Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιπρόεδρος Κομισιόν - «Να ενισχύουμε την ικανότητα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ»

Αντιπρόεδρος Κομισιόν – «Να ενισχύουμε την ικανότητα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ»

Μιλά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αφορμή την Εκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων

Συνέντευξη στη Μαρία Βασιλείου

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν αναδεικνύει ξεκάθαρα την ανάγκη να ενισχύσει η ΕΕ την ικανότητα ασφάλειας και άμυνας, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις από εστίες αστάθειας και συγκρούσεων στη γειτονιά της, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία.

Μιλώντας σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εντύπων στις Βρυξέλλες, ανάμεσά τους και «ΤΑ ΝΕΑ», με αφορμή τη δεύτερη Εκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων (Strategic Foresight) της Κομισιόν, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν δείχνει την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ μεγαλύτερες δυνατότητες δράσης σε άμυνα και ασφάλεια. Την ανάγκη να αναπτύξουμε τις δικές μας αμυντικές ικανότητες, να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να προωθούμε μια παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων και να ενισχυθεί ο ρόλος των μελών της ΕΕ στο ΝΑΤΟ» λέει ο Σέφτσοβιτς.

Η ενίσχυση ασφάλειας, άμυνας και πρόσβασης στο Διάστημα είναι μία από τις δέκα προτεραιότητες της Εκθεσης Στρατηγικών Προβλέψεων, η οποία συζητείται στη σημερινή, πρώτη μετά το καλοκαίρι, συνεδρίαση της Κομισιόν, όπου θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν με ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ασφαλή απομάκρυνση από τη χώρα Ευρωπαίων και Αφγανών, που συνεργάστηκαν με την ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τονίζει επίσης ότι «οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν δείχνουν ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό σύστημα (για το Μεταναστευτικό) και ισχυρή συνεργασία και θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας με τα Κ-Μ ώστε να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τις προτάσεις μας». Αλλωστε, όπως επεσήμανε, «η Εκθεση μιλά για ζώνες αστάθειας και συγκρούσεων γύρω από την ΕΕ και πέρα από αυτήν, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Οι καταστάσεις αυτές φαίνεται ότι θα παραμείνουν και οι εντάσεις μπορεί να ενισχυθούν στη γειτονιά μας».

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς επισημαίνει ότι «η φετινή έκθεση επικεντρώνεται στη γεωπολιτική διάσταση της ανθεκτικότητας της ΕΕ». (Η ανθεκτικότητα αποτέλεσε τον στόχο της πρώτης έκθεσης).

Η νέα Εκθεση, η οποία αποτελεί υπό μία έννοια προπομπό της ομιλίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της Ενωσης την επόμενη εβδομάδα, επικεντρώνεται συνολικά σε δέκα προτεραιότητες: περισσότερη βιώσιμη υγεία και συστήματα τροφίμων, περισσότερη απανθρακοποίηση και προσιτή ενέργεια, αύξηση ικανοτήτων σε διαχείριση δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογίες αιχμής, προμήθεια κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, αξιοποίηση της δυνατότητας της ΕΕ να θέτει πρότυπα παγκοσμίως, επικέντρωση σε ασφαλή μελλοντικά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά συστήματα, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ταλέντων που συμβάλλουν στους στόχους αυτούς, περισσότερες ικανότητες ασφάλειας, άμυνας και πρόσβασης στο Διάστημα, ενίσχυση των ανοιχτών συνεργασιών παγκοσμίως, ενδυνάμωση δημόσιων θεσμών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024