξελίξεις εκείνες οδήγησαν σε κατάρρευση της τιμής του bitcoin κατά 55%, αν και οι νέες ρυθμίσεις έδειχναν ότι μπορεί να οδηγούσαν σε μείωση της προσφοράς του κρυπτονομίσματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μετά την εισαγωγή της απαγόρευσης, οι μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης ήταν οι πρώτες που αντέδρασαν.

Οι Huobi, BTC.TOP και HashCow έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους συνολικά ή εν μέρει. Ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτογράφησης στη χώρα, το Huobi, ανέστειλε τόσο την εξόρυξη κρυπτογράφησης όσο και ορισμένες υπηρεσίες συναλλαγών για νέους πελάτες από την ηπειρωτική Κίνα.

Νέα εξορυκτικά κέντρα

Αποτέλεσμα των παραπάνω, μέσα σε λίγους μήνες, ήταν η μείωση του μεριδίου της Κίνας στην αγορά της εξόρυξης. Το μερίδιο της χώρας στην εξόρυξη bitcoin έφτασε σε περίπου 46%, από περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου πριν από την εισαγωγή των απαγορευτικών μέτρων τον Μάιο.

Από την άλλη όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπερδιπλασιάσει το μερίδιό τους στην παγκόσμια εξόρυξη bitcoin – από 4,1% σε 16,8%. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν επίσης μερικές από τις φθηνότερες πηγές ενέργειας στον πλανήτη, πολλές από τις οποίες είναι ανανεώσιμες.

Το Καζακστάν παρουσίασε επίσης ισχυρή αύξηση του μεριδίου του στον κόσμο της εξόρυξης bitcoin φέτος – αυξάνοντας από 1,4% σε 8,6% το ποσοστό του. Αυτή η χώρα συνορεύει με την Κίνα, επομένως το κόστος μεταφοράς εξοπλισμού είναι φθηνότερο από τη μεταφορά του μέσω του ωκεανού στη Βόρεια Αμερική.

Επιπλέον, οι νομοθέτες στο Καζακστάν κάνουν τη χώρα πιο ελκυστική για τους εξορύκτες επιτρέποντας στις τοπικές τράπεζες να ανοίξουν λογαριασμούς για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Η Ρωσία αύξησε επίσης το μερίδιό της στην παγκόσμια εξόρυξη στο 6,5%. Όπως και στην περίπτωση του Καζακστάν, η Ρωσία έχει σύνορα με την Κίνα, κάτι που είναι βολικό κατά τη μεταφορά εξοπλισμού εξόρυξης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr