Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστραλία - Αύξηση των εμβολιασμών - Μικρή υποχώρηση των κρουσμάτων κοροναϊού

Αυστραλία – Αύξηση των εμβολιασμών – Μικρή υποχώρηση των κρουσμάτων κοροναϊού

Το τρέχον κύμα της πανδημίας πυροδότησε αύξηση των εμβολιασμών για την COVID-19, ειδικά σε συνοικίες και προάστια στο δυτικό τμήμα της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, που δοκιμάζεται περισσότερο.

Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού μειώθηκαν μεν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στο Σίδνεϊ, αλλά παρέμειναν κοντά στο ιστορικό τους υψηλό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς το τρέχον κύμα της πανδημίας πυροδότησε αύξηση των εμβολιασμών για την COVID-19, ειδικά σε συνοικίες και προάστια στο δυτικό τμήμα της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, που δοκιμάζεται περισσότερο.

Αξιωματούχοι υπόσχονται στους κατοίκους του Σίδνεϊ –το οποίο αποτελεί το επίκεντρο της χειρότερης έξαρσης της πανδημίας ως σήμερα– περισσότερες ελευθερίες όταν το επίπεδο του εμβολιασμού φθάσει το 70% και κατόπιν το 80%, καθώς το lockdown, το οποίο βρίσκεται στην 11η εβδομάδα του, δεν έχει επιτρέψει να ελεγχθεί το ξέσπασμα, το οποίο αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κοροναϊού.

«Μη μείνετε πίσω όταν αρχίσουμε να ανοίγουμε. Όταν ανοίξουμε, αφού το 70% λάβει δυο δόσεις εμβολίου, θα ανοίξουμε μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί», είπε η πολιτειακή πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Πάνω από το 80% των ενηλίκων στις τρεις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, στο δυτικό τμήμα της μεγαλούπολης, έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 74% στην πολιτεία και το 63% που είναι ο εθνικός μέσος όρος.

Τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.220 κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Νέα Νότια Ουαλία, τα περισσότερα στο Σίδνεϊ, από 1.281 την προηγουμένη. Ακόμη 8 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων του τρέχοντος ξεσπάσματος στα 139.

Η Αυστραλία δυσκολεύεται να θέσει υπό έλεγχο το λεγόμενο τρίτο κύμα, το οποίο ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν lockdowns στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, καθώς και στην πρωτεύουσα, την Καμπέρα. Ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό της χώρας, που φθάνει τα 25 εκατομμύρια, είναι υποχρεωμένος να μένει σπίτι.

Τον Ιούλιο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε παρουσιάσει σχέδιο τεσσάρων σταδίων για την άρση των περιοριστικών μέτρων, αφού το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών φθάσει το 70 ως 80%, όμως ορισμένες πολιτείες πρακτικά απαλλαγμένες από τον ιό λένε πως ενδέχεται να μην το υιοθετήσουν, λόγω της έξαρσης της πανδημίας σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη.

Το ποσοστό των ενηλίκων Αυστραλών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως βρίσκεται γύρω στο 38%, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από αυτά σε άλλες χώρες. Πάντως, η Αυστραλία μπόρεσε να διατηρήσει τα επίπεδα των μολύνσεων και των θανάτων σε χαμηλότερη στάθμη από άλλα κράτη με συγκρίσιμα επίπεδα πληθυσμού και οικονομικής ανάπτυξης. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.052 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 64.600 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ενώ η Νέα Νότια Ουαλία επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης, ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτόριας, ο Ντάνιελ Άντριους, κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πως δίνει «κάτω από το τραπέζι» μεγαλύτερες ποσότητες δόσεων στο Σίδνεϊ.

«Συμφώνησα σε εθνικό σχέδιο εμβολιασμού της χώρας μας, όχι σε εθνικό σχέδιο εμβολιασμού των κατοίκων του Σίδνεϊ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άντριους σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη. «Θέλουμε το δίκαιο μερίδιό μας (…). Χρειαζόμαστε να μας παραδοθούν οι δόσεις που δεν έφθασαν με ταχείες διαδικασίες σε εμάς».

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απάντησε πως «δεν συμμερίζεται την άποψη» του Ντάνιελ Άντριους και παρότρυνε όλους τους Αυστραλούς να εμβολιαστούν.

Κάτι παραπάνω από το 61% του ενηλίκου πληθυσμού της Βικτόριας έχει λάβει την πρώτη δόση. Η πολιτεία ανακοίνωσε σήμερα 246 κρούσματα του ιού σε 24 ώρες, ισάριθμα με την προηγουμένη.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024