Ενισχύσεις – Πώς θα γίνει η πληρωμή εκκαθάρισης – Οι δικαιούχοι
Οι αλλαγές στην χορήγηση ενισχύσεων σε οπωροκηπευτικά είδη, βουβαλοτροφία, επιτραπέζια ελιά, καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια.
Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα αποδοθούν οι ενισχύσεις στους παραγωγούς για το υπαίθριο καρπούζι (mini και obla), καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα, για τομάτα και αγγούρι θερμοκηπιακής καλλιέργειας εξαιρουμένης της Κρήτης, σε επιτραπέζιες ελιές και καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια. Σύμφωνα με τροποποιητική κοινή υπουργική απόφαση, η εκκαθάριση των ενισχύσεων θα πραγματοποιηθεί με παρακράτηση των χρημάτων που έλαβαν οι παραγωγοί από την επιστρεπτέα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση (Οικονομικών – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή και αφορούν στο έτος 2020.
Έως ότου καθορισθεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται με παρακράτηση του 70% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής
Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για πυρόπληκτες περιοχές, όπου ορίζεται ως μη επιστρεπτέο ποσό το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός, για τον υπολογισμό της τελικής ενίσχυσης θα αφαιρείται το 50% του συνολικού ποσού που έλαβαν ως ενίσχυση από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
Να σημειωθεί ότι οι πυρόπληκτες περιοχές γνωστοποιούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ με έγγραφο του ΥπΑΑΤ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος.
Τα ποσά της ενίσχυσης που έχει λάβει ο παραγωγός μέσω όλων των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής παρέχονται από την ΑΑΔΕ κατόπιν αιτήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ που περιλαμβάνει τον ΑΦΜ και όλα τα σχετικά στοιχεία των παραγωγών δικαιούχων.
- Άγιος Δημήτριος: Τι λέει η πρώην σύντροφος του 20χρονου δράστη – Τι ισχυρίζεται ο ίδιος για το στυγερό έγκλημα
- Γεροβασίλη για υποκλοπές: Δεν είναι δικαιοσύνη αυτή που δεν σέβεται του δικαστές της
- Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε στους «16» του Masters της Μαδρίτης – Ισχυρός ο επόμενος αντίπαλος (vid)
- Αυτή 18, αυτός 37: «Ο Μέριλιν Μάνσον με κακοποιούσε φρικτά» – Το ναζιστικό μαστίγιο, οι πρακτικές αίρεσης
- Οι Αθώοι: Μια αλήθεια που παραμένει καλά κρυμμένη
- Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης και η διεφθαρμένη κυβέρνησή του πρέπει να φύγουν – Αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή
- Βάρρας για απάτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Όταν «κόλλησε» η τεχνική λύση, βρήκαν τις εικονικές κληρονομιές
- Με χειμωνιάτικο καιρό η Πρωτομαγιά- «Επιβεβαιώνεται η ψυχρή εισβολή» λέει ο Θοδωρής Κολυδάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442