Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Ειδικά Σχολεία κατασκευάζονται

Νέα Ειδικά Σχολεία κατασκευάζονται

'Όταν ένα νέο σχολείο κατασκευάζεται αποτελεί λόγο χαράς. Όταν δε, είναι σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, η ικανοποίηση μεγιστοποιείται. Με χαρά βλέπουμε αρκετά Ειδικά Σχολεία είτε να ανεγείρονται είτε να προγραμματίζεται η κατασκευή τους σε δήμους όλης της χώρας. Τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν έφυγαν όμως. Εκτός από το κλείσιμο πολλών σχολείων ανά την επικράτεια έχουμε και το κλείσιμο  Ολιγομελών  Τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού

Παραλήφθηκε από το Δήμο Φυλής, το Ειδικό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε, στην περιοχή του Πάρκου Πόλης.

Το σχετικό πρωτόκολλο υπεγράφη από τον εργολάβο, τους εκπροσώπους της εταιρείας ακινήτων του Δημοσίου, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ), που ήταν ο φορέας υλοποίησης του έργου, και τους εκπροσώπους του Δήμου Φυλής.

Η διοικητική παραλαβή του έργου από το Δήμο Φυλής, ανοίγει το δρόμο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής για τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του σχολείου με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. .

Το Ειδικό Γυμνάσιο αποτελεί πρότυπο διδακτήριο, καθώς διαθέτει γεωθερμική εγκατάσταση και αποτελεί ένα από τα λίγα στην Ελλάδα με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις. Αποτελείται από δύο βιοκλιματικά κτήρια, το κυρίως σχολικό κτήριο και το κτήριο αθλητικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εσωτερική πισίνα και φυσικοθεραπευτήριο.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει 9 αίθουσες διδασκαλίας, 1 αίθουσα εκτόνωσης – παιχνιδιού, 1 αίθουσα ησυχίας – ηρεμίας, 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 1 αίθουσα βιβλιοθήκης, 1 εργαστήριο φυσικών επιστημών, 1 εργαστήριο πληροφορικής, 3 εργαστήρια μουσικής – αισθητικής αγωγής – ξένων γλωσσών, 1 κλειστό κολυμβητήριο – γυμναστήριο και 7 ειδικά εργαστήρια.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις , προϋπολογισμού 2.905.835,26 ευρώ, έχουν αναπτυχθεί σε οικόπεδο επιφανείας 4687,66 m2 στο Οικοδομικό Τετράγωνο Γ 1205 της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων και η μελέτη του έχει βραβευτεί σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

«Πρόκειται για έργο υπερτοπικού χαρακτήρα που αποτελεί «πυξίδα» για το σχολείο του αύριο. Τιμά την πόλη μας και αποδεικνύει το ενδιαφέρον μας για την εκπαίδευση όλων των δημοτών μας, χωρίς διακρίσεις. Τα παιδιά μας με ειδικές ανάγκες , μετά τη φοίτηση στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου, θα συνεχίζουν τη μαθητεία τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κοντά στον τόπο της κατοικίας τους», τόνισε ο Δήμαρχος Φυλής.

Τα ευχάριστα νέα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν σταματάνε εδώ. Πρόσφατα ο Δήμος Περιστερίου ανακοίβσε πως εντός του έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής και μετατροπής του κτιρίου του πρώην 3ου δημοτικού σχολείου σε Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ένα επαγγελματικό σχολείο για ΑΜεΑ.

Επίσης, στην Θάσοι με την υπ. αριθμ. 102255/Δ3/20-08-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ B 3896 – 20.08.2021), ιδρύεται 1/θ Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείου Θάσου θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του Σχολείου του Ραχωνίου, όπου στεγάζονταν παλαιότερα το Δημοτικό Σχολείο Ραχωνίου και στεγάζεται σήμερα το Νηπιαγωγείο Ραχωνίου.

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Η ίδρυση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στη Θάσο υπήρξε πάγιο και διαρκές αίτημα των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας της Θάσου.

Συνεχίζουμε, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, να εργαζόμαστε με όραμα και σχέδιο προς όφελος των παιδιών της Θάσου που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας.

Όλα τα παιδιά της Θάσου αξίζουν τα καλύτερα και εργαζόμαστε καθημερινά σθεναρά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Και στον δήμο Σκιάθου οι δηλώσεις του δημάρχου Θοδωρής Τζούμας αντικατοπτρίζουν την σημαντικότητα των ειδικών σχολείων για τις κοινωνίες. «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για το Δήμο Σκιάθου, η ίδρυση του Ειδικού Σχολείου μας γεμίζει χαρά. Ήταν πραγματικά ένα άθλος σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των έξι μηνών, από το αίτημα του Δήμου προς τη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι την ίδρυση του Σχολείου.

Σοκ – 40 σχολεία στην Ήπειρο αναστέλλουν την λειτουργία τους

Στον αντίποδα φυσικά, το κλείσιμο σχολείων στην ελληνική περιφέρεια λόγω έλλειψης μαθητών γεμίζει θλίψη τους πάντες καθώς με τα έως σήμερα δεδομένα το φαινόμενο φαίνεται μη αναστρέψιμο. Προσεγγίζουν τα εκατό τα σχολεία που δεν λειτουργήσουν στις περιφερειακές ενότητες της επικράτειας.

Κάθε σχολείο που αναστέλλει την λειτουργία του θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό, τόσο στη κεντρική πολιτική ηγεσία, όσο φυσικά και στις περιφέρειες και τους δήμους.

Εκτός αυτού έχουμε και άλλα γεγονότα που δείχνουν πως υπάρχουν πολλά επιμέρους προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν και αποτυπώνει ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά σε πρόσφατη ανακοίνωση του δήμου που αναφέρει: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τους Διευθυντές της Β΄θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας ότι το Υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει το κλείσιμο  Ολιγομελών  Τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού και μάλιστα εν αναμονή της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας μας βρίσκει αντίθετους,  καθώς,  αφενός αποδυναμώνονται περιφερειακά σχολεία, αφετέρου διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου καθώς και η ψυχολογία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου που ξαφνικά, εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων καλούνται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον.

Με επιστολή μας ενημερώσαμε την Υπουργό και ευελπιστούμε ότι θα επιληφθεί του θέματος και θα δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024