Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας στη Λίβυα ΥΠΕΞ - Άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο το «τουρκο-λιβυκό» μνημόνιο

Δένδιας στη Λίβυα ΥΠΕΞ – Άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο το «τουρκο-λιβυκό» μνημόνιο

Να απομακρυνθούν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη και να διενεργηθούν αδιάβλητες εκλογές, ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με την Λίβυα ομόλογό του

Την ανάγκη να απομακρυνθούν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη, όλες οι παραστρατιωτικές και μισθοφορικές δυνάμεις και να μην υπάρχει ξένη στρατιωτική παρουσία, για να διενεργηθούν αδιάβλητες εκλογές στη Λιβύη, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Ελ Μανγκούς.

«Το σημαντικότερο διακύβευμα για μας είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης» κατέστησε σαφές ο Νίκος Δένδιας και εξήγησε πως βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η διοργάνωση αδιάβλητων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Άκυρο και παράνομο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο»

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα να αναδειχθεί μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο «τουρκο-λιβυκό» μνημόνιο.

«Ένα μνημόνιο που εκτός από τη διεθνή κοινότητα, δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης. Εμείς λέμε ότι είναι ένα νομικό παράδοξο, που αγνοεί κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αγνοεί και την κοινή λογική και τη γεωγραφία», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι η ΕΕ οφείλει να αντιληφθεί με τον πιο καθαρό τρόπο πως η Λιβύη δεν είναι μια μακρινή χώρα της Αφρικής, αλλά μια χώρα της Μεσογείου για την οποία η ΕΕ, και βέβαια η Ελλάδα, έχουν και ευθύνη και υποχρέωση να βοηθήσουν. «Η αστάθεια στη νότια όχθη της Μεσογείου επηρεάζει όλα τα κράτη της περιοχής και πρέπει να το δουν καθαρά όλα τα κράτη της περιοχής», προσέθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να πασχίζει για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη δΔημοκρατία στη Λιβύη. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το συμφέρον του λιβυκού λαού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινές προσδοκίες και θα είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, να δημιουργήσετε μια νέα πραγματικότητα στη Λιβύη, μετά τα τραγικά χρόνια που πέρασαν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Επίσης, γνωστοποίησε πως θα ζητήσει αύριο από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζόζεφ Μπορέλ, να κληθεί  η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης σε ένα γεύμα των υπουργών της ΕΕ και να εξηγήσει η ίδια τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Λιβύης.

«Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλους, δεν θέλει να μετατρέψει τη Λυβία σε αποικία»

Με μία σαφή αιχμή για το ρόλο και τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, δεν προσπαθεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να μετατρέψει τη Λιβύη σε μία de facto αποικία ξένων συμφερόντων.

«Εμείς δεν θέλουμε οτιδήποτε δεν θα έχει την αποδοχή και τη στήριξη του λιβυκού λαού, της λιβυκής κοινωνίας. Δεν θέλουμε να επιβάλουμε καμία παράνομη συμφωνία στη Λιβύη, καμία συμφωνία που η λιβυκή Βουλή έχει αποκηρύξει. Εμείς έχουμε ενδιαφέρον στη σταθεροποίηση, στην ανάπτυξη, στην ευημερία της χώρας σας. Θέλουμε να συμμετέχει η Λιβύη στη νέα αρχιτεκτονική κατανόησης, σταθερότητας και ασφάλειας που χρειάζεται η περιοχή μας», ανέφερε.

Εστιάζοντας στη σημασία της ασφάλειας της Λιβύης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η σταθεροποίησή της, η σταθερότητά της επηρεάζει όλη την περιοχή μας. «Η επικράτηση ακραίων ιδεολογιών, σε μια χώρα τόσο κοντά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, που δεν ενστερνίζονται τις αξίες μας, είναι κάτι το εξαιρετικά επικίνδυνο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και διαμήνυσε πως η Ελλάδα μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών.

Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι οι συχνές επαφές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μένφι, τον Πρόεδρο της Βουλής Σάλεχ, την υπουργό Εξωτερικών, καθώς και άλλους αξιωματούχους, υποδηλώνουν τη μεγάλη σημασία που δίνει η Ελλάδα στις σχέσεις της με τη Λιβύη.

Υπενθύμισε, μάλιστα, πως η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία τους στην Τρίπολη τον περασμένο Φεβρουάριο και το Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

«Ήδη, δωρίσαμε 200.000 εμβόλια για την καταπολέμηση του κοροναϊού και αν χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια σε αυτό, είμαστε στη διάθεσή σας. Θέλουμε να βοηθήσουμε την καθημερινότητα του λιβυκού λαού. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να λειτουργήσει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Τομπρούκ και ελπίζουμε ότι ελληνικές επιχειρήσεις, με τη δική μας ενθάρρυνση, θα έρθουν και θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση της Λιβύης», προσέθεσε.

Η αρωγή μας, κατέληξε, δεν περιορίζεται μόνο σε διμερές επίπεδο. «Συνεισφέρουμε στην επιχείρηση ‘Ειρήνη’ της ΕΕ με εναέρια και πλωτά μέσα και ενθαρρύνουμε όσο μπορούμε την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λιβύης», σημείωσε ο κ. Δένδιας, ενώ αναφέρθηκε και στη βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας μέσω της UNICEF, για την κοινότητα των εκτοπισμένων εντός της Λιβύης.

ΥΠΕΞ Λιβύης: Προσκαλούμε την Ελλάδα να μας βοηθήσει για να πετύχουν οι εκλογές στη Λιβύη

Τη βούληση της Λιβύης για «άριστες σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με τον ελληνικό λαό» και «πλήρη συνεργασία», εξέφρασε η Νάιλα ελ Μανγκούς. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ελλάδα εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τη σταθερότητα στη Λιβύη. Θεωρούμε την Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, ένα σημαντικό εργαλείο για τη σταθερότητα της Λιβύης», σημείωσε περαιτέρω.

Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές της Λιβύης, απηύθυνε πρόσκληση στην Ελλάδα να βοηθήσει για να επιτύχουν, «γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη είναι ασφάλεια και σταθερότητα για την Ελλάδα και την ΕΕ».

Επίσης, προσκάλεσε την ΕΕ να βοηθήσει τη χώρα της, προσφέροντας τα απαραίτητα εργαλεία για την ασφάλεια στη Λιβύη.

Η Λίβυα ΥΠΕΞ εξέφρασε τη χαρά της για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λιβύη, σημειώνοντας πως ήταν από τις πρώτες επισκέψεις που δέχτηκε η χώρα της. «Ήταν μια πολύ μεγάλη στήριξη στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης», υπογράμμισε.

Ακόμα, χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προώθηση και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα, είπε ότι συζήτησαν πώς μπορεί να ωφεληθεί η Λιβύη από την εμπειρία της Ελλάδας στο θέμα της συντήρησης των λιμένων και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης, ανέφερε πως η Λιβύη επιζητά τη συνεργασία με την Ελλάδα και την ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση της επίσκεψής της στην Αθήνα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, μας τιμά αυτή η πρόσκληση. Η Ελλάδα είναι μια γειτονική χώρα και μας συνδέουν ιστορικές σχέσεις φιλίας».

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης απηύθυνε πρόσκληση στον Νίκο Δένδια να επισκεφτεί την Τρίπολη.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024