Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν - Τι εκτιμά για τις σχέσεις Κίνας, Ρωσίας, Πακιστάν και Ιράν με τους Ταλιμπάν

Μπάιντεν – Τι εκτιμά για τις σχέσεις Κίνας, Ρωσίας, Πακιστάν και Ιράν με τους Ταλιμπάν

Ειδικοί επισημαίνουν πως η δυνατότητα της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν να επηρεάσει τις εξελίξεις θα μειωθεί, αν δεν εκμηδενιστεί, στην περίπτωση που η Κίνα, η Ρωσία ή/και άλλες χώρες προσφέρουν κεφάλαια στους Ταλιμπάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τρίτη βέβαιος ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποιου είδους διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από το ισλαμιστικό κίνημα τη 15η Αυγούστου.

«Η Κίνα έχει αληθινό πρόβλημα»

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Πεκίνο να χρηματοδοτήσει την οργάνωση, στην οποία επιβάλλονται αμερικανικές κυρώσεις, ο κ. Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι «η Κίνα έχει αληθινό πρόβλημα με τους Ταλιμπάν. Επομένως θα προσπαθήσει να καταλήξει σε κάποια διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, είμαι σίγουρος. Οπως και το Πακιστάν, όπως και η Ρωσία, όπως και το Ιράν. Ολοι προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν τώρα».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην G7 συμφώνησαν να συντονίσουν την αντίδρασή τους έναντι των Ταλιμπάν. Η Ουάσιγκτον εμποδίζει την πρόσβαση των ισλαμιστών στους πόρους του Αφγανιστάν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διακρατείται από το παράρτημα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στη Νέα Υόρκη, ώστε να εξασφαλίσει πως θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους να τηρούν το διεθνές δίκαιο και να σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών.

Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως η δυνατότητα της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν να επηρεάσει τις εξελίξεις θα μειωθεί, αν δεν εκμηδενιστεί, στην περίπτωση που η Κίνα, η Ρωσία ή/και άλλες χώρες προσφέρουν κεφάλαια στους Ταλιμπάν.

Διαφωνίες στην G20

Η Ιταλία, που ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία της G20 – στην οποία συμμετέχουν η Κίνα και η Ρωσία – προσπαθεί να οργανώσει ψηφιακή σύνοδο για το Αφγανιστάν, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το πότε θα διεξαχθεί, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στη χώρα.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι είπε στον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την 29η Αυγούστου πως κρίνει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνομιλήσει με τους Ταλιμπάν, να τους «καθοδηγήσει» ώστε να κινηθούν προς «θετική» κατεύθυνση.

Η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το καθεστώς των Ταλιμπάν. Ωστόσο, ο κ. Ουάνγκ υποδέχθηκε τον Ιούλιο τον μουλά Αμπντούλ Γανί Μπαράνταρ -που ονομάστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός -και εκτίμησε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει μάλλον να υποστηρίξει και να καθοδηγήσει το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της μετάβασής του σε νέα κυβέρνηση, παρά να κλιμακώσει την πίεση.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024