Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νάπολι-Γιουβέντους – Η «μάχη» ανάμεσα σε δύο εχθρούς

Νάπολι-Γιουβέντους – Η «μάχη» ανάμεσα σε δύο εχθρούς

Σήμερα (11/9, 19:00) η Νάπολι υποδέχεται τη Γιουβέντους στο Σαν Πάολο, όχι για ένα απλό ποδοσφαιρικό παιχνίδι, αλλά για μία «μάχη» ανάμεσα σε δύο… ορκισμένους εχθρούς.

Το Νάπολι – Γιουβέντους δεν είναι απλά ένα ακόμη ποδοσφαιρικό παιχνίδι ανάμεσα σε δύο μεγάλες ιταλικές ομάδες. Δεν είναι απλά ένα ντέρμπι. Πρόκειται για μια «μάχη» ανάμεσα σε Βορρά και Νότο. Ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους. Αυτό το ζευγάρι κρύβει μια ιστορία μίσους και η κόντρα δεν είναι απλά ποδοσφαιρική, αλλά και ταξική και γεωγραφική.

Από τη μία μεριά το μεγαθήριο Γιουβέντους. Η «Γηραιά Κυρία», που προέρχεται απ’ το Τορίνο, δηλαδή το κέντρο του χρήματος στην Ιταλία και στηριζόταν ανέκαθεν στα «αφεντικά» της βαριάς βιομηχανίας της γειτονικής χώρας.

Από την άλλη η Νάπολι. Η ομάδα του φτωχού Νότου, που ακόμη και σήμερα που έχει μπει στην ελίτ της Ευρώπης, πολλοί την βλέπουν μειονεκτικά και θεωρούν πως η ύπαρξη της είναι καθαρά θέμα της Μαφίας.

Είναι εύκολα αντιληπτό λοιπόν πως αυτή η «μάχη» δεν έχει να κάνει μόνο με το ποδόσφαιρο. Και σίγουρα δεν ξεκίνησε λόγω του ποδοσφαίρου, αλλά εξαιτίας των οικονομικών διαφορών και του γεωγραφικού μίσους.

Ωστόσο, το ποδόσφαιρο ήρθε να φουντώσει τα έντονα συναισθήματα μίσους ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και με αφορμή τη σημερινή αναμέτρηση των δύο ομάδων για την 3η αγωνιστική της Serie A, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε κάποιες ιστορικές συναντήσεις τους.

Οι «μάχες» στη Serie B (!) και οι δύο τελικοί…

Η χάρη αυτής της ιστορίας μίσους έφτασε μέχρι και τα… σαλόνια της Serie B. Γιουβέντους και Νάπολι «κονταροχτυπήθηκαν» μέχρι και στη β’ κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ήταν για τη σεζόν 2006-07, τότε που οι «μπινακονέρι» είχαν υποβιβαστεί για το σκάνδαλο Καλτσιόπολις, ενώ οι «παρτενοπέι» δύο χρόνια πριν είχαν πτωχεύσει και είχαν βρεθεί στην 4η κατηγορία.

Στο πρώτο μεταξύ τους ματς, με γηπεδούχο τη Νάπολι, ήρθαν ισόπαλες με 1-1. Ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο άνοιξε το σκορ στο 67ο λεπτό, αλλά ο Μαριάνο Μπογλιασίνο ισοφάρισε στο 73′ και οι δύο ομάδες μοιράστηκαν από έναν βαθμό.

Στη δεύτερη συνάντηση τους για τη β’ κατηγορία, η Γιουβέντους αναδείχθηκε νικήτρια με 2-0. Ο Μάουρο Καμορανέζι έδωσε το προβάδισμα στη «Γηραιά Κυρία» στο 18′, ενώ ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του στο 50′, σφραγίζοντας έτσι τη νίκη κόντρα στους Ναπολιτάνους.

Τη σεζόν 2011/12 οι δύο… ορκισμένοι εχθροί έμελλε να συναντηθούν και στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας. Εκείνη τη χρονιά οι «μπιανκονέρι» είχαν πάρει το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 9 χρόνια και ήταν φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα στους «παρτενοπέι», που είχαν τερματίσει στην 5η θέση της βαθμολογίας της Serie A.

Ωστόσο, οι Ναπολιτάνοι πήγαν κόντρα στα προγνωστικά πανηγύρισαν μια τεράστιας σημασίας νίκη με 2-0 χάρη σε γκολ των Έντισον Καβάνι (63′) και Μάρεκ Χάμσικ (83′). Έτσι έφτασαν στην κατάκτηση του 4ου Κυπέλλου στην ιστορία τους.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική τους συνάντηση σε τελικό Κυπέλλου, καθώς πρόπερσι (2019-20) «κονταροχτυπήθηκαν» ξανά. Και παρόλο που η Γιουβέντους ήταν πάλι το ακλόνητο φαβορί, τα προγνωστικά δεν επιεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά, με τη Νάπολι να επικρατεί στη διαδικασία των πέναλτι (0-0 κ.δ, 4-2 πεν.).

Τα δεδομένα για τη σημερινή αναμέτρηση

Σήμερα (11/9, 19:00) οι δύο ομάδες θα «κονταροχτυπηθούν» για την 3η αγωνιστική της Serie A μετά τη διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων.

Στόχος της Νάπολι είναι να το πιάσει από εκεί που το άφησε, καθώς η εποχή Σπαλέτι έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς να ενθουσιάσουν, αλλά με ουσιαστικό παιχνίδι, οι «παρτενοπέι» στις πρώτες δύο αγωνιστικές μέτρησαν δύο νίκες. Έτσι, έχουν την κατάλληλη ψυχολογία για ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι, όπως είναι αυτό κόντρα στη «Γηραιά Κυρία».

Από την άλλη πλευρά, στόχος της Γιουβέντους μετά τη διακοπή είναι να δείξει πως η κατάσταση γυρίζει. Οι «μπιανκονέρι» έχουν κάνει τραγικό ξεκίνημα με έναν βαθμό στο Ούντινε (2-2) και ήττα από την Έμπολι στο Τορίνο (0-1).

Η νίκη για την ομάδα του Αλέγκρι είναι μονόδρομος, όμως λίγο η αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο, λίγο τα πολλά προβλήματα τραυματισμών, λίγο το κακό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της ομάδας, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για εκείνη.

Ωστόσο, είναι ένα ντέρμπι και μάλιστα το πρώτο της σεζόν, οπότε όλα θα φανούν στο γήπεδο και συγκεκριμένα στο Σαν Πάολο στις 19:00. Αυτή η «μάχη» δεν χάνεται…

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024